You are here

Υποστελεχωμένη η νομική υπηρεσία

06/02/2014 08:22
Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό της νομικής υπηρεσίας για τη διεκπεραίωση του δύσκολου έργου του, σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος προειδοποιεί ότι λόγω υποστελέχωσης το έργο αυτό κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Σε ό,τι αφορά στις προσφυγές ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών περιουσίας στα κατεχόμενα στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», ο γενικός εισαγγελέας σημειώνει ότι δεν τίθεται θέμα εξεύρεσης νομικών τρόπων απαγόρευσης ή αποτροπής οποιουδήποτε προσώπου από του να προσφύγει στην «επιτροπή».

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κληρίδης τονίζει ότι για να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες και ασφαλώς για να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των απλών πολιτών, είναι εκ των ων ουκ άνευ όπως παρασχεθούν στη νομική υπηρεσία τα αναγκαία εφόδια, διαφορετικά θα είναι αδύνατον να αντεπεξέλθει στο φορτίο που έχει αναλάβει στους ώμους της.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς προχωρεί η έρευνα για την οικονομία, αναφέρει ότι αυτή την εβδομάδα μεταβαίνει διμελής αντιπροσωπεία από την εισαγγελία και την ανακριτική ομάδα στη Βρετανία για συνάντηση με την αρμόδια αρχή καταπολέμησης αδικημάτων καταδολίευσης για να διερευνηθεί πώς μπορεί να βοηθήσει με τις έρευνες.

Όσον αφορά στους ξένους εμπειρογνώμονες, ο κ. Κληρίδης λέει ότι έχουν γίνει οι συναντήσεις με οίκους του εξωτερικού, αξιολόγηση των δεδομένων και κάποια προεπιλογή. Αναμένεται να διαπιστωθεί ποια βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί από πλευράς βρετανικής αρχής έτσι ώστε οι ξένοι οίκοι να χρησιμοποιηθούν στοχευμένα, συγκεκριμένα και αποτελεσματικά και να αποφευχθούν αχρείαστες δαπάνες.

Σε σχέση με τα τεκταινόμενα στις κεντρικές φυλακές, διαβεβαιώνει ότι τόσο η νομική υπηρεσία όσο και ο ίδιος προσωπικά είναι σε συνεχή επαφή με τον υπουργό δικαιοσύνης για την παροχή κάθε δυνατής υπηρεσίας και συνδρομής. Παράλληλα, αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από στοχευμένη σύσταση του ιδίου έχει απονείμει προεδρική χάρη σε αριθμό καταδίκων με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Χρήσιμο χαρακτηρίζει ο κ. Κληρίδης το υλικό που σύλλεξε η ερευνητική επιτροπή για την επένδυση του ταμείου συντάξεως της Cyta στη Δρομολοξία, το οποίο, όπως αναφέρει, αξιολογείται. Ωστόσο, σημειώνει ότι δεν δικαιολογούνται οποιεσδήποτε άλλες δηλώσεις ή σχόλια επί του θέματος.

Ταυτόχρονα, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της έρευνας που διεξάγεται για το διοικητή της κεντρικής, επισημαίνει ότι οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις επί του θέματος τούτου μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν.

Ερωτηθείς για τις προσφυγές ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών περιουσίας στα κατεχόμενα στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», ο κ. Κληρίδης σημειώνει ότι δεν τίθεται θέμα εξεύρεσης νομικών τρόπων απαγόρευσης ή αποτροπής οποιουδήποτε προσώπου από του να προσφύγει στην ‘επιτροπή’.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης, ο γενικός εισαγγελέας αναγνωρίζει ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση και έκδοση αποφάσεων κυρίως όσον αφορά στην αστική δικαιοδοσία αποτελεί την πιο σοβαρή αδυναμία του συστήματος. Ωστόσο, λόγω υποστέλεχωσης των δικαστηρίων, της έλλειψης μηχανογράφησης και των πεπαλαιωμένων κανόνων εν ισχύ σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δεν βλέπει το πρόβλημα αυτό να διορθώνεται άμεσα.