You are here

Αυξάνονται κατά 20 σεντ τα τσιγάρα (1)

30/05/2002 13:49
Στην Βουλή τα νομοσχέδια για ΦΠΑ - εταιρικό φόρο

Αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 20 σεντ το πακέτο με άμεση ισχύ ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο παραπέμποντας το απόγευμα στην ολομέλεια σχετικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να εγκριθεί.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών Τάκης Κληρίδης, το Υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε παράλληλα τα εναρμονισιακά νομοσχέδια για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και του εταιρικού φόρου. Σε δηλώσεις του ύστερα από την συνεδρία του Υπουργικού, ο κ. Κληρίδης είπε ότι η αύξηση των τσιγάρων εντάσσεται στα πλαίσια της συμφωνίας με τα πολιτικά κόμματα για τους φόρους κατανάλωσης. Πρόσθεσε ακόμη ότι η αύξηση στα τσιγάρα έχει άμεση ισχύ προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά κρούσματα εκμετάλλευσης των καταναλωτών. Εξήγησε παράλληλα ότι οι φόροι κατανάλωσης στα υπόλοιπα κεφάλαια που θα αυξηθούν και τα οποία περιλαμβάνονται στην φορολογική μεταρρύθμιση θα έχουν ισχύ από την 1 Ιουλίου για προστασία του καταναλωτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης – όντας καπνιστής ο ίδιος - τάχθηκε πριν από λίγο με δηλώσεις του στην Βουλή στην περαιτέρω αύξηση της τιμής των τσιγάρων. Όπως είπε ο κύριος Σαββίδης υπό την ιδιότητα του προφανώς ως υπουργός Υγείας, περαιτέρω αύξηση ενδέχεται να προτρέψει κάποιους να σταματήσουν το κάπνισμα και να αποφύγουν τις όποιες περιπλοκές στην υγεία τους.

Τα δύο νομοσχέδια για την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και του Εταιρικού Φόρου, τα οποία κατατίθενται το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, θα εξεταστούν και θα εγκριθούν ταυτόχρονα με τα άλλα νομοθετήματα τα οποία περιλαμβάνουν αντισταθμιστικά και κοινωνικά μέτρα ως ενιαίο πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Όπως είπε ο κ. Κληρίδης, όλα τα νομοθετήματα αναμένεται να εγκριθούν από την Βουλή πριν από το τέλος Ιουνίου.

Η αύξηση του ΦΠΑ όπως προβλέπεται στο νομοθέτημα, προβλέπει αύξηση από την 1η Ιουλίου στο 13% (από το 10% που είναι σήμερα) και από την 1η Ιανουαρίου 2003 στο 15% ολοκληρώνοντας την υιοθέτηση του ελάχιστου συντελεστή που επιβάλλει η εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και το οποίο είναι το 15%.

Ο ενιαίος εταιρικός συντελεστής φορολόγησης καθορίζεται στο 10% για όλες τις επιχειρήσεις ενώ όπως είναι γνωστό οι υπεράκτιες εταιρείες που ήταν εγγεγραμμένες μέχρι την 1/1/2002 θα έχουν συντελεστή 4,25% εώς το 2005 μετά την έγκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπή για παραχώρηση μεταβατικής περιόδου.

Κυριάκος Κυριακίδης