You are here

Άρση απορρήτου για πάταξη φοροδιαφυγής

24/10/2003 08:37
Στη μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου θα καταφύγει η κυβέρνηση για να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Αυτό ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Υπουργός Οικονομικών, Μάρκος Κυπριανού, παραθέτοντας σειρά μέτρων που αποφάσισε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, ο Διευθυντής του Φόρου Εισοδήματος θα έχει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς για να εξακριβώνει αν καταβάλλονται οι προβλεπόμενοι φόροι. «Για τους σκοπούς του φόρου εισοδήματος, το οποίο είναι ποινικό αδίκημα, δεν μπορεί να τηρηθεί πλέον το τραπεζικό απόρρητο», είπε ο κ. Κυπριανού.

Το αυστηρό αυτό μέτρο, όπως ο ίδιος ο Υπουργός το χαρακτήρισε, «θα είναι σε συνδυασμό με το μέτρο της ειδικής ρύθμισης της φορολογίας για ποσά που αυτή τη στιγμή δεν έχουν φορολογηθεί».

Ανείσπρακτα £240 εκ.

Το Υπουργικό αποφάσισε επίσης την εισαγωγή του θεσμού του διακανονισμού για την είσπραξη μέρους των καθυστερημένων φόρων που ο οφειλέτης δεν μπορεί να πληρώσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων με την ταυτόχρονη έγκριση κάποιου άλλου οργάνου θα μπορεί να έρχεται σε διακανονισμό με τον οφειλέτη, εάν πληρώσει σε μετρητά μέρος των οφειλόμενων φόρων.

«Είναι ένα μέτρο το οποίο θα ισχύσει μόνο για τις παλιές φορολογίες», προειδοποίησε ο κ. Υπουργός. «Δεν θα ισχύσει για τις καινούργιες. Δεν πρόκειται να δοθεί συνέχεια σ’ αυτό. Όμως είναι μια γάγγραινα. Υπάρχει ένα ποσό ύψους £240 εκατομμυρίων περίπου σε εκκρεμείς φορολογίες που δεν μπορούν να εισπραχθούν. Μ’ αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι σε ένα μεγάλο βαθμό θα μπορέσει να εισπραχθεί ένα μεγάλο μέρος και να λήξει αυτή η εκκρεμότητα που υπάρχει».

Αποδείξεις και ταμειακές μηχανές

Όπως δήλωσε χθες ο κ. Κυπριανού, ανάμεσα στα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό είναι επίσης η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων για τον ΦΠΑ αλλά και η υποχρεωτική χρήση ταμειακών μηχανών. Θα αυξηθούν επίσης οι ποινές για καθυστέρηση υποβολής φορολογικών δηλώσεων και θα υποβληθούν ποινές για την καθυστέρηση πληρωμής των άμεσων φόρων.

Όσον αφορά τον εταιρικό φόρο, θα επεκταθεί η ευθύνη για τη μη φορολογική συμμόρφωση των εταιρειών στα διοικητικά συμβούλια και προσωπικά στους αξιωματούχους των εταιρειών. Ως γνωστό, η κυβέρνηση προτίθεται επίσης να μελετήσει το θέμα της φορολόγησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εκκλησίας.

Εισροές £20-30+ εκ. στα δημόσια ταμεία

Από τη βελτίωση της απόδοσης των υφιστάμενων φόρων το ΥΠΟΙΚ αναμένει ότι θα υπάρξει αύξηση των κρατικών εσόδων κατά £20-30 εκ., αριθμούς όμως που ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ως «πολύ συντηρητικούς». Όπως επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ, η σχετική αύξηση έχει ήδη ληφθεί υπόψη στον ελλειμματικό Προϋπολογισμό 2004. Στα έσοδα αυτά αναμένεται να προστεθούν και οι εισπράξεις από τους εφάπαξ διακανονισμούς είσπραξης καθυστερημένων φόρων ή της φορολογικής αμνηστίας.

