You are here

Στην τσιμπίδα του φόρου και η Εκκλησία

14/10/2003 15:35

- Μάρκος: Πρώτα ο κεφαλαιουχικός φόρος για πώληση ακινήτων, ακολουθεί ο φόρος εισοδήματος

- «Δεν θα αναμένουμε την Εκκλησία επ’ άπειρον» προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών


Κεφαλαιουχικό φόρο από την πώληση της ακίνητης της περιουσίας θα αρχίσει να πληρώνει λίαν συντόμως η Εκκλησία, ενώ προωθείται ρύθμιση και για την πληρωμή φόρου εισοδήματος που θα αποφέρει εκατομμύρια λίρες στα κρατικά ταμεία.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών πριν από λίγο στο μεσημβρινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του ΡΙΚ. «Η καταβολή κεφαλαιουχικού φόρου από την πώληση ακίνητης περιουσίας μπορεί να προχωρήσει αμέσως, ανεξάρτητα από το θέμα του φόρου εισοδήματος», ανέφερε ο Μάρκος Κυπριανού, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συμβιβαστική φόρμουλα που επιτεύχθηκε με τη Μονή Κύκκου.

Η καταβολή φόρου ακίνητης περιουσίας είχε εγκριθεί και από τη Βουλή πέρσι τον Ιούλιο, ακολούθως η νομοθεσία κρίθηκε «αντισυνταγματική για τεχνικούς λόγους», αλλά πλέον διορθώθηκε εκ νέου, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμού στην Εκκλησία.

Συζητήσεις με μητρόπολη

Βάσει του νόμου που ψήφισε πέρσι η Βουλή για τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας χρειάζεται να παρουσιαστεί και βεβαίωση από το Φόρο Εισοδήματος ότι διευθετήθηκε το θέμα της καταβολής του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών. Ο κ. Κυπριανού αποκάλυψε ότι πέραν της Μονής Κύκκου, ακόμα μια μητρόπολη είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ρύθμιση του όλου ζητήματος. «Είμαστε σε διάλογο με μια μητρόπολη για να κάνουμε παρόμοια διευθέτηση και τώρα συζητούμε τη χρονική διάρκεια που θα αρχίσει η εφαρμογή του συμβιβασμού. Θέλω να πιστεύω ότι θα επακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιπτώσεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αναμένουμε την Σύνοδο»

Πέραν τούτου, όμως, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «το ευρύτερο θέμα» της καταβολής φόρου εισοδήματος από την Εκκλησία θα το εξετάσει σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο εν ευθέτω χρόνω, αποκλείοντας, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο, τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.

«Θέλουμε μέσα από ένα διάλογο να βρεθεί η σωστή λύση. Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές έχουν κατά νου το όφελος του λαού, άρα θα βρούμε τη λύση, διότι πιστεύω ότι το κράτος μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα αυτά τα έσοδα», τόνισε ο κ. Κυπριανού. Στο παρόν στάδιο, το υπουργείο αναμένει να ολοκληρωθούν οι διεργασίες διαδοχής στην Εκκλησία, αλλά σε περίπτωση που παρατηρηθεί καθυστέρηση, τότε «θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση». Όπως ανέφερε ο υπουργός «θα περιμένουμε, αλλά όχι επ’ άπειρον. Αν δεν λύνεται σύντομα το θέμα της ιεραρχίας θα ζητήσουμε από την Ιερά Σύνοδο να ορίσει μια επιτροπή για να αρχίσουμε το διάλογο», κατέληξε.

Του Γιώργου Αγαπίου