You are here

ΥΠΟΙΚ: Έμφαση στις δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ

27/09/2005 12:37
Η Κύπρος, προχωρεί σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ, δίνοντας έμφαση στη μακροοικονομική σταθερότητα, τη δημοσιονομική εξυγίανση και την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών για συνεχή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Αυτό δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, Μιχάλης Σαρρής, κατά τη διάρκεια των εργασιών των Συνελεύσεων της Διεθνούς Τράπεζας (ΔΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ μεταξύ 22 και 26 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Σαρρής, υπό την ιδιότητά του ως Διοικητής της Διεθνούς Τράπεζας για την Κύπρο συμμετείχε στις συνελεύσεις της ΔΤ και του ΔΝΤ, ως επικεφαλής της κυπριακής αποστολής. Στην κυπριακή αποστολή συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από την ΚΤ και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΟΙΚ.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Σαρρής, εξέφρασε την ευαρέσκεια της χώρας μας για τον «καταλυτικό ρόλο της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς επίτευξη των στόχων ανάπτυξης της χιλιετίας (Millennium Development Goals)», που αφορά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση της φτώχειας στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

«Οι προσπάθειες αυτές καταβάλλονται όχι μόνο μέσα στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για ανακούφιση των χρεών των υπερχρεωμένων φτωχών χωρών αλλά και μέσω παροχής χρηματοοικονομικής και τεχνικής βοήθειας με στόχο τη διεκπεραίωση εθνικών προγραμμάτων για τη μείωση της φτώχειας», σημειώνει η ανακοίνωση.

Ο ΥΠΟΙΚ, υπογράμμισε επίσης, ότι η Κύπρος είναι «ένθερμος υποστηρικτής της διεθνούς μάχης εναντίον του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας», στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα για καταπολέμηση του προβλήματος αυτού.

Κατά τη διάρκεια των Συνελεύσεων της ΔΤ και του ΔΝΤ, ο ΥΠΟΙΚ έλαβε μέρος σε Συμπόσιο για τις ειδικές προκλήσεις οικονομικής πολιτικής που αντιμετωπίζουν μικρές χώρες, ενώ μαζί με τα άλλα μέλη της κυπριακής αποστολής είχαν ξεχωριστές χρήσιμες συναντήσεις με τον Ολλανδό Υπουργό Οικονομικών, κ. Ζάλμ, τους δύο Εκτελεστικούς Διευθυντές που εκπροσωπούν την Κύπρο στη ΔΤ και το ΔΝΤ, καθώς και με αριθμό ανώτερων αξιωματούχων των εν λόγω διεθνών οργανισμών.

Τις συνελεύσεις της ΔΤ και του ΔΝΤ απασχόλησαν διεθνή οικονομικά θέματα, όπως οι τρέχουσες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα μετά την ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές κατά τους τελευταίους μήνες, το διεθνές εμπόριο και η καταπολέμηση της φτώχειας, ιδιαίτερα στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για ανακούφιση των χρεών των υπερχρεωμένων φτωχών χωρών (HIPC Initiative).

γ.χ.