You are here

Τ. Κληρίδης: Θα εξαλείψουμε το δημ. έλλειμμα μέχρι το 2004

05/03/2002 09:22
Η εμπέδωση συνθηκών μακροοικονομικής σταθερότητας και χαμηλού πληθωρισμού, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, η αποδοτικότερη λειτουργία της αγοράς καθώς και η σημαντική μείωση του κόστους μετατροπής των νομισμάτων και του συναλλαγματικού κινδύνου, είναι τα οφέλη τα οποία αναμένεται να προκύψουν στην κυπριακή οικονομία από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Αυτό επεσήμανε, ο Υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης, εκφράζοντας την πλήρη ετοιμότητα της κυπριακής οικονομίας να αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή πρόκληση και να πετύχει τον στρατηγικό στόχο, τόσο για την ένταξη στην ΟΝΕ, όσο και την υιοθέτηση του ευρώ το συντομότερο δυνατό μετά την ένταξη στην ΕΕ.

Ο Υπουργός, έθεσε παράλληλα ένα φιλόδοξο στόχο, την εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος μέχρι το 2004, προσθέτοντας πάντως, ότι η Κύπρος ήδη πληροί τα κριτήρια Μάαστριχτ, που αποτελούν προϋπόθεση για ένταξη στην Ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλούσε σε εκδήλωση με θέμα «Η Κύπρος θα ενταχθεί στην ευρωζώνη και θα υιοθετήσει το ευρώ το συντομότερο δυνατό», το οποίο διοργάνωσε ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), με προσκεκλημένο επίσης τον υφυπουργό Οικονομίας της Ελληνικής κυβέρνησης, Γιώργο Φλωρίδη.

Στα πλαίσια προετοιμασίας της Κύπρου για ένταξη στην ΟΝΕ, όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης, η κυβέρνηση προχωρεί στην εναρμόνιση με το Κοινοτικό Κεκτημένο στην οποία περιλαμβάνεται και η νομοθετική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας, η απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής πιστωτικής διευκόλυνσης του ευρύτερου δημοσίου τομέα από την Κεντρική Τράπεζα, η απαγόρευση της προτιμησιακής πρόσβασης του δημοσίου σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και φιλελευθεροποίηση της διακίνησης κεφαλαίων.

Στην ομιλία του, ο κ. Κληρίδης επισήμανε το γεγονός ότι η δημιουργία της ΟΝΕ αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας, με κορύφωση την εισαγωγή του ευρώ, το οποίο όπως είπε σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή του μακροοικονομικού περιβάλλοντος με σημαντικές προεκτάσεις, τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Υπουργός Οικονομικών, αφού εξήρε την επιτυχημένη προσπάθεια που κατέβαλε η Ελλάδα για συμπερίληψή της στην ευρωζώνη και ισότιμη συμμετοχή της στο Ευρώ, αναφέρθηκε ακολούθως, στη θετική συμβολή που εκτιμάται ότι θα έχει η ΟΝΕ στη δημιουργία ενός ευρύτερου χώρου οικονομικής και συναλλαγματικής σταθερότητας.