You are here

Κόμματα: Πως υποδέχονται το νέο διοικητή

17/04/2007 09:57
• Πως αξιολογούν το έργο Χριστοδούλου

Τις προσδοκίες τους από το νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη, αλλά και τα σχόλια τους για το έργο που επιτέλεσε ο νυν διοικητής της εποπτικής αρχής των τραπεζών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, εξέφρασαν με δηλώσεις τους στη StockWatch κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Οι βουλευτές Σταύρος Ευαγόρου του ΑΚΕΛ και Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ, εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, την ικανοποίηση τους για τις περγαμηνές του κ. Ορφανίδη, αλλά και για το νεαρό της ηλικίας του, προσθέτοντας πως θα περιμένουν πρώτα να δουν το έργο του και ακολούθως να τον κρίνουν.

Δεν είμαστε προκατελλημένοι εναντίον του

Αναλυτικά, ο κ. Ευαγόρου αποκάλυψε ότι το κόμμα του γνώριζε πως ο κ. Ορφανίδης ήταν ένας εκ των βασικών υποψηφίων για διορισμό στην ΚΤ, καθώς αντάλλαξε απόψεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους είχε κοινοποιηθεί αυτή του η πρόθεση. «Ο διορισμός του κ. Ορφανίδη, που είναι μόλις 45 ετών, είναι η απάντηση του Τάσσου Παπαδόπουλου σε όσους τον κατηγορούν ότι διορίζει μόνο άτομα πέραν των 60 ετών. Δεν είμαστε προκατελλημένοι κατά του νέου διοικητή και θα αναμένουμε κάποιο χρονικό διάστημα για να τον κρίνουμε», είπε.

Ο κ. Ευαγόρου, αφού πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ σύντομα θα επιδιώξει ο κ. Ορφανίδης να γίνει κοινωνός των ευαισθησιών της αριστεράς, κατέθεσε τι αναμένει από το νέο διοικητή. «Αναμένουμε, πέραν της σωστής εποπτικής πολιτικής και της σωστής παρακολούθησης των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας, να μην έχει ανάμειξη σε άλλα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής. Θα αναμένουμε επίσης να έχει κοινωνικοοικονομική αντίληψη», σημείωσε.

ΑΚΕΛ: Είχαμε διαφορές με το Χριστόδουλο

Κληθείς να σχολιάσει το έργο που επιτέλεσε ο κ. Χριστοδούλου κατά τη διάρκεια της πενταετούς του θητείας που λήγει στις 30 Απριλίου, ο κ. Ευαγόρου τη χαρακτήρισε ως θετική, τονίζοντας παράλληλα και τις διαφορές αντιλήψεων που υπήρχαν με το κόμμα του. «Ο κ. Χριστοδούλου είχε μία θετική παρουσία σε μία δύσκολη περίοδο. Από την άλλη, η πλήρης ταύτιση του με την πολιτική για δημοσιονομική πειθαρχία και η θέση του για την Ευρωζώνη εδώ και τώρα, δεν μας έβρισκε σύμφωνους», επεσήμανε.

Να δουλέψει σωστά για την ΟΝΕ

Άγνωστος είναι ο κ. Ορφανίδης για το ΔΗΣΥ, σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος πρόσθεσε ότι από το βιογραφικό του φαίνεται να έχει αρκετά προσόντα. «Δεν γνωρίζουμε καθόλου τον κ. Ορφανίδη και θα περιμένουμε να δούμε κατά πόσον θα επιτύχει στο έργο του. Αναμένουμε από το νέο διοικητή να δουλέψει σωστά για την ομαλή ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ και να συνεχίσει την αυστηρή πειθαρχία και την προσήλωσή του προς αυτό το στόχο», συνέχισε.

ΔΗΣΥ: Βοήθησε πολύ ο Χριστοδούλου

Σχολιάζοντας το έργο του κ. Χριστοδούλου, ο οποίος να σημειωθεί διορίστηκε από την κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη το 2001, ο κ. Νεοφύτου του έπλεξε το εγκώμιο. «Ανέλαβε σε μία δύσκολη περίοδο όπου το τραπεζικό σύστημα διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο μετά τη φούσκα του χρηματιστηρίου. Ο κ. Χριστοδούλου προχώρησε σε εξυγίανση του τραπεζικού μας συστήματος και επιπλέον βοήθησε με τη σωστή νομισματική πολιτική του, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ», κατέληξε.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις 3 Μαΐου του 2007. Από την άλλη, ο κ. Χριστοδούλου θα χορέψει το τελευταίο του διοικητικό ταγκό στις 24 Απριλίου του 2007, όπου θα παρουσιαστεί η Ετήσια Έκθεση της ΚΤ για το 2006.

Του Σωκράτη Ιωακείμ