You are here

Ισχυρή η πρόοδος του χρηματοοικονομικού τομέα

14/07/2021 13:02

Στη μετεξέλιξη και στην ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο, καθώς επίσης και στις προοπτικές του, αναφέρθηκαν οι ομιλητές στο διαδικτυακό συνέδριο «CySEC 25 Years: The Past, Present and Future of Financial Development and Innovation».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, αναφέρθηκε στους σημαντικότερους σταθμούς των 25 χρόνων λειτουργίας της επιτροπής και στα μελλοντικά σχέδια του οργανισμού ως Εποπτική Αρχή.

«Η EKK έχει την εμπειρία, την αποφασιστικότητα και τους ανθρώπους για να κάνουν τη διαφορά και να προωθήσουν την περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών, συμβάλλοντας στην κυπριακή οικονομία», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο κύριος στόχος της ΕΚ από το 2021 και μετά είναι η ανάπτυξη διαδικασιών και μεθοδολογίας για τη διεξαγωγή εποπτείας βάσει δεδομένων, η οποία θα της επιτρέψει να εντοπίσει τυχόν παρατυπίες και κινδύνους στην αγορά σε πρώιμο στάδιο και να δράσει πιο προληπτικά.

Ταυτόχρονα είπε ότι η ΕΚ δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στη χρηματοοικονομική εκπαίδευση, την καινοτομία καθώς και το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην ΕΚ που θα τριπλασιαστεί τον επόμενο Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με το 2011 και στην αύξηση των μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου από τρία σε πέντε.

Είπε επίσης ότι συμπεριλήφθηκαν νέες οντότητες υπό την επίβλεψη της ΕΚΚ, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την εκπλήρωση του οράματος και της αποστολής της, ώστε να καταστεί η κυπριακή αγορά ως ένας από τους ασφαλέστερους, πιο αξιόπιστους προορισμούς για επενδύσεις και αποτελεσματική εποπτεία, προστασία των επενδυτών και υγιή ανάπτυξη της αγοράς.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση του αριθμού των εποπτευόμενων οντοτήτων πάνω από 219% από το 2011 έως το 2021 είναι ενδεικτική του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την Κύπρο ως προορισμού επενδυτικών υπηρεσιών. Σήμερα, είπε, η ΕΚ εποπτεύει 790 οντότητες σε σύγκριση με 247 το 2011, ενώ περισσότερες από 100 νέες αιτήσεις βρίσκονται στη διαδικασία χορήγησης άδειας.

Αναφερομένη στις νέες εξελίξεις, είπε μεταξύ άλλων ότι ένα νομοσχέδιο βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας και σε διαβούλευση μέχρι 20 Ιουλίου, σχετικά με την εποπτεία των εταιρειών που αναλαμβάνουν τη διαχείριση εναλλακτικών κεφαλαίων και στόχος είναι να το εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων έως το επόμενο έτος. Ανέφερε επίσης ότι η ΕΚ εξετάζει τις επιτρεπόμενες επενδυτικές στρατηγικές για διαχειριστές κεφαλαίων και τους ισχύοντες κανόνες και βρίσκεται στη διαδικασία εγγραφής των παρόχων υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων που θα εποπτεύονται κυρίως όσον αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Είπε επίσης ότι η ΕΚΚ δημιούργησε ένα Κέντρο Καινοτομίας τον Σεπτέμβριο του 2018 για να διερευνήσει την ανάπτυξη και τις χρήσεις των εξελίξεων της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech).

Η πρόεδρος της EK σημείωσε ότι μεταξύ του 2015 και του 2021 η Επιτροπή ανέστειλε περισσότερες από 25 εταιρείες, έκλεισε περισσότερες από 13 εταιρείες και απαγόρευσε σε άτομα να δραστηριοποιούνται στον τομέα έως και 10 χρόνια. Πρόσθεσε ότι από το 2013 έως σήμερα η ΕΚ έστειλε 34 υποθέσεις στον Γενικό Εισαγγελέα για να διερευνήσει πιθανά ποινικά αδικήματα από ρυθμιζόμενες οντότητες.

Τόνισε ότι η ΕΚ έχει αποφασιστικότητα για ενίσχυση του επενδυτικού τομέα, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού τομέα, αλλά και της οικονομίας γενικότερα.

Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, ενώ αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, το μέγεθος της αγοράς αυξήθηκε κατά 219% από το 2011 μέχρι το 2021. Στόχος όπως είπε, είναι μια ισχυρή αγορά.

Τόνισε ότι η ΕΚΚ είναι ανεξάρτητη αρχή με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για ενίσχυση του τομέα, επισημαίνοντας ότι θεμελιώδης είναι η στήριξη της κυβέρνησης και του υπουργείου οικονομικών.

ΥΠΟΙΚ: Ανάπτυξη και ασφάλεια της αγοράς μέσω ΕΕ

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρθηκε στο ρόλο της χρηματαγοράς στο σημερινό περιβάλλον.

Σημείωσε ότι καθοριστική στιγμή για τις κεφαλαιαγορές στην Κύπρο, ήταν η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως μέλος της ΕΕ, η Κύπρος απολαμβάνει σημαντικά πλεονεκτήματα, ιδίως ένα σταθερό νομικό πλαίσιο που εξελίσσεται ανάλογα με τις περιστάσεις, με τις προσπάθειες και τη συμβολή των ευρωπαϊκών οργάνων και των κρατών μελών, είπε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, η οδηγία για την κατάχρηση των αγορών, η οδηγία για τη διαφάνεια και μια πληθώρα άλλων νομικών πράξεων και μέσων που ρυθμίζουν την προληπτική εποπτεία, τα συστήματα συλλογικών επενδύσεων και όλες τις πτυχές των κεφαλαιαγορών, έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της αγοράς στην Κύπρο.

