You are here

ΑΕΠ: Εμμένει στις προβλέψεις του το Υπουργείο

13/08/2002 10:34
Κλειδί τουρισμός - κατανάλωση

Στις αρχικές προβλέψεις για ανάπτυξη κοντά στο 3% εμμένει το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζοντας ότι οι εν λόγω προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη αριθμό εξωγενών και ενδογενών παραγόντων που δεν έχουν αλλάξει. Σχολιάζοντας την αναθεωρημένη πρόβλεψη του Economist Intelligence Unit (EIU) ότι το Κυπριακό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1.9% και σε συνέχεια χθεσινών του δηλώσεων στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου, Ανδρέας Χαραλάμπους δήλωσε την Τρίτη στη “SW” ότι οι επίσημες προβλέψεις έχουν βασιστεί σε εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2002 (1.5%), για την τιμή του πετρελαίου ($24) αλλά και σε εκτιμήσεις για εγχώριους παράγοντες όπως οι τουριστικές αφίξεις και εισοδήματα. Όσο αφορά τα εισοδήματα, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι αναμένεται μικρή μείωση ενώ για τις αφίξεις εκτιμάται ότι η μείωση θα ανέλθει μεταξύ 8-10%.

Στις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Χαραλάμπους επισημαίνει ότι εάν υπήρχε επιβράδυνση στο βαθμό που προβλέπει το Economist θα υπήρχε και σημαντική αύξηση στην ανεργία, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Το Economist εκτιμά ότι η ανεργία το 2002 θα ανέλθει στο 3.3% αν και το πρώτο εξάμηνο του 2002 η ανεργία ανήλθε στο 2.9%. Παρά το σχετικά μικρό ποσοστό ανεργίας, η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι «ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σημαντικά, συνεχίζοντας έτσι την ανοδική πορεία που ξεκίνησε από το Νοέμβριο του 2001».

Κατανάλωση

Στην έκθεση του το EIU αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη από 2.4% σε 1.9% εκτιμώντας ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα περιορίσει την καταναλωτική ζήτηση το 2002. Το Economist εκτιμά, μάλιστα, ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα παρουσιάσει επιβράδυνση το 2002 σημειώνοντας αύξηση 3.6% έναντι αύξησης 5% το 2001. Τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν την εν λόγω πρόβλεψη αφού τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2002 η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε μόλις κατά 3.1% σε σύγκριση με αύξηση 3.6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης οφείλεται κυρίως στην σημαντική αύξηση που παρουσιάζουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων λόγω προσδοκιών που δημιουργήθηκαν για άνοδο στις τιμές πώλησης τους από την αύξηση στον ΦΠΑ. Όπως επισημαίνει στην τελευταία της έκθεση η Κεντρική Τράπεζα «εξαιρουμένης της επίδρασης των πωλήσεων των αυτοκινήτων, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων σημειώνει μείωση κατά 1,0% την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2002». Κλειδί για την ιδιωτική κατανάλωση θα αποδειχθεί η ζήτηση για αυτοκίνητα μετά τον Ιούνιο.

Ο πιο κάτω πίνακας παρουσιάζει τις τριμηνιαίες μεταβολές του ΑΕΠ από το 1996.