You are here

ΥΠΟΙΚ: 275 άτομα θα επιστρέψουν ΦΠΑ €16 εκατ.

30/11/2022 12:08

Περισσότερα από 270 άτομα που επωφελήθηκαν από τον μειωμένο συντελεστή 5% ΦΠΑ για σκοπούς πρώτης κατοικίας έχει διαπιστωθεί ότι δεν είναι δικαιούχοι, μετά από ελέγχους που διεξάγονται Παγκύπρια από το Τμήμα Φορολογίας και θα πρέπει να τους επιβληθεί 19% ΦΠΑ, που συνολικά ανέρχεται στα €16.2 εκατ. ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Προανήγγειλε επιτόπιους ελέγχους και σε άλλες κατηγορίες φορολογουμένων και είδη φόρων.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, από τις αρχές του Οκτώβρη 2022, το Τμήμα Φορολογίας διεξάγει Παγκύπρια εκστρατεία συμμόρφωσης με επιτόπιους ελέγχους, σε κατοικίες και διαμερίσματα για να διαπιστωθεί η ορθή εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για σκοπούς πρώτης κατοικίας. Η εκστρατεία διεξάγεται απογεύματα και Σαββατοκυρίακα, είπε.

Σημείωσε πως ο μειωμένος συντελεστής, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, πρέπει ένα εφαρμόζεται μόνο για σκοπούς ιδιοκατοίκησης και όχι, είτε για ενοικίαση ή άλλη εμπορική εκμετάλλευση.

Σε λιγότερο από δύο μήνες, πρόσθεσε, έχουν διεξαχθεί περισσότεροι από 1.700 επιτόπιοι έλεγχοι, κατά τους οποίους, από τα περίπου 800 άτομα τα οποία εντοπίστηκαν τα 275 διαφάνηκε ότι δεν ήταν δικαιούχοι αιτητές και άρα, θα πρέπει να τους επιβληθεί το ΦΠΑ του 19%.

Το αντίστοιχο ποσό του επιπρόσθετου ΦΠΑ που θα επιβληθεί ανέρχεται σήμερα στα €16.2 εκ. είπε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι είναι «κάτι που μας δικαιώνει για τους ελέγχους και μας αφήνει πολύ ικανοποιημένους, αλλά καταδεικνύει και κατάχρηση του συστήματος του 5%».

Ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε τον Έφορο Φορολογίας και τους λειτουργούς του τμήματος για την προσπάθεια την οποία καταβάλλουν και είπε, ότι, όχι μόνο θα συνεχιστούν οι συγκεκριμένοι έλεγχοι και το 2023 και στο επόμενο διάστημα, αλλά θα ξεκινήσουν επιτόπιοι έλεγχοι και σε άλλες κατηγορίες φορολογουμένων και είδη φόρων.