You are here

ΥΠΟΙΚ: Η ανάκαμψη Βρετανίας – ΕΕ θετική για την Κύπρο

20/01/2003 14:07

Σχόλια Α. Χαραλάμπους για τις προβλέψεις του Economist


Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών γίνονται με βάση λεπτομερείς υπολογισμούς και διαφανείς υποθέσεις, δήλωσε στη Stockwatch, ο Αντρέας Χαραλάμπους, Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο υπουργείο Οικονομικών, κληθείς να σχολιάσει τις διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, από το Economist Intelligence Unit (EIU), θυγατρική εταιρεία του Βρετανικού περιοδικού Economist.

Το Υπουργείο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 4.3% το 2003 με ή χωρίς λύση του Κυπριακού, ενώ το EIU στην μηνιαία έκθεση του για την Κύπρο προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ στο 4% μόνο σε περίπτωση λύσης (και σε 5.1% το 2004). «Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών γίνονται με βάση λεπτομερείς υπολογισμούς και διαφανείς υποθέσεις» τόνισε ο κ. Χαραλάμπους προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις του υπουργείου, για το ρυθμό ανάπτυξης το 2003 γίνονται στη βάση υπολογισμών που τεκμηριώνονται από τα γεγονότα του τελευταίου τριμήνου του 2002:

α) Οι θετικές ενδείξεις για το τουριστικό ρεύμα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του έτους β) Οι αυξημένες προκρατήσεις για την καλοκαιρινή σαιζόν γ) Οι ενδείξεις δείχνουν σαφή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος δ) Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, όπως προνοείται από την εφαρμογή της δεύτερης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης το 2003 και ε) η επίπτωση από τη πρόσφατη μείωση των επιτοκίων.

Λαμβανομένων υπόψη αυτών των παραγόντων, κατά τη διάρκεια της σύνταξης των προβλέψεων, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί γύρω στο 4%, είπε ο κ. Χαραλάμπους, επισημαίνοντας πάντως ταυτόχρονα, την πάγια θέση του υπουργείου, ότι τα «δεδομένα και οι εκτιμήσεις αλλάζουν, αν υπάρξει πόλεμος στο Ιράκ».

Ο κ. Χαραλάμπους απέφυγε να σχολιάσει, για ευνόητους λόγους, τις έμμεσες αναφορές του EIU για την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές και συγκεκριμένα, την αναφορά σε «πιέσεις που θα δεχθεί η εκάστοτε κυβέρνηση για επέκταση του Κράτους Προνοίας» και οι οποίες σύμφωνα με τους βρετανούς αναλυτές «θα υποσκάψουν τις προσπάθειες για οικονομική εξυγίανση». Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι η πορεία της κυπριακής οικονομίας εξαρτάται, καθοριστικά από την συνέχιση ή όχι, μιας «σθεναρούς αντίστασης» στις κάθε είδους ομάδες πίεσης, επισημαίνοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία για παρέκκλιση από τη πορεία σύγκλισης με τους δείκτες του Μάαστριχτ, είναι οι αυξημένες και αλόγιστες δαπάνες».

Ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο υπουργείο Οικονομικών, ερωτηθείς πάντως, για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και ειδικότερα για την ΕΕ, μας ανέφερε ότι προβλέπεται μια μικρή ανάκαμψη στο ρυθμό ανάπτυξης στην Ένωση για το 2003, ο οποίος θα κυμανθεί μεταξύ 1,5% - 2%, προσθέτοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2%.

Για το ρυθμό του ΑΕΠ στη Μεγάλη Βρετανία, που αποτελεί τη «σημαντικότερη» σήμερα αγορά για την Κύπρο κυρίως για το μεγάλο τουριστικό ρεύμα προς το νησί, ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι οι προβλέψεις εγκύρων διεθνών οικονομικών κύκλων, προβλέπουν ότι θα έχει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι από 1,5% το 2002, θα ανέλθει στο 2,3% μέσα στο 2003.

Για τη τιμή του πετρελαίου, ο κ. Χαραλάμπους τόνισε ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο οποιοσδήποτε να κάνει προβλέψεις ενόψει των έντονων πληροφοριών για πολεμική σύρραξη στο Ιράκ, συνδυάζοντας τα ενδεχόμενα σενάρια γύρω από την τιμή, από το χρόνο που θα διαρκέσει ένας πόλεμος και την έκταση των καταστροφών. Απαντώντας πάντως, στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία τελικώς αποφευχθεί ο πόλεμος στο Ιράκ, είπε ότι πιθανότερο είναι να επανέλθει η τιμή του στα $20 - $22 το βαρέλι.

Του Κυριάκου Κυριακίδη