You are here

Πυρά κομμάτων για εξελίξεις με συμφωνία Ρωσίας – Κύπρου

04/08/2020 15:35

Πυρά προς την κυβέρνηση εξαπολύουν τα κόμματα με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, εκφράζοντας έντονες ανησυχίες και προβληματισμό.

Με ανακοινώσεις τους, κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για αρνητική εξέλιξη, αλλά και αναμενόμενη, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για μονόπλευρη εξωτερική πολιτική.

Εκ μέρους της κυβέρνησης εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την κατάληξη της συμφωνίας, ενώ το υπουργείο οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις επί του θέματος.

ΑΚΕΛ: Ερωτήματα και επικρίσεις για μονοδιάστατη πολιτική

Σε γραπτή του δήλωση, ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εκφράζει ανησυχία και προβληματισμό για την κίνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε αλλαγή της συμφωνίας, διερωτώμενος «πώς είναι δυνατό για ένα τόσο σοβαρό θέμα η κυβέρνηση να λέει ότι είναι θέμα παρεξήγησης;».

Ο κ. Κυπριανού τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει με πειστικό τρόπο εάν «τελικά πληρώνουμε το αντίτιμο της μονόπλευρης και μονοδιάστατης εξωτερικής πολιτικής των κυβερνώντων».

Διερωτάται επίσης, αν η αντίδραση της Ρωσίας έρχεται ως αντίδραση και απάντηση στην προσέγγιση της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ «που πανηγύριζαν για το νόμο Ρούμπιο – Μενέντεζ, ένα νομοσχέδιο το οποίο υποχρεώνει την Κύπρο να διαγράψει τις διαχρονικές σχέσεις της με άλλα κράτη –μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Ρωσία και την Κίνα και να γίνει πιστός ακόλουθος των ΗΠΑ», όπως αναφέρει.

Ο κ. Κυπριανού κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «φαίνεται να μην κατανοεί ότι η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί θα δημιουργήσει και παρενέργειες στη οικονομία του τόπου», αναφέροντας ότι η Ρωσία υπήρξε για χρόνια στυλοβάτης της κυπριακής οικονομίας, των εξαγωγών και του τουρισμού.

«Η συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας αποτελεί πρόσθετο μοχλό ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας, που αυτή τη στιγμή εν μέσω και πανδημίας επιβάλλεται να διατηρήσουμε και αναβαθμίσουμε» υποδεικνύει ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα για να αποτρέψει τις οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες.

ΕΔΕΚ: Να ληφθούν μέτρα περιορισμού επιπτώσεων

«Η αναθεώρηση της συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

Προστίθεται ότι χρειάζεται σοβαρή μελέτη ώστε να ληφθούν μέτρα περιορισμού και ελαχιστοποίησης των πιθανών οικονομικών επιπτώσεων που θα προκύψουν χωρίς όμως, να διαταράσσονται οι στενές σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας.

Συμμαχία: Αναμενόμενη εξέλιξη, επικρίσεις προς κυβέρνηση

Από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών αναφέρεται ότι η εξέλιξη είναι αρνητική, αλλά «θα έπρεπε να την περιμένουμε», όπως σημειώνεται.

Αυτό αποδίδεται στο ότι η Ρωσία κάνει προσπάθεια επαναπατρισμού εταιρειών και κεφαλαίων, με σκοπό να μετατρέψει την Κριμαία σε επιχειρηματικό κέντρο παροχής υπηρεσιών της Ρωσίας που θα λειτουργεί όπως η Κύπρος, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο, όπως αναφέρεται.

Παράλληλα, αποδίδεται στο ότι «μετά από αμερικάνικες πιέσεις, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εξώθησε τις εμπορικές τράπεζες να κλείσουν ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, δυσκολεύοντας αφάνταστα Ρώσους επενδυτές ή ρωσικές επιχειρήσεις που έδρευαν ή ήταν εγγεγραμμένες στην Κύπρο, σ’ ότι αφορά τη διεκπεραίωση τραπεζικών συναλλαγών».

Εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών γίνεται αναφορά και στο κούρεμα καταθέσεων και στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.

Όλα αυτά, όπως υποστηρίζεται, «έστειλαν σαφή μήνυμα προς τη Ρωσία, ότι δηλαδή κάνουμε ξεκάθαρη στροφή προς την Αμερική, εγκαταλείποντας ρωσικά συμφέροντα».

«Το δυστύχημα», αναφέρεται, «είναι ότι ήδη διώξαμε και θα διώξουμε ρωσικά κεφάλαια απ’ την Κύπρο αλλά δεν αναπληρώνονται από αμερικάνικα κεφάλαια ή επενδύσεις και αυτό ήταν κάτι που η κυπριακή κυβέρνηση όφειλε να προτάξει απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις».

«Οφείλουμε να πετύχουμε ένα συμβιβασμό με τη Ρωσία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, διαφορετικά θα χάσουμε όλα τα ρωσικά κεφάλαια από την Κύπρο. Θα πρέπει να συμβιβαστούμε. Θα πληρώσουμε το τίμημα για την πολιτική των τελευταίων χρόνων που ακολούθησε η κυβέρνηση. Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης των τελευταίων χρόνων δεν συζητήθηκε ποτέ σε εσωτερικό επίπεδο, ούτε ζητήθηκε ποτέ η άποψη των πολιτικών δυνάμεων», σημειώνει η Συμμαχία Πολιτών υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να μπαίνει σε αντιπαραθέσεις με μεγάλες δυνάμεις.

Μ.Χ.