You are here

Τι είπαν ΠτΔ - ΟΕΒ για φορολογικό εκσυγχρονισμό

25/04/2023 19:35

Στην πιεστική ανάγκη εκσυγχρονισμού και απλοποίησης του φορολογικού συστήματος αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέπεμψε σε μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η νέα κυβέρνηση για φορολογικό εκσυγχρονισμό με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΟΕΒ, ο κ. Αντωνίου τόνισε, στην παρουσία του προέδρου Χριστοδουλίδη, ότι το φιλικό στο επιχειρείν φορολογικό περιβάλλον αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και άλλων κρατών μελών που δεν έχουν ισχυρή παραγωγική βάση.

«Είναι για αυτό που η ΟΕΒ επιμένει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους ‘βασιλικότερους του βασιλέως’ μελετώντας την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15% για όλες τις επιχειρήσεις, όταν ο διεθνής προσανατολισμός είναι να επιβληθεί το 15% μόνο σε όσες επιχειρήσεις έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών πέραν των 750 εκατομμυρίων ευρώ», υπέδειξε.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ, χαρακτήρισε ως «εξόχως πιεστική» την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος το οποίο όπως είπε, ισχύει σχεδόν αναλλοίωτο εδώ και 20 χρόνια.

Επεσήμανε ότι η ανάγκη εκσυγχρονισμού προκύπτει «λόγω της επιβαλλόμενης σε λίγους μήνες εισαγωγής της πράσινης φορολογίας».

Σε οίκο για ολιστική προσέγγιση – Οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης

Παράλληλα, υπέδειξε ότι η  φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να ανατεθεί από το κράτος σε έγκριτο οίκο μετά από διαγωνισμό, έτσι ώστε να τύχει ενδελεχούς μελέτης με ολιστική προσέγγιση, μακριά από αποσπασματικές και βεβιασμένες κινήσεις.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΕΓΣ της ΟΕΒ, σημείωσε ότι «είναι πλέον αποδεκτό από όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας ότι το φορολογικό μας σύστημα χρειάζεται εκσυγχρονισμό και απλοποίηση».

Επεσήμανε ότι μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η νέα κυβέρνηση, είναι ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων.

Ως κύριοι άξονες, σε αυτό το πλαίσιο, καθορίστηκαν, όπως είπε, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού μοντέλου της Κύπρου, η μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις και, ταυτόχρονα, η παροχή δικαιότερης ανακατανομής του φορολογικού βάρους, με παράλληλη διατήρηση της δημοσιονομικής ουδετερότητας.

Διττός ο στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης

Ο κ. Χριστοδουλίδης, επεσήμανε ότι στόχος του εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, είναι την ίδια στιγμή, η ευθυγράμμιση των φορολογικών πολιτικών με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, στο πλαίσιο και της προωθούμενης πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Στόχος της μεταρρύθμισης, επεσήμανε ο κ. Αντωνίου, πρέπει να είναι όχι μόνο να καλύψει τις εθνικές πράσινες φορολογικές υποχρεώσεις με ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε να επιτυγχάνεται zero net effect, αλλά και να καταστεί το φορολογικό πλαίσιο πιο αποτελεσματικό και ελκυστικό στις Κυπριακές και διεθνείς επιχειρήσεις.

Ο κ. Αντωνίου, αναφέρθηκε επιπρόσθετα στην πρόκληση των πληθωριστικών πιέσεων, που ταλανίζουν πολίτες και επιχειρήσεις τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια, σημειώνοντας ότι η χρήση εργαλείων νομισματικής πολιτικής για αποκλιμάκωση του μέσω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, αναπόφευκτα συμπιέζει προς τα κάτω την πιστωτική επέκταση, με προφανείς αρνητικές για την ανάπτυξη παρενέργειες και κινδύνους για την ευστάθεια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ως εκ τούτου, υπέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι η εισαγωγή οποιωνδήποτε μέτρων φορολογικού, δασμολογικού ή άλλου χαρακτήρα που θα επιβαρύνει περαιτέρω το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι να υπάρξει ομαλοποίηση των πιέσεων αυτών.

Της Μαρίας Χαμπή