You are here

Αύξηση στο ΦΠΑ και αντισταθμιστικά

02/01/2003 09:07
Άνοιξε χθες η αυλαία της δεύτερης φάσης της εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία διανθίζεται από αυξήσεις αλλά και αντισταθμιστικά μέτρα. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας από 13% αυξάνεται στο 15%, η τιμή του πετρελαίου με βάση την αναϊσορρόπηση αυξάνεται κατά έξι σέντ το λίτρο ενώ η τιμή της βενζίνης παραμένει στο παρόν στάδιο σταθερή μετά τη μείωση που επήλθε λόγω της αναϊσορρόπησης αλλά και την ταυτόχρονη αύξηση της τιμής εξαιτίας της επιβολής φόρου κατανάλωσης.

Την ίδια ώρα τα αντισταθμιστικά μέτρα που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό και επικυρώθηκαν από την βουλή μετριάζουν την ακρίβεια και κατά κάποιο τρόπο τον φορολογούμενο πολίτη καθώς συνεχίζεται η κατάργηση της εισφοράς για την άμυνα, καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2003 ο επαγγελματικός φόρος και επεκτείνεται ο συντελεστής του αφορολόγητου εισοδήματος.

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες ότι η κυπριακή οικονομία μπροστά στις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τα καταφέρει και το 2003 ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει το 3,5%.

Εξήγησε ότι η αύξηση του ΦΠΑ έχει ήδη αντισταθμιστεί με τα μέτρα αναζωογόνησης για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα του λαού. Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμη ότι αύριο το τμήμα στατιστικής και ερευνών θα δώσει το τελικό αποτέλεσμα του δείκτη του πληθωρισμού.