You are here

Χαλούμι: Νίκη της Κύπρου κατά της Δανίας και στην Αγγλία

22/03/2002 17:20
Νέα μεγάλη επιτυχία, ύστερα από το ανάλογο προηγούμενο στις ΗΠΑ, κατήγαγε η Κυπριακή Δημοκρατία, κερδίζοντας την Δανία στην εγγραφή του χαλουμιού στο μητρώο εμπορικών σημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου ως πιστοποιούν εμπορικό σήμα.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ανοίγει διάπλατα «η λεωφόρος» για κατακύρωση της εγγραφής του χαλουμιού σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, αλλά και στην ίδια ως οργανισμό, Ένωση, αλλά και στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και στη Βραζιλία.

Μετά από «μάχη» έντεκα και πλέον χρόνων με το δανέζικο συμβούλιο γαλακτοκομικών προϊόντων, το όνομα «χαλούμι» έχει εγγραφεί ως πιστοποιούν εμπορικό σήμα στο μητρώο εμπορικών σημάτων του ΗΒ επ' ονόματι του Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κλάση 29 που αφορά τυρί από πρόβιο ή πρόβιο και κατσικίσιο γάλα. Η εγγραφή έχει αναδρομική ισχύ από τις 22 Δεκεμβρίου του 1990, ημερομηνία υποβολής της αίτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για εγγραφή του χαλουμιού έγινε στις 22 Δεκεμβρίου 1990, χρειάστηκε ωστόσο, να περάσουν 11 και πλέον χρόνια για να γίνει πραγματικότητα η εγγραφή αυτή αφού το δανέζικο συμβούλιο γαλακτοκομικών προϊόντων υπέβαλε ένσταση ισχυριζόμενο ότι και η Δανία παρήγαγε χαλούμι το οποίο εξήγαγε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επισημαίνεται ότι τα οικονομικά οφέλη από την εγγραφή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τεράστια, αφού οι εξαγωγές του χαλουμιού είναι ήδη πολύ μεγάλες και αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, μετά την εγγραφή τους (σημειώνεται ότι οι εξαγωγές χαλουμιού στο ΗΒ ανέρχονται στα δύο και πλέον εκατομμύρια λίρες ετησίως).

Το κυπριακό χαλούμι έχει ήδη εγγραφεί στα μητρώα εμπορικών σημάτων της Ελλάδας και του Καναδά.

Του Κυριάκου Κυριακίδη