You are here

Μυστικοί: Κρατική «αμνησία» στις φορολογικές δηλώσεις

28/07/2003 14:07

Νομοθετική ρύθμιση το Φθινόπωρο;


Εντός του Φθινοπώρου το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση νόμου στη βουλή, ώστε το θέμα με τα τεράστια κεφάλαια (υπερβαίνουν συνολικά τα £4 - £5 δις) που είναι φυλαγμένα κυρίως σε μυστικούς λογαριασμούς στη Κύπρο και στο εξωτερικό να ρυθμιστεί με την έναρξη των εργασιών του Νομοθετικού Σώματος. Αυτό εκτιμά ο βουλευτής Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος μιλώντας στη «SW» αποκάλυψε τις βασικές παραμέτρους των προτάσεων του ΣΚ ΕΔΕΚ για ρύθμιση του θέματος, τις οποίες συζήτησε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο κ. Σιζόπουλος, τόνισε ότι η ρύθμιση πρέπει να γίνει όσον το δυνατόν πιο σύντομα, με δεδομένο ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια ενόψει της πλήρους φιλελευθεροποίησης της διακίνησης κεφαλαίων λόγω ΕΕ. «Δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο η ρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας παράλληλα, ότι υπάρχει «ταύτιση θέσεων και συναντίληψη» με τον ΥΠΟΙΚ. «Θεωρούμε ότι είναι προς όφελος της κυπριακής οικονομίας ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες ώρες που διέρχεται όχι μόνο η κυπριακή αλλά και η διεθνής οικονομία» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι η νομοθετική ρύθμιση αποτελεί ένα μέτρο που μπορεί να δώσει «ανάσα» στην κυπριακή οικονομία.

Αμνηστία και όχι αμνησία... - Προτάσεις ΕΔΕΚ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «SW», ο κ. Σιζόπουλος, τόνισε πως οι βασικές παράμετροι των προτάσεων του κόμματος του αφορούν: (α) Η ρύθμιση θα πρέπει να αφορά ένα χαμηλό συντελεστή φορολογίας περίπου 5%, (β) Σε καμιά περίπτωση η ρύθμιση δεν πρέπει να αφορά κεφάλαια που προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες, (γ) Δεν θα πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση με τις μέχρι σήμερα υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις/δηλώσεις των κατόχων τέτοιων λογαριασμών δ) μετά τη λήξη της περιόδου της λεγόμενης «φορολογικής αμνηστίας» η Πολιτεία θα πρέπει να δράσει αμείλικτα με πειθαρχικά και ποινικά μέτρα εναντίον όσων δεν συμμορφωθούν και δεν αξιοποιήσουν αυτή την «ευκαιρία» που θα τους δοθεί.

Μυστικοί «εξωτερικού»...

Ερωτηθείς για το πως ακριβώς τα κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα στο εξωτερικό και για τους λόγους που αυτά διέφυγαν από το 1963, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αυτά αφορούν εμπορικές δραστηριότητες. «Τα οποία είτε έφυγαν από την Κύπρο και κατατέθηκαν σε τράπεζες, είτε παρέμειναν ευθύς εξ αρχής στο εξωτερικό».

Οι προτάσεις της ΕΔΕΚ θα κατατεθούν γραπτώς τις επόμενες 48 ώρες, αφού την Τετάρτη, ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα αναφερθεί στο θέμα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης.

Του Κυριάκου Κυριακίδη