Παραθέτουμε αυτούσια τη δήλωση του κ. Κυπριανού:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο χθες αποφάσισε μια σειρά μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το πάγιο πολιτικό αίτημα ότι θα πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής αυτή τη στιγμή υλοποιείται και μάλιστα για πρώτη φορά μέτρα που αφορούν στα έσοδα του κράτους παρουσιάζονται στη Βουλή, στην Επιτροπή Οικονομικών, ταυτόχρονα με την κατάθεση του Προϋπολογισμού. Ήταν ένα αίτημα της Βουλής, δεν είχε ικανοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια και για πρώτη φορά αυτή τη στιγμή γίνεται.

Τα μέτρα ενισχύουν τα έσοδα του κράτους, όχι με την επιβολή νέων φορολογιών αλλά με την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των υφιστάμενων φορολογιών. Θα αυξηθούν οι ποινές για καθυστέρηση υποβολής φορολογικών δηλώσεων και θα υποβληθούν ποινές για την καθυστέρηση πληρωμής των άμεσων φόρων, του φόρου εισοδήματος. Εκείνο που θεωρούμε επίσης σημαντικό ειδικά για τον εταιρικό φόρο είναι ότι επεκτείνεται η ευθύνη για τη μη φορολογική συμμόρφωση των εταιρειών, των νομικών προσώπων στα διοικητικά συμβούλια και τους αξιωματούχους των εταιρειών, εφόσον είναι η διοίκηση της εταιρείας που αποφασίζει στην ουσία για τη μη συμμόρφωση στις φορολογικές υποχρεώσεις δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τη νομική προσωπικότητα μιας εταιρείας αλλά να έχουν και οι ίδιοι προσωπική ευθύνη.

Θα εισαχθεί η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων για το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και θα είναι ευθύνη και του πωλητή και του αγοραστή να ζητά την απόδειξη. Είναι κάτι που ισχύει σε όλες τις χώρες και είναι λογικό ότι πρέπει να ισχύσει στην Κύπρο. Είναι ένα φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς έχει ως αποτέλεσμα μεγάλα ποσά φοροδιαφυγής, η μη έκδοση αποδείξεων. Αυτή τη στιγμή θεσπίζεται η υποχρέωση και η ποινικοποίηση της μη έκδοσης. Επαναλαμβάνω ότι η ευθύνη επεκτείνεται και στον αγοραστή, ο οποίος οφείλει να ζητά από τον πωλητή την έκδοση της απόδειξης.

Θα μπει το νομοθετικό πλαίσιο για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ φορολογικών και άλλων κυβερνητικών τμημάτων για να μην μπορούν να κρύβονται οι πληροφορίες αλλά αντίθετα να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται. Τα λογισμικά συστήματα είναι συμβατά. Τώρα θα πρέπει να γίνει το νομοθετικό πλαίσιο και μιλάμε για το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, το ΦΠΑ, το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον Έφορο Εταιρειών και το Τμήμα Τελωνείων που θα μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους για τους φορολογούμενους, ούτως ώστε να μην μπορεί κανείς να ξεφύγει αποκρύπτοντας στοιχεία και πληροφορίες.

Θα ενταθεί η εφαρμογή του συστήματος υπολογισμού και παρακράτησης φόρου εισοδήματος από τους μισθούς που καταβάλλει ο εργοδότης σε υπαλλήλους. Θα είναι υποχρεωτικό σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Αυτό θα βοηθήσει στην είσπραξη των φόρων και ταυτόχρονα θα συνδυαστεί με την κατάργηση φορολογικών φακέλων των υπαλλήλων, το οποίο θα γλιτώσει και μεγάλο διοικητικό κόστος από το κράτος. Θα εισαχθεί ο θεσμός της αυτοφορολόγησης για φυσικά πρόσωπα, όπως δουλεύει σήμερα για το ΦΠΑ ή για τον εταιρικό χώρο και ταυτόχρονα αυτό θα βοηθήσει στην εισπρακτικότητα αλλά και στο διοικητικό κόστος.

