You are here

Κύπρος: Μοναδική σε Ευρωπαϊκή ανάπτυξη

07/12/2001 17:04
Η Κύπρος αξιολογήθηκε ως η μόνη υποψήφια χώρα η οποία είναι σε θέση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο ανάπτυξης με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αξιολόγηση έγινε από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών ECOFIN, που αποτελείται τόσο από τους υπουργούς οικονομικών των κρατών-μελών της Ένωσης όσο και από τους υπουργούς οικονομικών των υποψηφίων χωρών για ένταξη.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε το μεσημέρι ο υπ. Οικονομικών Τ. Κληρίδης, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών εξέφρασε και την πλήρη ικανοποίησή της από την ανάλυση της φορολογικής μεταρρύθμισης που έγινε από τον ίδιο, ειδικότερα όμως η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμανε τις μεγάλες αλλαγές που η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να κάνει με τις αυξήσεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και των φόρων κατανάλωσης. Αναφορά έγινε και για τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για μείωση των εταιρικών φόρων, όπως επίσης και για μείωση των φορολογικών κλιμάκων των φυσικών προσώπων.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση που προέβη η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, λέγοντας ότι σύμφωνα με την ίδια αξιολόγηση θα χρειαστεί 32 χρόνια για να φθάσει το μέσο όρος του ΑΕΠ κατά κεφαλήν της ΕΕ.