You are here

Μαύρα οικονομικά σύννεφα στην Ευρώπη

09/07/2008 08:56
Το ζήτημα της αρνητικής διεθνούς οικονομικής συγκυρίας και η αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνεδρία των χωρών της ευρωζώνης, όσο και στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), στις οποίες την Κύπρο εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Οι συνεδρίες του Eurogroup και ECOFIN πραγματοποιήθηκαν προχθές και χθες αντίστοιχα. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ κάλεσαν τις κυβερνήσεις σε σειρά μέτρων για αναχαίτιση του πληθωρισμού ενώ αναφέρθηκαν και στην ανάγκη μη παραχώρησης μισθολογικών αυξήσεων πέραν της παραγωγικότητας.

Απαισιοδοξία για οικονομία

Μετά τη συνεδρία των υπουργών της ευρωζώνης, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, εμφανίστηκε απαισιόδοξος, τονίζοντας ότι «οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι οι κίνδυνοι επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι σαφώς ισχυρότεροι απ ότι ήταν τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Κομισιόν είχε προβλέψει ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1,7% για το 2008 και 1,5% για το 2009.

Όπως σημείωσε ο κ. Αλμούνια, ο πληθωρισμός που έφτασε το 4% το Μάιο τροφοδοτήθηκε κατά το 1/3 από το πετρέλαιο, άλλο 1/3 από τα τρόφιμα και το υπόλοιπο από τον τομέα των υπηρεσιών. Επανέλαβε δε την έκκληση του προς τις κυβερνήσεις να μην αναζητήσουν έσοδα μέσω αύξησης των έμμεσων φόρων και να συγκρατήσουν τις μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο τομέα, ώστε να αποφευχθούν δευτερογενείς παρενέργειες στον πληθωρισμό.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ευρωζώνης, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν –Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και να περιοριστούν μόνο στην ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά, αποφεύγοντας μισθολογικές αυξήσεις μεγαλύτερες της παραγωγικότητας και αύξησης των έμμεσων φόρων.

Αναφορικά με τα ευρωεπιτόκια, ο κ. Γιούνκερ προέβη στην εκτίμηση ότι η αύξηση της περασμένης εβδομάδας από την ΕΚΤ δεν σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου κύκλου αυξήσεων. Εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ έχει δίκιο να επιμένει με το σθένος που τη διακρίνει για την αναχαίτιση του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, είπε.

Ο κ. Σταυράκης καλωσόρισε ιδιαίτερα την εξαγγελία της Γαλλικής Προεδρίας στο εξαμηνιαίο πρόγραμμά της να προχωρήσει με τη διαμόρφωση πολιτικών, στη βάση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (19-20 Ιουνίου), για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προκύψει από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία και τη σχετική πρόταση που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Σταυράκης υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να εργαστεί με την Προεδρία και τους εταίρους της, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία αναφορικά με την υιοθέτηση χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, επίσης, ότι η Κύπρος τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας εναρμόνισης των φορολογικών συντελεστών για την άμεση φορολογία και τόνισε ότι η εν λόγω αρμοδιότητα θα πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία των κρατών μελών. Με αυτό τον τρόπο, υπογράμμισε ο κ. Σταυράκης, διασφαλίζεται η ανάπτυξη πολιτικών και η επίτευξη στόχων οι οποίοι να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.