You are here

Επιβεβαιώνει σκέψεις για εταιρικό φόρο 15% το υπουργείο (1)

06/08/2019 13:49

Σκέψεις για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 12,5% στο 15% κάνει το υπουργείο οικονομικών και ήδη ενημέρωσε για τις προθέσεις του τις παραγωγικές τάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του nomisma που επιβεβαιώνει το υπουργείο οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε πριν λίγες μέρες συνάντηση με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και τους ανέφερε τις σκέψεις για αύξηση του εταιρικού φόρου.

Η πρόθεση του υπουργείου να αυξήσει τη φορολογία εισοδήματος προκαλεί εντύπωση, καθώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση προσανατολιζόταν στη μείωση φορολογιών για τόνωση της ανάπτυξης.  Το υπουργείο υποστηρίζει ότι θα αντισταθμίσει την αύξηση με μείωση άλλων φορολογιών, με καθαρό πρόσθετο όφελος για τις εταιρείες.

Η αναφορά σε αύξηση του φόρου προκύπτει σε μια περίοδο κατά την οποία το δημοσιονομικό ισοζύγιο είναι πλεονασματικό, πέραν των έκτακτων γεγονότων, όπως η περσινή στήριξη του Συνεργατισμού.

Από την αύξηση αυτή η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα εισπράξει επιπλέον από τις επιχειρήσεις γύρω στα €170 εκ.

Από πλευράς του υπουργείου, διαμηνύεται ότι το μέτρο δεν είναι φοροεισπρακτικό, μιας και η χώρα λειτουργά με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Σχετίζεται, ανέφερε αρμόδια πηγή, με τα προβλήματα που προκύπτουν, πλέον, στον τομέα των διεθνών υπηρεσιών από τη διατήρηση ενός υπέρμετρα χαμηλού εταιρικού φόρου.

Προβλήματα που σχετίζονται με τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας και με ένταξη της χώρας σε «μαύρες λίστες».

Πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, έχουν ζητηθεί και αναμένονται οι απόψεις των εμπλεκομένων φορέων. Το αυξημένο φορολογικό έσοδο υπολογίζεται στα €170 εκ. ανά έτος και προτείνεται η επιστροφή €200 εκ. ανά έτος ως εξής (ή με κάποια παραλλαγή των πιο κάτω):

1) Μείωση φιλολογίας επί των μερισμάτων από 17% στο 15%

2) Μείωση φορολογίας επί των τόκων από 30% στο 15%

3) Μείωση φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από 20% στο 15%

4) Πλήρης κατάργηση τέλους εταιρειών (350 ευρώ ανά εταιρεία ανά έτος)

5) Πλήρης κατάργηση τέλους χαρτοσήμου

6) Αύξηση έκπτωσης για συνεισφορές προσώπων σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία από 1/6 σε 1/5 του ετήσιου μισθού

Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο αυριανής σύσκεψης των παραγωγικών τάξεων.