You are here

ΣΕΤΚ: Προσοχή στην ηλεκτρονική κλοπή στοιχείων

26/04/2007 16:27
Την προσοχή των πελατών τραπεζικών ιδρυμάτων, αναφορικά με απόπειρες υποκλοπής προσωπικών δεδομένων από απατεώνες μέσω του διαδικτύου, επισύρει ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών Κύπρου. Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, αναφέρει ότι απατεώνες αποστέλλουν πλαστογραφημένα ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε άτομα στην Κύπρο. «Με τα μηνύματα αυτά, που φαινομενικά προέρχονται από την τράπεζα του πελάτη, οι απατεώνες προφασίζονται διάφορους αληθοφανείς λόγους, όπως θέματα ασφάλειας και ανανέωσης των στοιχείων του πελάτη. Με τα μηνύματα προτρέπονται οι παραλήπτες να επισκεφτούν κάποια ιστοσελίδα – μαϊμού, μέσω συνδέσεων link, για να πληκτρολογήσουν τους κωδικούς πρόσβασής τους σε ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες του διαδικτύου. Οι ιστοσελίδες - μαϊμού είναι ιστοσελίδες που ιδρύουν οι απατεώνες και μοιάζουν με αυτές των τραπεζών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνεται, στην περίπτωση που κάποιοι παραλήπτες πέσουν στην παγίδα και αποκαλύψουν τους κωδικούς πρόσβασης, οι απατεώνες χρησιμοποιούν τους κωδικούς για να κλέψουν χρήματα από τους λογαριασμούς των πελατών και να τα μεταφέρουν σε δικούς τους λογαριασμούς στην Κύπρο ή το εξωτερικό. Στην περίπτωση που κάποιος πελάτης έχει αποκαλύψει τους κωδικούς του, πρέπει αμέσως να ειδοποιήσει την τράπεζά του και να αλλάξει τους κωδικούς πρόσβασής του.

Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος, οι τράπεζες στην Κύπρο και όλοι οι σοβαροί τραπεζικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, «ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν θα απέστελλαν μηνύματα στους πελάτες ζητώντας τους να αποκαλύψουν τους κωδικούς πρόσβασης σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες».

Η πρόσβαση στην οποιαδήποτε υπηρεσία ηλεκτρονικής τραπεζικής, επισημαίνει ο Σύνδεσμος, γίνεται μόνο μέσω των επίσημων ιστοσελίδων της κάθε τράπεζας.

Γ.Χ.