You are here

Οικονομολόγοι: Λανθασμένη η γενική μείωση φόρων

20/05/2022 07:22

Στοχευμένα μέτρα για όσους έχουν πραγματική ανάγκη ζητούν οι οικονομολόγοι ενόψει της σημερινής σύσκεψης στο προεδρικό για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και την ακρίβεια τονίζοντας ότι η γενική μείωση φόρων είναι λανθασμένη πολιτική.

Όπως επισημαίνουν, η γενική μείωση φόρων θα ωφελήσει περισσότερο τους έχοντες και δεν θα βοηθήσει σημαντικά όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ο οικονομολόγος Δημήτρης Γεωργιάδης αναφέρει στη StockWatch ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να είναι στοχευμένα σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

«Η πολιτική της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα πρέπει να είναι στοχευμένη.

«Αυτοί που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα δεν πρέπει να στηριχθούν», τονίζει.

«Η γενική μείωση των φόρων είναι λανθασμένη πολιτική καθώς επωφελούνται περισσότερο αυτοί που πληρώνουν περισσότερους φόρους για καύσιμα, πχ αυτοί που χρησιμοποιούν λιμουζίνες, αυτοί με μεγάλα σπίτια που θερμαίνονται με πετρέλαιο ενώ αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να δοθούν σε άλλες ομάδες πληθυσμού που έχουν περισσότερη ανάγκη», επισημαίνει.

Εάν ο πληθωρισμός είναι μόνιμος, πρόσθεσε, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για πιο ανταγωνιστική οικονομία, φθηνά λιμάνια, καλό σύστημα δικαιοσύνης κλπ.

Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης αναφέρει ότι οι αυξήσεις πρώτων υλών, πετρελαιοειδών κλπ θα επιφέρουν κόστος στην οικονομία, «δεν το γλυτώνουμε γιατί εισάγουμε».

«Το καλύτερο που πρέπει να γίνει είναι η λήψη στοχευμένων μέτρων για ευάλωτες ομάδες, να μην γίνονται γενικά μέτρα γιατί μετά όλοι θα πληρώσουμε σαν φορολογούμενοι», σημειώνει.

Επισημαίνει ότι η στήριξη σε ομάδες μπορεί να γίνει μέσω αύξησης επιδομάτων, αύξηση ΕΕΕ και επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος για μικρούς λογαριασμούς.

«Αυτήν τη στιγμή, για το θέμα της ακρίβειας δεν θα βοηθήσει η γενική μείωση των φόρων εκτός και εάν λόγω της ακρίβειας πάμε σε ύφεση αλλά και τότε θα δημιουργηθούν ερωτήματα για το ποιος θα πληρώσει το αυξημένο δημόσιο χρέος», εκτιμά ο κ. Κληρίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χθες ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα αλλά και την ευχέρεια για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβεια. «Το κράτος έχει ένα βαθμό δυνατότητας και οικονομικής ευχέρειας. Αυτό που μας ενδιαφέρει και είναι κάτι που οπωσδήποτε αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες σαν αποτέλεσμα, δυστυχώς, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι να δούμε πώς μπορεί να συμβάλουμε στην άμβλυνση των προβλημάτων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και όχι μόνο», τόνισε.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, η ΟΕΒ προτείνει 13 μέτρα για αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων όπως είναι η επέκταση της μείωσης των φόρων στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα αλλά και επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στο φρέσκο γάλα και ψωμί.

Οι εργοδότες και οι συνδικαλιστές εισηγούνται βραχυπρόθεσμα μέτρα για αναχαίτιση της ακρίβειας όπως είναι οι μειώσεις φόρων με στόχο την άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών αλλά και στοχευμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Τα μέτρα αναμένεται να εξαγγελθούν λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού σε ρεκόρ 40ετίας ένεκα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης που προκαλεί πρωτοφανή άνοδο των τιμών των καυσίμων.  

Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο εκτοξεύτηκε στο 8,8% ενώ περαιτέρω άνοδος αναμένεται το επόμενο διάστημα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που έχει επιφέρει ο πόλεμος. 

Της Γεωργίας Χαννή