You are here

ΕΕ: Όχι σε κίνητρα για επενδύσεις επαναπατρισθέντων κεφαλαίων

18/02/2004 14:14

· Σπύρος Χρίστου, Αντρέας Φιλίππου, φαβορί για την Επιτροπή νομιμοποίησης των μυστικών


Αθέμιτο ανταγωνισμό αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση τυχόν θεσμοθέτηση της παροχής κινήτρων στα κεφάλαια που θα επαναπατρισθούν, στα πλαίσια της νομοθετικής ρύθμισης για τη νομιμοποίηση των μυστικών λογαριασμών με φορολογική αμνηστία, προκειμένου τα κεφάλαια αυτά να παραμείνουν και να επενδυθούν στο νησί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της StockWatch, το θέμα συζήτησαν πολύ πρόσφατα, ο ΥΠΟΙΚ Μάρκος Κυπριανού και ο Επίτροπος Frits Bolkestein, αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, φορολογία και Τελωνειακή Ένωση (Internal market, taxation and custom union) κατά την επίσκεψη του Ολλανδού Επίτροπου ΕΕ. Μετά από προτροπή και σύσταση του Frits Bolkestein, εγκαταλείφθηκε η αρχική σχετική εισήγηση / πρόταση, προκειμένου να αποφύγει η Κύπρος «μπλεξίματα» με την ΕΕ. Έτσι, όσα κεφάλαια επαναπατρισθούν θα μπορούν να «ξαναφύγουν» νόμιμα πλέον για το εξωτερικό.

Όπως πληροφορούμαστε, ήδη η Ιταλία που έχει θεσπίσει την παραχώρηση κινήτρων στα κεφάλαια που επαναπατρίσθηκαν για να παραμείνουν στη χώρα και να επενδυθούν, μετά από αυστηρές συστάσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου, έχει δεσμευθεί ότι θα αποσύρει την σχετική πρόνοια.

Μυστικοί:

Αναφορικά με τη σύνθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής που θα αναλάβει το εξαιρετικά δύσκολο και «ευαίσθητο» έργο διεκπεραίωσης, για τη νομιμοποίηση των μυστικών λογαριασμών και του επαναπατρισμού των κεφαλαίων που είναι στο εξωτερικό, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, αυτή θα είναι μάλλον τριμελής, με τα μέλη της να προέρχονται από τη δημόσια υπηρεσία και το δικαστικό σώμα. Με τη διαφορά όμως ότι θα είναι συνταξιούχοι, χωρίς καμία όμως επαγγελματική πλέον εξάρτηση ή σύνδεση με τους τομείς ευθύνης που θα καταπιάνεται η Επιτροπή, ώστε να εξασφαλίζεται και να διασφαλίζεται το καθεστώς πραγματικής ανεξαρτησίας.

Στα ονόματα, που ήδη προκαταρκτικά έγιναν σκέψεις, είναι του πρώην Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Σπύρου Χρίστου, του Αντρέα Φιλίππου, επί σειρά ετών, εκ των κορυφαίων στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας, και σήμερα μέλος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών και του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, και του νυν προέδρου της Διερευνητικής Επιτροπής και πρώην μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιάννη Παπαδόπουλου.

Και τα τρία προαναφερόμενα πρόσωπα, κρίνεται άτι είναι σε θέση και θα γίνουν αποδεκτά, ως πληρούνται το βασικότερο κριτήριο για την σημαντική αυτή θέση: Της εχεμύθειας.

Η ολοκλήρωση της εργασίας της Επιτροπής τοποθετείται χρονικά, στα τέλη του 2004, ενώ σε προκαθορισμένο έντυπο, κάθε ενδιαφερόμενος, θα καταγράφει αναλυτικά και συγκεκριμένα, τα κεφάλαια του, τη κτήση τους και τον χρόνο απόκτησης τυχόν ακίνητης περιουσίας. Το έντυπο θα συμπληρώνεται επώνυμα από τους ενδιαφερόμενους, ωστόσο το Αρχείο που θα κρατήσει η Επιτροπή θα είναι άκρως απόρρητο και εμπιστευτικό και σε αυτό δεν θα έχει κανείς πρόσβαση, ούτε η κυβέρνηση, ούτε το ΤΕΠ, ούτε φυσικά το ΥΠΟΙΚ.

Νομική ισχύ ...

Με τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου από τους ενδιαφερόμενους, στο οποίο θα αναγράφεται ρητώς ότι η απαλλαγή από φορολογικές υποχρεώσεις έχει νομική ισχύ, αυτό θα σφραγίζεται. Το ΤΕΠ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, ούτε να το χρησιμοποιήσει αργότερα, αλλά ούτε καν να το επικαλεστεί.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα καταβάλλει χαριστική πληρωμή 5% για τους πρώτους τρεις μήνες για την αποκάλυψη των μυστικών λογαριασμών και σε δεύτερο στάδιο, μετά τους τρεις μήνες και μέχρι το τέλος του 2004, το ποσοστό φορολόγησης θα αυξηθεί στο 6,5%.

Του Κυριάκου Κυριακίδη