You are here

Αύξηση ποινών για τη φοροδιαφυγή ζητά ο ΥΠΟΙΚ

22/04/2003 16:46
Το ενδεχόμενο αύξησης των ποινών για την πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής, ζήτησε από το Διεύθυνση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού. Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης έχει μειωθεί κατά πολύ το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος γι’ αυτό και έδωσε σαφείς οδηγίες για αυστηρότερη και αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Έχω δώσει οδηγίες να είναι ιδιαίτερα αυστηροί και αποτελεσματικοί και θα έχουν την πλήρη στήριξη του ΥΠΟΙΚ», είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων που οφείλουν να το πράξουν» η πληρωμή των φόρων για να μπορεί το Κράτος να ασκεί κοινωνική πολιτική και να προχωρεί σε αναπτυξιακά έργα.

Όπως επεσήμανε ο Μάρκος Κυπριανού ζήτησε «να μελετηθεί η αύξηση των ποινών για φοροδιαφυγή. Το κίνητρο για να πληρώνει κάποιος χαμηλό φόρο, που ήταν η φιλοσοφία της απλοποίησης και μείωσης των φορολογικών συντελεστών, πρέπει να συνοδεύεται και από την αύξηση των ποινών, δηλ. το αντί-κίνητρο», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Για το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων «πρόσθετο προσωπικό σημαίνει και πρόσθετα έσοδα», τόνισε σε άλλο σημείο ο Μάρκος Κυπριανού ερωτηθείς από τη «SW» κατά πόσον ετέθη τέτοιο θέμα κάλυψης αναγκών για το Τμήμα, προσθέτοντας ότι το σχετικό αίτημα θα εξεταστεί και από αυτή την προοπτική. Διευκρίνισε πάντως, ότι οι όποιες νέες θέσεις – όπως σε όλη τη δημόσια υπηρεσία – θα περιληφθούν στον Προϋπολογισμό του 2004.

Ο ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων ως πολύ σημαντικό γιατί, όπως είπε, καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων του Κράτους.

Του Κυριάκου Κυριακίδη