You are here

Χαρίλαος... is back

21/02/2012 06:24
Επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο επιχειρεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών με την έκδοση βιβλίου για την 41-μηνη θητεία του.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε επίσημα χθες στο οίκημα της ΕΤΥΚ, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και μερίδας του πολιτικού κόσμου.

Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου, ο Χαρίλαος Σταυράκης έδωσε έμφαση στις δυσκολίες που αντιμετώπισε σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησης Χριστόφια.

Όταν ανέλαβε το υπουργείο ο κ. Σταυράκης η διαβάθμιση της Κύπρου από τους ξένους οίκους βρισκόταν στο διπλό Α, ενώ σήμερα βρίσκεται σε μη επενδυτική βαθμίδα από ένα οίκο και στα όρια του junk από τους άλλους δύο.

Τόσο στο βιβλίο όσο και στην χθεσινή παρουσίαση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απέδωσε τις συνεχείς υποβαθμίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατοχή των ελληνικών χρεογράφων ύψους €5 δισ. από τις κυπριακές τράπεζες αλλά και το δανεισμό που έχουν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα ύψους €30 δισ.

«Το Νοέμβριο του 2010 όταν μπήκαμε στις αγορές και δανειστήκαμε με καλό επιτόκιο λεγόταν ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα ήταν 24%. Το Μάιο έφθασε το 40%, τον Ιούλιο το 50%, το Νοέμβριο το 60% και τώρα το 70%, που συνεπάγεται ζημιά €3,5 δισ. στο τραπεζικό σύστημα».

Ο πρώην υπουργός απέφυγε στη χθεσινή παρουσίαση να εισέλθει σε λεπτομέρειες του βιβλίου που έχουν ήδη απασχολήσει τις τελευταίες μέρες την κοινή γνώμη, όπως η κριτική κατά του Αθανάσιου Ορφανίδη και διαφόρων βουλευτών.

Με μια από τις γνωστές, πλέον, power point παρουσιάσεις που χαρακτήρισαν τη θητεία του, αρκέστηκε στην ανάλυση της πορείας της οικονομίας την τελευταία τετραετία.

Για την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου ο κ. Σταυράκης επέλεξε τη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων του πρώτου ορόφου της ΕΤΥΚ στην παρουσία του προεδρικού ζεύγους, του προέδρου της βουλής Γιαννάκη Ομήρου, του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, του γενικού εισαγγελέα, της γενικής ελέγκτριας και των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης.

Δια της απουσίας τους έλαμψαν ο πρόεδρος και βουλευτές του ΔΗΣΥ και ο πρόεδρος και βουλευτές του ΔΗΚΟ – παρά τα θετικά σχόλια που περιλαμβάνει το βιβλίο για ορισμένα στελέχη των δύο κομμάτων.

Στην αρχή της παρουσίασης, και χαριτολογώντας, «απείλησε» ότι θα επανέλθει με δεύτερο βιβλίο.

«Το βιβλίο αυτό είναι λογοκριμένο από εμένα διότι αφαίρεσα θέματα που θα είχαν μεγαλύτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον όπως διαπλοκές πολιτειακών αξιωματούχων, πισώπλατα μαχαιρώματα στα διάφορα κόμματα και την πολιτική ζωή», είπε.

Από το βιβλίο δεν απουσιάζουν πάντως αναφορές που θα εκπλήξουν.

Όπως η παραδοχή ότι ο υπουργός παρενέβη για αναβολή της διπλής υποβάθμισης από τους Fitch το Μάιο, για μετά τις εκλογές (σελ. 209). Ή η αναφορά σε διαφθορά δημοσίων αξιωματούχων (σελ. 65) και η παραδοχή ότι η σύζυγος του προέδρου τον έπαιρνε τηλέφωνο για «να εξακριβώσει αν υπήρχαν δυνατότητες ώστε το κράτος να βοηθήσει κάποιες περιπτώσεις ατόμων με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες» (σελ. 92).

