You are here

RBS: Το ΦΑ θα νικήσει το χρέος

16/01/2013 08:53
Την εκτίμηση ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο θα υπερισχύσουν του τραπεζικού χρέους καθιστώντας τη χώρα μια από τις πιο αξιόχρεες στην ευρωζώνη , εκφράζει σε έκθεσή της η Royal Bank of Scotland (RBS), που θεωρεί απίθανο το κυπριακό PSI.

Η χθεσινή έκθεση της βρετανικής τράπεζας αναφέρει ότι η βοήθεια προς την Κύπρο θα είναι η μεγαλύτερη διάσωση στην ευρωζώνη όσον αφορά το μέγεθος της οικονομίας επί του ΑΕΠ φθάνοντας κοντά στο 100%.

Το δημόσιο χρέος θα αναρριχηθεί πάνω από το 140% του ΑΕΠ, πολύ πιο πάνω από το σημείο αναφοράς του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

Παρά το ύψος του χρέους, η RBS δεν αναμένει κούρεμα του κυπριακού χρέους τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα Κύπρος είναι έτοιμη να γίνει η ισχυρότερη πιστώτρια κυβέρνηση στην ευρωζώνη εξαιτίας των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου που αξίζουν τουλάχιστον 200% του ΑΕΠ.

Αν περαιτέρω γεωτρήσεις έχουν την επιτυχία των πρώτων ευρημάτων, αναφέρεται, τότε η αξία μπορεί να ανέλθει στα €530 δισ. (2950% του ΑΕΠ). Με περιθώριο κέρδους 20%, η αξία της Κύπρου υπολογίζεται στο 580% του ΑΕΠ.

Η RBS αναφέρει ότι η Κύπρος θα γίνει σημαντική γεωπολιτικά για τις διαδρομές αγωγών φυσικού αερίου και η Ευρώπη πρέπει να επωφεληθεί από τη μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια που ενδεχομένως να της προσφέρει, διαφοροποιώντας τις ενεργειακές της πηγές πέραν της Ρωσίας. Τονίζεται, ωστόσο, ότι τα χρήματα δεν είναι άμεσα διαθέσιμα αλλά θα υπάρχουν μεσομακροπρόθεσμα εκτός και αν υπάρχει κάποιο γεωπολιτικό «ατύχημα».

Αναφέρεται ότι με ευελιξία στο θέμα των ποσών την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Κύπρος είναι πιθανό να πληροί τα κριτήρια βιωσιμότητας του χρέους και να αποφευχθεί το κούρεμα.

Οι κίνδυνοι, σημειώνεται, είναι γύρω από τα ανοίγματα του τραπεζικού τομέα. Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα €10 δισ. Ο κίνδυνος για το κούρεμα θα καθοδηγείται από «πολιτικά ατυχήματα» ενώ βασικός κίνδυνος είναι και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Όπως αναφέρεται, οι καθυστερήσεις που σημειώνονται τόσο στην Κύπρο όσο και στη Γερμανία αποδίδονται σε προεκλογικούς λόγους. Η άρνηση της Γερμανίας να αποκλείσει κούρεμα είναι για να εξασφαλίσει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν μέρος της συμφωνίας αλλά και για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη λιτότητα και εποπτεία του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Υπογραμμίζεται ότι ένας νέος πρόεδρος της Κύπρου θα συναινεί σε ιδιωτικοποιήσεις για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Η RBS εκτιμά ότι η συμφωνία με την τρόικα θα υπογραφεί και θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις. Δεν αποκλείει μέρος της ανακεφαλαιοποίησης να γίνει απευθείας από το μηχανισμό, θέμα που θα ξεκαθαρίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Τονίζεται ότι οι προοπτικές της Κύπρου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι θετικές λόγω των εκλογών του Φεβρουαρίου που θα φέρουν το νέο πρόεδρο πιο πρόθυμο για ιδιωτικοποιήσεις ενώ θετικά θα συμβάλει και η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πιο σημαντικός λόγος για τις θετικές προοπτικές, αναφέρει η RBS, είναι τα μεγάλα αποθέματα ΦΑ.

Της Γεωργίας Χαννή