You are here

Πληγή για πολυφωνία το κόστος ψηφιακής

01/07/2010 15:58
Έκπληξη και απογοήτευση γιατί οι ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών μπήκαν σε ένα «χορό εκατομμυρίων» στον πλειστηριασμό για την κατακύρωση της δεύτερης επίγειας δορυφορικής πλατφόρμας ψηφιακής τηλεόρασης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), Ανδρέας Καννάουρος, καλώντας την πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη να θέσει την πλατφόρμα προς εξυπηρέτηση των αναγκών των ιδιωτικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ με την ελάχιστη δυνατή δαπάνη.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως ακούγονται παράλογα ποσά στον πλειστηριασμό για την πλατφόρμα, ο κ. Καννάουρος, είπε: «Είναι όντως παράλογα. Προσωπικώς εκφράζω την έκπληξη και την απογοήτευσή μου γιατί οι ιδιοκτήτες των καναλιών, ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών σταθμών, αυτοί που σχημάτισαν μιαν εταιρεία κλπ μπήκαν σε αυτό το χορό των εκατομμυρίων».

«Για μένα τα πράγματα ήταν απλά. Ευθύς εξαρχής έπρεπε να απαιτήσουν από την πολιτεία, από το κράτος, από την κυβέρνηση αυτή η πλατφόρμα να διατεθεί για την ικανοποίηση των αναγκών των ιδιοκτητών ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών σταθμών με το ελάχιστο δυνατό κόστος», είπε ο Πρόεδρος της ΕΣΚ.

Πρόσθεσε, πως «δεν πρέπει η πολιτεία, το κράτος να αναμένει ότι θα πρέπει να βγάλει κέρδος από αυτή την πλατφόρμα. Οποιαδήποτε άνοδος των τιμών, οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση οικονομική των καναλιών σημαίνει πλήγμα κατά της πολυφωνίας, σημαίνει μείωση των δυνατοτήτων να έχουμε περισσότερους ραδιοφωνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, περισσότερη πολυφωνία, περισσότερη πληροφόρηση κλπ», ανέφερε.

«Άρα», συνέχισε, «πρέπει κάπου να σταματήσει και να στρέψουν οι ιδιοκτήτες των καναλιών την προσοχή τους εκεί που πρέπει, προς την πολιτεία, με το ελάχιστο κόστος, με το κόστος διαχείρισης και συντήρησης και λειτουργίας αυτής της πλατφόρμας, να έχουν όλες τις διευκολύνσεις που χρειάζονται για την καθημερινή εργασία τους».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Καννάουρος, είπε πως «αυτός ο χορός των εκατομμυρίων θα είναι εις βάρος της πολυφωνίας, εις βάρος της δυνατότητας να έχουμε πολυφωνία στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ με όλες τις συνέπειες που υπάρχουν και για τους δημοκρατικούς θεσμούς, για τη δημοκρατία και για την κοινωνία ευρύτερα».

«Να σταματήσει αυτός ο χορός των εκατομμυρίων και το κράτος, η πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη αυτή την πλατφόρμα να τη θέσει στη διάθεση προς χρήση, εξυπηρέτηση των αναγκών και διευκολύνσεων των ιδιωτικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ για να κάνουν την καθημερινή εργασία τους», πρόσθεσε.

«Δεν λέω», συμπλήρωσε, «να πληρώσει ο φορολογούμενος αλλά πιστεύω με τη διαχείριση αυτής της πλατφόρμας από την πολιτεία ή από κάποιον άλλο δημόσιο οργανισμό κλπ με την ελάχιστη δυνατή δαπάνη να μπορούν τα κανάλια να κάνουν την εργασία τους».