Στη χθεσινή παρουσίαση ο κ. Σταυράκης απέφυγε τις αποκαλύψεις του βιβλίου.

Εξήγησε γιατί η διακυβέρνηση Χριστόφια δεν είχε περίοδο μέλιτος λέγοντας ότι «αναλάβαμε το Μάρτιο και το Μάιο ήρθαμε αντιμέτωποι με την ανομβρία και αναγκαστήκαμε να δαπανήσουμε €100 εκ. για να φέρουμε νερό από την Ελλάδα, ενώ τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου κατέρρευσε η Lehman Brothers και ακολούθησε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις από το 1930».

Κεντρικό σημείο στην παρουσίαση είχαν οι προσπάθειες που έκανε τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Χριστόφιας ώστε να βγει η Κύπρος από τη μαύρη λίστα της Ρωσικής κυβέρνησης.

Ο πρώην υπουργός έδωσε επίσης έμφαση στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του συνταξιοδοτικού και την προώθηση επίλυσης διαχρονικών διαρθρωτικών προβλημάτων όπως η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, η στόχευση των κοινωνικών παροχών και η κατάργηση του ανεργιακού επιδόματος σε συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους.

Το βιβλίο καταγράφει τη στενή σχέση που είχε κατά τη διάρκεια της θητείας του με τον πρόεδρο Χριστόφια, τον οποίο αποφεύγει να επικρίνει. Δίνει έμφαση στις αναλυτικές ικανότητες του προέδρου και στην ανθρώπινη του πλευρά. Μιλά για τη διαφωνία του όταν διόρισε χωρίς να τον ενημερώσει το Χάρη Αχνιώτη στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας (σελ. 83-84).

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ, Λοΐζος Χατζηκωστής, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για την επιλογή της αίθουσας και υπενθύμισε ότι η γνωριμία του με τον κ. Σταυράκη κρατά από την αρχή της συνδικαλιστικής του καριέρας.

Ο κ. Χατζηκωστής αναφερόμενος στην άψογη συνεργασία του με τον κ. Σταυράκη υπενθύμισε τη συμφωνία που είχαν κάνει ως δείγμα καλής θέλησης για αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης για συνεισφορά €500 χιλ., την οποία όμως δεν ακολούθησαν άλλα οργανωμένα σύνολα.

Το λόγο πήρε μετά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Πάμπος Παπαγεωργίου, ο οποίος αποκάλυψε ότι στην αρχή διατηρούσε κάποιες αμφιβολίες, όχι για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος, αλλά για τη χρονική περίοδο που επέλεξε ο τέως υπουργός Οικονομικών να δημοσιοποιήσει το βιβλίο του.

«Είμαι πρεσβευτής της άποψης ότι η ιστορία γράφεται όταν υπάρχει κάποια απόσταση από τα γεγονότα», είπε, για να προσθέσει ότι «αυτή η αδυναμία είναι και η δύναμη του βιβλίου διότι ο κ. Σταυράκης δίνει απαντήσεις και διαφωτίζει καίρια ζητήματα που είχε κατηγορηθεί τόσο ο ίδιος όσον και η κυβέρνηση».

Λέγοντας αυτά έφερε ως παράδειγμα τις απαντήσεις που δίνονται μέσα από το βιβλίο ότι «ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν έκαναν τίποτα για την οικονομία και δεύτερο ότι ως υπουργός Οικονομικών οδήγησε την οικονομία σε ύφεση».

Ο κ. Παπαγεωργίου χαρακτήρισε αδυναμία του βιβλίου ότι δεν τονίζεται αρκετά το γεγονός ότι η οικονομία βρέθηκε σε δύσκολη θέση πριν την οικονομική κρίση λόγω της μεγάλης πιστωτικής επέκτασης της τάξης του 30% και κατέληξε με δύο αρετές του βιβλίου, τη γλαφυρή γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας και την τόλμη του να εκφράσει θέσεις που δεν είναι δημοφιλείς.

Της Ηρώς Ευθυμίου