Η υποχρεωτική χρήση ταμειακών μηχανών με φορολογική μνήμη είναι μια νομική υποχρέωση. Δυστυχώς έχει αφεθεί η υποχρέωση αυτή να αδρανήσει. Το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων έχει αρχίσει εκστρατεία διαφώτισης, όμως σύντομα για να τελειώσει αυτός ο κύκλος διαφώτισης, όσοι δεν συμμορφώνονται με αυτή την υποχρέωση θα υπόκεινται στις ποινές που προβλέπει ο νόμος.

Εισάγουμε επίσης το σύστημα της μερικής άρσης του τραπεζικού απορρήτου για σκοπούς φόρου εισοδήματος. Για άλλους σκοπούς θα παραμείνει η εχεμύθεια. Ο Διευθυντής του Φόρου Εισοδήματος θα είναι υποχρεωμένος να τηρεί την εχεμύθεια και το απόρρητο των πληροφοριών που θα συλλέγει γι΄ αυτό το σκοπό, όμως για τους σκοπούς του φόρου εισοδήματος, το οποίο είναι ποινικό αδίκημα, δεν μπορεί να τηρηθεί πλέον το τραπεζικό απόρρητο. Είναι κάτι που ισχύει και στις άλλες χώρες. Είναι μια υποχρέωση που έχουμε να δίνουμε πληροφορίες για κατοίκους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με λογαριασμούς που έχουν στην Κύπρο. Επομένως, θα πρέπει να ισχύσει το ίδιο και για τους Κύπριους. Αυτό θα είναι σε συνδυασμό με το μέτρο της ειδικής ρύθμισης της φορολογίας για ποσά που αυτή τη στιγμή δεν έχουν φορολογηθεί. Είναι ένα μέτρο που από τη μια είναι αυστηρό μέτρο, από την άλλη θα δοθεί μια ευνοϊκή διευθέτηση την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι, ούτως ώστε να καταβάλουν την απαραίτητη φορολογία και να μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν ελεύθερα τα χρήματά τους ή να τα φέρουν από το εξωτερικό.

Όσον αφορά στους καθυστερημένους φόρους που δεν μπορούν να εισπραχθούν για διάφορους λόγους, ιδιαίτερα γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης από τον ενδιαφερόμενο και δεν υπάρχει η ικανότητα υποχρεωτικής εκτέλεσης από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, εισάγεται ο θεσμός του διακανονισμού, να μπορεί να προβεί σε συμφωνία ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, η οποία όμως θα εγκρίνεται από κάποιο άλλο όργανο, δεν θα είναι στην απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, ούτως ώστε με την καταβολή ενός μέρους τοις μετρητοίς να εξοφλείται αυτή η φορολογία. Είναι ένα μέτρο το οποίο θα ισχύσει μόνο για τις παλιές φορολογίες. Δεν θα ισχύσει για τις καινούργιες. Δεν πρόκειται να δοθεί συνέχεια σ΄ αυτό. Όμως είναι μια γάγγραινα. Υπάρχει ένα ποσό ύψους £240 εκατομμυρίων περίπου σε εκκρεμείς φορολογίες που δεν μπορούν να εισπραχθούν. Μ΄ αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι σε ένα μεγάλο βαθμό θα μπορέσει να εισπραχθεί ένα μεγάλο μέρος και να λήξει αυτή η εκκρεμότητα που υπάρχει.

Όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του πολίτη θα εισαχθεί το μέτρο της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Μελετούμε την περίπτωση να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες να το αξιοποιήσουν. Θα βοηθήσει το κράτος γιατί θα γλιτώσουμε σε μεγάλο βαθμό διοικητικά έξοδα. Όμως σίγουρα ευκολύνει και τους ίδιους τους πολίτες. Εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες και είναι ένας πετυχημένος θεσμός. Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε όλους τους τομείς που μπορεί να γίνεται επικοινωνία με τον πολίτη. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα.

