You are here

Τι αποφάσισε το ΥΠΣΥ για Οικονομία, ΧΑΚ και Διυλιστήρια

07/05/2003 18:14
Έκθεση για την συνολική και γενική κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβε η νέα υπό τον Τάσσο Παπαδόπουλο, κυβέρνηση, «η οποία είναι στην ουσία πολύ χειρότερη από τις εντυπώσεις που είχε δώσει η απελθούσα Κυβέρνηση» θα υποβληθεί από τον υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού, σε προσεχή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον ΥΠΟΙΚ.

Κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού, ο κ. Κυπριανού υπέβαλε ενημερωτική έκθεση για την οικονομία εν όψει των επιπτώσεων από τον πόλεμο στο Ιράκ στην οποία γίνεται λεπτομερής καταγραφή της πορείας των οικονομικών μεγεθών, θέμα για το οποίο ο ΥΠΟΙΚ είχε αναφερθεί πρόσφατα σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Στο Φόρο Εισοδήματος έκθεση της ΔΕ

Εν τω μεταξύ, με στόχο να εξεταστεί κατά πόσον υπάρχουν εκκρεμούσες φορολογικές υποχρεώσεις, από κέρδη στο ΧΑΚ την περίοδο του 1999, από Νομικά και Φυσικά Πρόσωπα (των κυριοτέρων αγοραστών και των κυριοτέρων πωλητών μετοχών) στάληκε η ενδιάμεση έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ, με τον ονομαστικό κατάλογο, στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων αλλά και στη βουλή.

Όπως πάντως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, για την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου «δεν κλείνει το κεφάλαιο της διερεύνησης», ενώ διευκρίνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η ενδιάμεση αυτή έκθεση θα σταλεί στη Γενική Εισαγγελία όταν μελετηθούν τα στοιχεία και κριθεί ότι πρέπει. Ερωτηθείς αν θα δοθεί στη δημοσιότητα, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

Σε παρατήρηση ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν αφορούσε θέμα φορολογιών, αλλά για το αν υπάρχει υπόνοια για σκάνδαλο, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρόκειται για «ενδιάμεση έκθεση» η οποία δεν περιέχει άλλα στοιχεία, προσθέτοντας πάντως, ότι η σχετική διερεύνηση «δεν έχει ολοκληρωθεί».

Προς ακύρωση το δάνειο για αναβάθμιση του Διυλιστηρίου

Με άλλη απόφαση του το Υπουργικό Συμβούλιο έκρινε ως ασύμφορους τους όρους της δανειοδότησης (ύψους 55 εκ. ευρώ) που αποφασίστηκαν για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου, από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, και απέρριψε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η παραχώρηση εγγύησης εκ μέρους της Κυβέρνησης για τη δανειοδότηση.

Σύμφωνα με την σημερινή απόφαση, το Υπουργείο Εμπορίου θα εξετάσει υπαλλακτικές λύσεις στα πλαίσια των υποχρεώσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποθήκευση καυσίμων κλπ. και ανάλογα θα επανεξεταστούν οι δανειοδοτικές ανάγκες.

Του Κυριάκου Κυριακίδη