«Η ιδιότητα μέλους στην Ένωση και η τήρηση ενός κοινού βιβλίου κανόνων, έδωσε στους επενδυτές στις ρυθμιζόμενες οντότητες της Κύπρου, όπως επιχειρήσεις επενδύσεων, ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ύψιστη σημασία», τόνισε.

Σημείωσε ότι η συμμετοχή στην ΕΕ , παρέχει επίσης ασφάλεια για μελλοντικές προκλήσεις στην οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία.

Σημείωσε ότι η πρόταση κανονισμού για τις αγορές σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης (MiCA) και η πρόταση κανονισμού για την ψηφιακή λειτουργική ανθεκτικότητα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα που συζητείται επί του παρόντος, είναι τυπικές απαντήσεις της Ένωσης σε μεταβαλλόμενες συνθήκες, οι οποίες θα προστατεύουν τις κεφαλαιαγορές από κινδύνους, αλλά θα παρέχουν επίσης ευκαιρίες για αειφόρο ανάπτυξη.

Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, πρόσθεσε, « μας καθιστά επίσης μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου για μια ένωση κεφαλαιαγορών που θα παρέχει ευκαιρίες χρηματοδότησης και επενδύσεων για τις οικονομίες μας».

Σημείωσε ότι τα ευρωπαϊκά προνόμια έρχονται επίσης με υποχρεώσεις.

Σημείωσε ότι το νομικό πλαίσιο χωρίς ισχυρή εποπτεία και επιβολή, δεν είναι χρήσιμο.

«Είναι σχεδόν αντιφατικό, αλλά, μια ισχυρή κεφαλαιαγορά μπορεί να υπάρχει μόνο όπου όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες, οι επενδυτές προστατεύονται και η δόλια ή παράνομη δραστηριότητα αποτρέπεται άμεσα και αποφασιστικά», ανέφερε.

«Είναι αυτός ο ζωτικός ρόλος που έχει κληθεί να εκπληρώσει η ΕΚ, μια εργασία που δεν είναι καθόλου εύκολη. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν καλά αυτόν τον ζωτικό ρόλο της εποπτικής αρχής και για το λόγο αυτό, η ΕΚΑΧ ήταν ένας από τους λίγους οργανισμούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου δεν εφαρμόστηκε το μορατόριουμ για τις προσλήψεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κατά τη διάρκεια του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής  το 2013 και μετά.

Οι προσλήψεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με μόνιμες θέσεις να αυξάνονται από 52 στον προϋπολογισμό του 2014 σε 172 στον προϋπολογισμό του 2021.

Όραμα ανοικτής πολιτικής και εποπτικής αριστείας

Αναφερόμενος στο μέλλον, ο υπουργός σημείωσε ότι οραματίζεται την ΕΚ να συνεχίσει την ανοιχτή πολιτική της με τις ρυθμιζόμενες οντότητες, έτσι ώστε να υπάρχει καλή κατανόηση της εξελισσόμενης αγοράς αλλά και ευκαιρία να παρέχεται η κατάλληλη καθοδήγηση.

Ταυτόχρονα, τόνισε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου πρέπει να προσπαθήσει να βελτιώσει τις ικανότητές της και τις μεθόδους της, έτσι ώστε να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πρωταρχικό της ρόλο, αυτόν του επόπτη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο, με προσπάθειες εποπτικής αριστείας και χωρίς ανοχή σε παράνομες και δόλιες δραστηριότητες. Οι πολιτικές πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία μιας δομής αγοράς με ισχυρές και καλά διοικούμενες οντότητες, παρουσιάζοντας ισχυρή συμπεριφορά στην αγορά μακριά από ευκαιριακές συμπεριφορές», υπογράμμισε.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εποπτεία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, θα αυξηθεί περαιτέρω στο εγγύς μέλλον με τη χρήση της τεχνολογίας και της ανάλυσης δεδομένων. «Το Υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες της ΕΚ καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα προωθήσουν τις εποπτικές αρχές και το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν», ανέφερε.

Στο συνέδριο μίλησε επίσης η Ευρωπαία Επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ένωσης Κεφαλαιαγορών, Μέιριντ Μακγκίνες. Σε χαιρετισμό της  είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, σχεδιάζουν να αναπτύξουν μια στρατηγική για τα εποπτικά δεδομένα που θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι απαιτήσεις εποπτικής αναφοράς είναι σαφείς, ευθυγραμμισμένες και προσαρμοσμένες για αυτοματοποιημένη αναφορά. Όπως είπε, είναι μια νέα εποχή για τους επόπτες και τις αγορές που επιθυμούν να επενδύσουν στην τεχνολογία και να προωθήσουν τις βιώσιμες επενδύσεις.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συντονιστή τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΚ, Δρ. Γιώργο Θεοχαρίδη, με αντικείμενο την χρηματοοικονομική τεχνολογία, την συμμόρφωση και τις εναλλακτικές επενδύσεις.  

 Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Μαρίνος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, Αλέξανδρος Κλάππας, Μέλος του ΔΣ του Cyprus Financial Services Firms Association, Χριστόφορος Κουτουρούσιης, Πρόεδρος του Cyprus Fiduciary Association (CyFA), Σταύρος Λεπτός,  Πρόεδρος του Συνδέσμου Δημόσιων Εταιρειών Κύπρου (ΣΥΔΕΚ), Δημήτρης Ταξιτάρης, Διευθυντής του ACIIF (Association of Cyprus International Investment Firms) και Ανδρέας Γιασεμίδης, Πρόεδρος του CIFA.

Της Γεωργίας Χαννή