You are here

Μαύρη λίστα τέλος τον Οκτώβρη

16/09/2010 15:42
Στις αρχές Οκτωβρίου με την επίσκεψη το ρώσου προέδρου στην Κύπρο εξέρχεται και επίσημα η Κύπρος από τη μαύρη λίστα που την έβαλε η ρωσική κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2007, μετά την επίσπευση των διαδικασιών που αποφασίστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της 6ης συνόδου διακυβερνητικής επιτροπής οικονομικής συνεργασίας Κύπρου – Ρωσίας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης στο περιθώριο της συνόδου «αποφασίστηκε η επίσπευση όλων των διαδικασιών για ολοκλήρωση της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας και η ταυτόχρονη έξοδος της Κύπρου από τη μαύρη λίστα, ένα θέμα που εκκρεμεί τα τελευταία τρία χρόνια».

Στο μεσοδιάστημα ο κ. Σταυράκης θα μεταβεί στη Μόσχα όπως επεσήμανε για διευθέτηση με το ρώσο ομόλογο του, του τελικού κειμένου αποφυγής διπλής φορολογίας προς όφελος των δύο χωρών και της κυπριακής οικονομίας.

Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος τότε θα αυξηθεί και η ροή επενδύσεων των ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο.

Επιπλέον στη διάρκεια της συνόδου ο ρώσος υφυπουργός ανάπτυξης δεσμεύτηκε να προωθήσει και το θέμα των ναυλωμένων πτήσεων Ρωσίας – Κύπρου κάτι το οποίο δεν ευνοεί η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot.