You are here

Αφορολόγητες χορηγίες και επιδόματα πανδημίας

29/07/2021 07:04

Δύο ερμηνευτικές εγκυκλίους για το φορολογικό χειρισμό χορηγιών και επιδομάτων που παραχώρησε το κράτος λόγω της πανδημίας, εξέδωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή προς το προσωπικό του τμήματος φορολογίας.

Η πρώτη εγκύκλιος αφορά στον φορολογικό χειρισμό της κρατικής χορηγίας που δόθηκε σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας Covid-19, για κάλυψη ενοικίων ή άλλων λειτουργικών εξόδων.

Όπως σημειώνεται, η εν λόγω χορηγία δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.

Προστίθεται ότι «όσον αφορά τη λογιζόμενη διανομή ή την πραγματική διανομή από λογιστικά κέρδη που συμπεριλαμβάνουν την εν λόγω κρατική χορηγία, υπάρχει υποχρέωση καταβολής έκτακτης αμυντικής εισφοράς, καθώς και εισφοράς στο ΓεΣΥ, με παρακράτηση από την εταιρεία, χωρίς οποιαδήποτε απαλλαγή».

Η δεύτερη εγκύκλιος αφορά στον φορολογικό χειρισμό επιδομάτων που παραχωρούνται από το υπουργείο Εργασίας λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Παντελή σημειώνει πως εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ προηγούμενη ερμηνευτική εγκύκλιος ημερομηνίας 22 Ιουνίου 2020, παρόλο που το Υπουργείο Εργασίας έχει αλλάξει τη διαδικασία καταβολής των επιδομάτων αυτών και αντί να εμβάζονται απευθείας στους δικαιούχους, καταβάλλονται σε αυτούς μέσω του εργοδότη τους, όπως αναφέρεται.

Η περσινή εγκύκλιος που συνεχίζει να ισχύει, καλύπτει συγκεκριμένα τα εξής: Eιδικό ανεργιακό επίδομα για σχέδιο πλήρους ή/και μερικής αναστολής εργασιών, ειδικό επίδομα ασθενείας, ειδική άδεια για φροντίδα παιδιών και ειδικό επίδομα για αυτοτελείς εργαζομένους, όπου υπάρχει πλήρης ή μερική αναστολή εργασιών.

Όπως σημειώνεται, αυτά τα επιδόματα δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο του νόμου περί φορολογίας του εισοδήματος και ως εκ τούτου, απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος και οι εργοδότες δεν χρειάζεται να τα συμπεριλάβουν στη δήλωση εργοδότη.

Επισημαίνεται ότι η παραχώρηση των επιδομάτων γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους λόγω της πανδημίας και υπό ειδικές συνθήκες που προέκυψαν από εξωγενή παράγοντα. «Συνεπώς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως εισόδημα, εφόσον καταβάλλονται προσωρινά στα δικαιούχα πρόσωπα και δεν χαρακτηρίζονται με περιοδικότητα από κάποια μόνιμη πηγή προέλευσης», αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Ο κ. Παντελή υπογράφει τις δύο νέες εγκυκλίους, ασκώντας τις εξουσίες του εφόρου φορολογίας, όπως διευκρινίζεται, κάτι που του επιτρέπει νομοθεσία που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή.

Οι δύο εγκύκλιοι κοινοποιήθηκαν στον γενικό ελεγκτή, στη γενική λογίστρια, στον πρόεδρο του εφοριακού συμβουλίου, στον παγκύπριο δικηγορικό σύλλογο, στον σύνδεσμο εγκεκριμένων λογιστών Κύπρου, στον σύνδεσμο εσωτερικών ελεγκτών Κύπρου, στον σύνδεσμο εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών και στο Institute of Financial Accountants.

Της Μαρίας Χαμπή