You are here

Καταγγέλλει τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας η Ρωσία

03/08/2020 19:53

Το υπουργείο οικονομικών της Ρωσίας διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο οικονομικών Κύπρου για την συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας Ρωσίας – Κύπρου και κινεί διαδικασία καταγγελίας της συμφωνίας.

Με βάση αναφορές εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών της Ρωσίας, φαίνεται να προκύπτει πρόβλημα στις διαβουλεύσεις λόγω της επιδίωξης της ρωσικής πλευράς για αύξηση του ποσοστού παρακράτησης φορολογίας σε μερίσματα και τόκους στο 15%,  .

Όπως σημειώνεται, κατά τις διαπραγματεύσεις η Κύπρος παρουσίασε τις προτάσεις της μετά από ανάλυση των οποίων, η Ρωσία έφτασε στο συμπέρασμα ότι «αποδυναμώνουν και καθιστούν ανέφικτο το αναμενόμενο αποτέλεσμα της ρωσικής πλευράς από τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της εθνικής οικονομίας και των κοινωνικών προγραμμάτων». Σημειώνεται επίσης, ότι «διευκολύνουν την αφορολόγητη απόσυρση τεράστιων χρηματοοικονομικών πόρων ρωσικής προέλευσης από το έδαφος της Ρωσίας μέσω της δικαιοδοσίας της Κύπρου».

Προστίθεται ότι λαμβάνοντας υπόψη τους στενούς οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών, η ρωσική πλευρά διαμόρφωσε επιλογές για συμβιβαστική λύση στο ζήτημα και πρότεινε κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα, ωστόσο συνάντησε την άρνηση της κυπριακής πλευράς.

Το υπουργείο οικονομικών της Ρωσίας όπως αναφέρεται, στις 3 Αυγούστου του 2020, ξεκινά τη διαδικασία καταγγελίας της σύμβασης, ώστε να εκπληρώσει της εντολή του Ρώσου Προέδρου για τη φορολόγηση εισοδημάτων υπό μορφή μερισμάτων και τόκων που καταβάλλονται από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία με ποσοστό 15%.

Σημειώνεται ότι στις 25 Μαρτίου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαδιμιρ Πούτιν απευθύνθηκε στους πολίτες σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, προτείνοντας σειρά μέτρων, περιλαμβανομένων μέτρων οικονομικής φύσεως. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι όλες  οι πληρωμές εισοδήματος στη μορφή μερισμάτων και τόκων που βγαίνουν εκτός Ρωσίας, θα πρέπει να φορολογούνται με επαρκή φόρο, τουλάχιστον 15%. Για το σκοπό αυτό έδωσε οδηγίες για την διαμόρφωση των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας με ορισμένες χώρες, αρχίζοντας από αυτές μέσω των οποίων περνούν σημαντικοί πόροι ρωσικής προέλευσης.

«Ανεπιτυχείς» οι διαπραγματεύσεις

Στις αναφορές του ρωσικού υπουργείου, σημειώνετα η εκτίμηση ότι περισσότερα από 1,4 τρισ. ρούβλια αποσύρθηκαν στην Κύπρο το 2018 και περισσότερα από 1,9 τρισ. ρούβλια το 2019.

«Η υφιστάμενη φορολογική συμφωνία με την Κύπρο παρέχει πολύ ελκυστικές συνθήκες σε ότι αφορά τη φορολογία» σημειώνεται και επισημαίνεται ότι το ποσοστό πληρωμής μερισμάτων στην Κύπρο μπορεί να μειωθεί στο 5% ή στο 10% και των τόκων στο 0%, που είναι πολύ χαμηλότερο του αντίστοιχου ποσοστού στη Ρωσία (13-15%).

Προστίθεται ότι το υπουργείο οικονομικών πρότεινε την αύξηση των ποσοστών στο 15% τόσο για τα μερίσματα, όσο και για τους τόκους, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ήταν ανεπιτυχείς: «οι συνεργάτες προσπάθησαν να ‘αραιώσουν’ το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του ρωσικού υπουργείου όσο το δυνατό περισσότερο, με σειρά εξαιρέσεων. Η ρωσική πλευρά, αναγκάστηκε να αρχίσει τη διαδικασία υποβολής καταγγελίας στη Δούμα», σημειώνεται.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, ο ρώσος πρόεδρος έχει δώσει οδηγίες ώστε πρόσθετοι πόροι που θα προκύψουν από την αναθεώρηση των εν λόγω συμφωνιών, να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς κοινωνικής πολιτικής.

ΥΠΟΙΚ: Δεν ευσταθούν οι αναφορές

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργο Παντελή, δήλωσε στη StockWatch, ότι οι αναφορές «δεν ευσταθούν».

Ο κ. Παντελή σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις με τη ρωσική πλευρά συνεχίζονται. Διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και ακόμα να υπάρξει συγκεκριμένη κατάληξη, ανέφερε ο κ. Παντελή.

Σε ότι αφορά τους λόγους για τους οποίους προκύπτουν οι εν λόγω αναφορές, ο κ. Παντελή παρέπεμψε στην ρωσική πλευρά.

Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως η όποια κατάληξη, αναμένεται πριν από την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Ανατασιάδη στη Ρωσία, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Μ.Χ.