Λήφθηκε η απόφαση πολιτικής ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα μελετήσει το θέμα της φορολόγησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εκκλησίας. Αυτή η θέση είχε προταθεί και υιοθετηθεί στη Βουλή από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης. Σήμερα δίνεται το πράσινο φως στο Υπουργείο Οικονομικών για να αρχίσει να μελετά το θέμα. Θέλω να τονίσω ότι αυτό θα γίνει σε συνεννόηση και σε διάλογο με την εκκλησία. Πιστεύουμε ότι θα βρεθούν λύσεις. Ο στόχος είναι κοινός για εξυπηρέτηση του πολίτη και έτσι εμείς θα αρχίσουμε να δουλεύουμε. Ελπίζουμε στο μεταξύ να ξεκαθαρίσει και το θέμα της ηγεσίας της εκκλησίας. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα πολύπλοκο θέμα, θα μας πάρει κάποιο χρόνο να το μελετήσουμε και όταν είμαστε έτοιμοι θα ζητήσουμε από την Ιερά Σύνοδο να αρχίσει ένα διάλογο μαζί μας για να βρεθεί η λύση.

Επίσης, θα ενοποιηθεί το τέλος του 3% που καταβάλλεται στον ΚΟΤ και θα προστεθεί στο ΦΠΑ που ισχύει στις ίδιες υπηρεσίες. Αυτό θα απλοποιήσει την είσπραξη, θα βοηθήσει σίγουρα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, θα μειώσει σημαντικά το διοικητικό κόστος, γιατί ουσιαστικά έχουμε δύο υπηρεσίες να εισπράττουν χωριστά τέλη πάνω στα ίδια ποσά και εφόσον το ΦΠΑ ήδη κάνει αυτές τις εισπράξεις, θα εισπράττει το αυξημένο τέλος και θα το αποδίδει στον ΚΟΤ. Θα υπάρχει όφελος και από την άποψη εισπρακτικότητας και ακόμη μεγαλύτερο από τη μείωση του διοικητικού κόστους.

Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι η Κυβέρνηση δείχνει την αποφασιστικότητά της να ξεφύγει από τη θεωρία και τα ευχολόγια και να πάρει δραστικά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής. Είμαι βέβαιος και ρεαλιστής ότι θα δημιουργηθούν αντιδράσεις από αυτά τα μέτρα, διότι αγγίζουν κατεστημένα, αγγίζουν καταστάσεις και περιπτώσεις που είχαν -να μου επιτραπεί ο όρος- καλομάθει τόσο καιρό να αποκρύβουν τα εισοδήματά τους και κατ΄ επέκταση να κλέβουν το κράτος όσον αφορά στο φόρο εισοδήματος. Όταν λέω το κράτος εννοώ τον κάθε πολίτη, διότι κάθε αποστέρηση εσόδων του κράτους σημαίνει λιγότερα έργα που θα ωφελήσουν τους πολίτες.

Μ΄ αυτά τα μέτρα δεν λέμε ότι λύνεται απόλυτα το πρόβλημα, όμως σίγουρα κλείνουν πολλές πόρτες και παράθυρα και θα γίνει πολύ πιο δύσκολη η φοροδιαφυγή. Από την αρχή είπαμε ότι ναι μεν η Κυπριακή Δημοκρατία με τη φορολογική μεταρρύθμιση μείωσε σημαντικά τους φόρους στην Κύπρο, από την άλλη πλευρά όμως δεν πρόκειται να δεχθεί κατ΄ ουδένα λόγο τη φοροδιαφυγή».

