You are here

Τι λεει ο Σαρρής για Εαρινές Προβλέψεις Κομισιόν

11/05/2006 14:25
Τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για τη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία για την περίοδο 2006-2007, που δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα, παρουσίασε σήμερα στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαρρής, στα πλαίσια της Έκθεσης η Επιτροπή αξιολόγησε τις προβλέψεις της Κύπρου ως ρεαλιστικές και εφικτές και επιβεβαίωσε τη θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης προβλέπεται για το 2006 και 2007 να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2005 δηλαδή στο 3,8%, σημαντικά ψηλότερος από το μέσο όρο της ΕΕ25 που προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 2,3% το 2006 και στο 2,2% το 2007, σημείωσε ο Υπουργός.

Σημαντικό στοιχείο στην Έκθεση, υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι η πρόβλεψη για αύξηση των επενδύσεων κατά 5% σε πραγματικούς όρους, που αντανακλά αυξημένη εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου στην πορεία της κυπριακής οικονομίας. «Οι επενδύσεις, ως γνωστό, θα αυξήσουν την παραγωγική βάση της οικονομίας, θα δημιουργήσουν πρόσθετες θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν τα έσοδα του κράτους, επιτρέποντας του να ασκήσει μία ακόμη πιο διευρυμένη κοινωνική πολιτική», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το επίπεδο των τιμών, ο εναρμονισμένος ρυθμός πληθωρισμού προβλέπεται να αυξηθεί το 2006 στο 2,4% σε σύγκριση με 2% το 2005 και να μειωθεί το 2007 στο 2,2%. «Γενικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε ελεγχόμενα επίπεδα, παρά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα δημόσια οικονομικά, συνέχισε ο κ. Σαρρής, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις και οι δημοσιονομικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η θεματική βελτίωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2005 οφείλεται πέραν της φορολογικής αμνηστίας, κυρίως στην προώθηση μέτρων διαρθρωτικής φύσεως», είπε.

Περαιτέρω, σημείωσε ο Υπουργός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί αξιόπιστα τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και τονίζει ότι με τη συνεπή εφαρμογή τους θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν καθορισθεί από την κυβέρνηση και προβλέπει επίσης, ότι θέτουν το ορθό πλαίσιο για συνέχιση του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

«Γενικά, οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο επιβεβαιώνουν πρώτο, τις προβλέψεις της κυπριακής Κυβέρνησης και δεύτερο, υιοθετούν και επικροτούν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κρίνοντας την ως αξιόπιστη και αποτελεσματική», τόνισε.

Γ.Χ.