You are here

Βουλή: Απαιτεί διαφάνεια από αθλητικούς φορείς

11/08/2005 11:51
Διαφάνεια στα οικονομικά του αθλητισμού και δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων των αθλητικών σωματείων ζητά η βουλή, με αφορμή το χθεσινό μας δημοσίευμα για τους προϋπολογισμούς των ομάδων ποδοσφαίρου. Στον απόηχο του δημοσιεύματος της StockWatch, οι βουλευτές που εντοπίσαμε σημειώνουν την ανάγκη αυστηρών ελέγχων από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, στα οικονομικά των αθλητικών – και ποδοσφαιρικών – φορέων και απαιτούν να παρουσιαστούν τα στοιχεία αυτά ενώπιον του κοινοβουλίου προς εξέταση.

Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Άριστος Χρυσοστόμου (ΔΗΚΟ), η Βουλή ενέκρινε πριν πέντε μήνες το ύψος της κρατικής χορηγίας προς τον ΚΟΑ που ανέρχεται στα £19,3 εκ. Το ποσό αυτό διαμοιράστηκε από την Ανώτατη Αθλητική Αρχή του Κράτους σε όλους τους αθλητικούς φορείς (ΚΟΠ, ΚΟΚ , ΚΟΕΑΣ, ΚΟΕ κ.α. ). Η Βουλή είχε ζητήσει από τον ΚΟΑ να διεξαγάγει έλεγχο στα οικονομικά όλων των αθλητικών φορέων και να την ενημερώσει σε μεταγενέστερο στάδιο αν είναι ισολογισμένες οι δαπάνες τους, ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου.

«Απαιτούμε να υπάρξει διαφάνεια από τον ΚΟΑ που πρέπει να μας παρουσιάσει στοιχεία από τους ελέγχους που θα γίνουν σε όλους τους αθλητικούς φορείς», ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου. «Κάθε πολίτης είναι υπόλογος στον έφορο εσωτερικών προσόδων, έτσι και τα σωματεία και κατ’ επέκταση οι αθλητές οφείλουν να το κάνουν», πρόσθεσε.

Στον ΚΟΑ δηλώνουν, πάντως, πως για πρώτη φορά στα χρονικά, σε συνεργασία με ελεγκτικό οίκο, πραγματοποιούνται εδώ και έξι μήνες δειγματοληπτικοί έλεγχοι γιατί, όπως μας τόνισαν, απαιτούν και οι ίδιοι διαφάνεια στις οικονομικές καταστάσεις όλων των αθλητικών φορέων. «Έχουν ήδη γίνει έλεγχοι σε επτά ομοσπονδίες και στοχεύουμε να πράξουμε το ίδιο για όλες, πρέπει να είναι ισολογισμένοι οι προϋπολογισμοί σε όλους τους αθλητικού φορείς», μας ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Ρίκκος Θεοχαρίδης.

Ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, απέρριψε τις επικρίσεις και τις αιχμές της Βουλής για το θέμα. «Από τη στιγμή που υπάρχουν νόμοι και το κράτος μπορεί όποτε θέλει να τους εφαρμόσει μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει οποιοδήποτε έλεγχο θέλει», είπε με νόημα επιστρέφοντας τα πυρά στην πολιτεία.

Ο κ. Κουτσοκούμνης υπεραμύνθηκε των επικρίσεων για τη χορηγία £1,5 εκ. που παίρνουν τα σωματεία από το κράτος λέγοντας «πως στη Γερμανία τα σωματεία παίρνουν χορηγία £100 εκ. και στην Ελλάδα £10 εκ. Το ποδόσφαιρο είναι κοινωνικό φαινόμενο», κατέληξε, «που στην Κύπρο αυτή τη στιγμή απασχολεί 15 χιλιάδες νέους κάτω των 18 ετών».

Η χορηγία, όμως, ενισχύει τις απαιτήσεις του κοινοβουλίου για ενημέρωση και διαφάνεια. Η κρατική ετησία χορηγία ύψους £1,5 εκ. που καταβάλλεται από την Πολιτεία στα σωματεία είναι δημόσια αρωγή, σύμφωνα με το βουλευτή της ΕΔΕΚ Γιώργο Βαρνάβα. Ο κ. Βαρνάβα προσθέτει πως «στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων πρέπει να γίνεται ενημέρωση των οικονομικών των ομάδων ούτως ώστε να πληροφορείται το κοινό. Είμαι υπέρ της δημοσιοποίησης αυτών των στοιχείων», κατέληξε.

Από την άλλη, όμως, η Βουλή αντιλαμβάνεται τις πρακτικές δυσκολίες του θέματος. Ο Πρόεδρος της ΕΥΡΩΔΗ, βουλευτής, Πρόδρομος Προδρόμου, επεσήμανε τις δυσκολίες που υπάρχουν στη ρύθμιση του θέματος, λόγω των παλιών χρεών και του ανταγωνισμού μεταξύ των σωματείων. Επανέλαβε τις δύο εισηγήσεις που είχε κάνει για να βοηθηθούν τα σωματεία, όπως τη λήψη μέρους των εισπράξεων του κράτους από ποδοσφαιρικά στοιχήματα και τη μείωση της υφιστάμενης φορολογίας των εισιτηρίων από 15% σε 5%.

Του Σωκράτη Ιωακείμ