Στη συνέχεια ο κ. Κυπριανού απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Ερώτηση: Πόσα αναμένετε να εισπράξει το κράτος από την πάταξη της φοροδιαφυγής;

Απάντηση:
Έχουμε λάβει υπόψη -και εδώ είναι το λάθος της αντιπολίτευσης- Έχει ληφθεί υπόψη μια αύξηση των εσόδων. Εμείς αναφερόμαστε με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς μόνο στην καλύτερη απόδοση των φόρων και όχι στους εφάπαξ διακανονισμούς είσπραξης καθυστερημένων φόρων ή φόρων που δεν καταβλήθηκαν με άλλη μορφή. Εκείνο είναι ένα έκτακτο μέτρο, θα ισχύσει μία φορά μόνο, επομένως προς το παρόν δεν το λαμβάνουμε υπόψη στα έσοδά μας. Όμως, υπολογίζουμε ότι τον πρώτο χρόνο θα υπάρξει μια βελτίωση στα έσοδα £20 - £30 εκατομμύρια. Να τονίσω ότι αυτό έχει ληφθεί υπόψη στα έσοδα του Προϋπολογισμού, δηλαδή δεν θα είναι επιπλέον των εσόδων που φαίνονται μέσα στον Προϋπολογισμό.

Ερώτηση: Ποιες θα είναι οι ποινές που θα επιβληθούν σε όσους κάνουν φοροδιαφυγή;

Απάντηση:
Αυξάνονται οι ποινές και των προστίμων και της φυλάκισης. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί έχει ληφθεί η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου σε θέματα πολιτικής, τα νομοσχέδια όμως δεν έχουν ακόμα τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας και γι΄ αυτό μόλις συναντηθώ με το Υπουργικό Συμβούλιο θα υποβληθούν και στη Βουλή.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο για τη φορολογική αμνηστία;

Απάντηση: Το θέμα αυτό δεν είναι αμνηστία, διότι αμνηστία σημαίνει ότι δεν καταβάλλεται φόρος. Είναι μια ειδική διευθέτηση, ιδιαίτερα γιατί δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπολογιστεί πόσο είναι το φορολογητέο ή μη ποσό. Είναι όμως και αυτό ένα πολύπλοκο θέμα, έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση και τώρα θα δοθούν οι νομικές και τεχνικές λύσεις.

Ερώτηση: Για το θέμα της μελέτης για το ενδεχόμενο φορολόγησης της εκκλησίας πότε θα έχετε ολοκληρώσει αυτή τη μελέτη;

Απάντηση:
Ο πρώτος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει μια πιο καθολική εφαρμογή του κεφαλαιουχικού φόρου για την ακίνητη ιδιοκτησία. Εκεί υπάρχει νομοθεσία, υπάρχει συμμόρφωση από ορισμένους οργανισμούς της εκκλησίας. Είμαστε σε διάλογο με άλλες Μητροπόλεις. Όπως θυμάστε, η Ιερά Μονή Κύκκου είχε έλθει σε διευθέτηση και το εφαρμόζει. Είμαστε σε διάλογο με ακόμα δύο Μητροπόλεις για να βρεθεί μια παρόμοια λύση. Πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει για να λυθεί ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά στην εκμετάλλευση της ακίνητης ιδιοκτησίας από την εκκλησία. Το θέμα του φόρου εισοδήματος από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι πολύ πιο πολύπλοκο, θα πάρει αρκετό καιρό. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ήδη λήφθηκε η πολιτική απόφαση.

Ερώτηση: Υπήρξαν Μητροπόλεις που αντέδρασαν;

Απάντηση:
Ως τώρα υπήρξε συμμόρφωση με ειδική διευθέτηση που εγκρίθηκε από τη Βουλή, μόνο από την Ιερά Μονή Κύκκου. Η ίδια πρόταση γι΄ αυτή τη διευθέτηση ισχύει για όλους. Σας λέω ότι ήδη έχουμε επαφή με δύο Μητροπόλεις. Η νομοθεσία είναι εκεί, δεν επιτρέπει μεταβιβάσεις ακινήτων αν δεν καταβληθεί ο κεφαλαιουχικός φόρος. Ελπίζω ότι μετά την διευθέτηση με τις δύο Μητροπόλεις, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι οργανισμοί της εκκλησίας. Ειδεμή ο νόμος είναι εκεί. Ένα συνταγματικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε διορθώθηκε με υιοθέτηση καινούργιας νομοθεσίας και επομένως δεν μπορούν να μεταβιβαστούν ακίνητα αν δεν καταβληθεί προηγουμένως ο κεφαλαιουχικός φόρος.

Ερώτηση: Σήμερα το πρωί ο κ. Πουργουρίδης ουσιαστικά τα έβαλε με την Κυβέρνηση και λέει ότι υπήρχε δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα υπήρχε κάποια νομική αρωγή προς τους επενδυτές που θα ήθελαν να κινήσουν αγωγές.

Απάντηση:
Εκείνο το μελετούμε. Όλα είναι πολύπλοκα και δύσκολα ζητήματα και θέλουν το χρόνο τους. Αντιλαμβάνεστε ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει μερικούς μήνες και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις σε δεκάδες εκκρεμή προβλήματα, τα οποία βρήκαμε μπροστά μας από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Δεν είναι καινούργια αιτήματα και δεν είναι καινούργια προβλήματα. Αυτά που άλλοι είχαν χρόνια για να τα λύσουν, νομίζω ότι δεν είναι λογικό να αναμένεται σε μερικούς μήνες να τα λύσουμε όλα εμείς. Το θέμα της νομικής αρωγής το μελετάμε και ελπίζω σύντομα να έχουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Το θέμα των επενδυτικών δανείων, εκείνα που είχα στη Βουλή, εκείνα στέκουν. Εμείς δεν συζητούμε ότι θα αναλάβει τα δάνεια το κράτος, κατ΄ ουδένα λόγο, ούτε μπορεί να έχουν επιβάρυνση τα δημόσια οικονομικά και κατ΄ επέκταση οι φορολογούμενοι πολίτες. Δεύτερον, πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα δοθεί κάποια διευθέτηση ούτως ώστε να είναι από τη μια ένα δίκαιο κοινωνικό μέτρο και από την άλλη να μην δημιουργεί αδικίες για όσους μπορεί να ζήμιωσαν στο Χρηματιστήριο αλλά δεν δανείστηκαν χρήματα ή ξόφλησαν τα χρέη τους ή ξόδεψαν τις οικονομίες τους. Αλλά σίγουρα οποιοδήποτε μέτρο υπάρχει θα έχει εισοδηματικά κριτήρια, διότι επαναλαμβάνω είναι κοινωνικό μέτρο, και θα αφορά άτομα που έχουν πραγματικά οικονομικά προβλήματα και δεύτερο θα έχει όριο ποσού. Δεν μπορεί κάποιος που έκανε πράξεις εκατοντάδων χιλιάδων λιρών το μήνα να θεωρείται απλώς μικροεπενδυτής και ότι χρειάζεται βοήθεια από το κράτος. Ή ένας που δανείστηκε £1,5 εκατομμύρια για να επενδύσει στο Χρηματιστήριο να έρχεται να λέει τώρα ότι είναι μικροεπενδυτής και τον ξεγελάσανε. Το ύψος είναι σαφής ένδειξη κατά πόσο κάποιος όφειλε ή όχι να χειριστεί πιο σωστά τα πράγματα. Όμως, τονίζω ότι δεν μπορούν να επιβαρυνθούν τα δημόσια οικονομικά. Η δέσμευση που έχουμε απέναντι στη Βουλή είναι να εξετάσουμε όλα τα σενάρια και να την ενημερώσουμε σύντομα, ελπίζω μέσα στον επόμενο μήνα, ποιες επιλογές υπάρχουν.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του κ. Πουργουρίδη, ο οποίος ουσιαστικά κάλεσε τους επενδυτές να μην πληρώσουν τα επενδυτικά δάνεια;

Απάντηση:
Επειδή αγγίζουν νομικά σημεία πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα οι επενδυτές να συμβουλευθούν τους νομικούς τους συμβούλους για το πώς θα χειριστούν το θέμα. Νομίζω ότι η τοποθέτηση του κ. Πουργουρίδη ήταν περισσότερο πολιτική παρά νομική. Η δική μου συμβουλή είναι ο καθένας να συνεννοηθεί με το νομικό του σύμβουλο.