You are here

Βουλή: Θεσμός Επιτρόπου Καταναλωτών

28/09/2005 16:24

• ΑΚΕΛ: Έγιναν και μειώσεις …

• ΔΗΣΥ: Παραπλανητικά τα στοιχεία του πληθωρισμού

• ΔΗΚΟ: Αστυφιλία και κατεχόμενα

• ΕΔΕΚ: Προσυνεννόηση στο υγραέριο


Το θεσμό του Επιτρόπου Καταναλωτών ζητά εδώ και τώρα η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής. Όπως ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου «υπάρχει υποστελέχωση σε όλες τις υπηρεσίες που ασχολούνται με θέματα καταναλωτών και πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα άτομα, αλλά και άλλο προσωπικό που θα πρέπει να προσληφθεί σε ένα ενιαίο φορέα του Επιτρόπου Καταναλωτών, ο οποίος θα συμβάλει στην πάταξη της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας. Ο Επίτροπος Καταναλωτών θα έχει το ρόλο του Ρομπέν των Δασών των καταναλωτών», σημείωσε ο κ. Χριστοφόρου.

Αντικείμενα συζήτησης της σημερινής συνεδρίας της επιτροπής αποτέλεσαν οι καταγγελίες για υπερτιμολόγηση καταναλωτικών αγαθών και αισχροκέρδειας και οι επιπτώσεις τους στην αγορά, στους καταναλωτές και στον τουρισμό και η αυτεπάγγελτη εξέταση, έπειτα από πρόταση του βουλευτή της ΕΔΕΚ Γιώργου Βαρνάβα, για τις αυξήσεις των τιμών σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης και η ανάγκη λήψης μέτρων για αποφυγή αισχροκέρδειας ούτως ώστε να προστατευθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου, δεν υπάρχει συμβατότητα του ρυθμού του πληθωρισμού της Κύπρου με τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά του οικογενειακού προϋπολογισμού. «Μπορεί ο πληθωρισμός στην Κύπρο να βρίσκεται μεταξύ 1-3% όμως στα βασικά αγαθά που αγοράζει μια οικογένεια υπάρχουν αυξήσεις από 10%-20%. Είναι λοιπόν παραπλανητικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό», επεσήμανε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ παραπονέθηκε επίσης για τη στάση του Υπουργείου Οικονομικών αφού ενώ τους είχε αποστείλει επιστολή στις 13 Ιουνίου ζητώντας τους τα πλήρη στοιχεία για το φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, κατά τον ίδιο, αυτοί επέλεξαν τη σιωπή και δεν επέστρεψαν στους καταναλωτές αυτά που δικαιούνταν να πάρουν. «Τα έσοδα αυτά ανέρχονται στα £250 εκ.», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου επικεντρώθηκε στους τέσσερεις βασικούς λόγους των αυξήσεων των τιμών. «Το ψηλό ενεργειακό κόστος, ο εισαγόμενος πληθωρισμός, οι στρεβλώσεις στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και η αισχροκέρδεια υπάρχουν δυστυχώς αυτή τη στιγμή στην Κύπρο», είπε. Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον κ. Ευαγόρου, ζητά την εισαγωγή δύο μέτρων ως βοήθεια στους καταναλωτές που αφορούν τα ενεργειακά μέτρα για τις ευπαθείς οικονομικά τάξεις και ένα πακέτο κοινωνικών παροχών για τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Χριστοφόρου για τον πληθωρισμό και για την επιστολή που απέστειλε στο ΥΠΟΙΚ, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε πως είναι συμβατός ο ρυθμός του προϋπολογισμού με τα αγαθά του οικογενειακού προϋπολογισμού καθώς υπήρξαν μειώσεις σε περισσότερα από τα μισά αγαθά που παρέχονται στους καταναλωτές. Σχετικά με την επιστολή προς το ΥΠΟΙΚ, ο κ. Ευαγόρου εξέφρασε την απορία για το τι έπραττε η προηγούμενη κυβέρνηση στο θέμα αυτό.

Το θέμα της αστυφιλίας στις ορεινές περιοχές και των προϊόντων μαϊμού από τα κατεχόμενα έθιξε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής. «Λόγω της αύξησης στην τιμή των καυσίμων οι περισσότεροι κάτοικοι των ορεινών χωριών έρχονται στις πόλεις για να μείνουν και ολοένα και μειώνεται ο αριθμός των κατοίκων των χωριών. Όσον αφορά τα προϊόντα από τα κατεχόμενα, ο κ. Φυττής ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες για καταστηματάρχες που αγοράζουν φθηνά «μάρκες» από τα κατεχόμενα και αισχροκερδούν στις ελεύθερες περιοχές.

Το γεγονός ότι η Κύπρος εισάγει πετρέλαιο απαλλάσσει κάθε κυβέρνηση για τις υψηλές τιμές των καυσίμων, ανέφερε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα. «Η κυβέρνηση όμως θα μπορούσε να επιστρέψει τα κέρδη των καυσίμων από το ΦΠΑ», τόνισε.

Ο κ. Βαρνάβα αναφέρθηκε και στην αύξηση της τιμής του υγραερίου κατά 12,5%( £4,35 σε £4,85). «Εμείς θέλουμε να βλέπουμε αμελητέες διαφορές στις τιμές και όχι προκλητικές. Το υγραέριο χρησιμοποιείται για οικιακούς σκοπούς και για σκοπούς θέρμανσης. Τη στιγμή που θέλει να το εντάξει η κυβέρνηση και στην κίνηση αυτοκινήτου δεν μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση και μάλιστα να παρατηρείται τόσο μεγάλη ιδιομορφία στην τιμή του. Εμείς πιστεύουμε ότι υπήρξε προσυνεννόηση στο θέμα της τιμής του υγραερίου», σημείωσε.

«Στο θέμα της αισχροκέρδειας δεν πρέπει να υπάρχει κομματική εκμετάλλευση. Πρέπει να καλλιεργηθεί η αυτοπροστασία στους καταναλωτές και για να γίνει εφικτό αυτό πρέπει και η κυβέρνηση να ενημερώνει τον κόσμο για το ποιοι αισχροκερδούν. Το μοντέλο που υπάρχει στην Ελλάδα όπου σε κάποια σημεία υπάρχουν τιμές αγοράς και πώλησης ενός προϊόντος πρέπει να το εφαρμόσουμε και στην Κύπρο», είπε ο κ. Βαρνάβα.

Το παρόν του στη σημερινή συζήτηση έδωσε και ο διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου Λεόντιος Περικλέους ο οποίος έθιξε το θέμα της υποστελέχωσης που υπάρχει στην υπηρεσία του. «Το 1973 όταν ξεκίνησε αυτή η υπηρεσία υπήρχαν 32 άτομα που δούλευαν σε αυτή για την εφαρμογή 3 νομοθεσιών. Σήμερα δουλεύουν μόνο 26 και μετά από παρέμβαση του ΥΠΕΜΠ προσεληφθήκαν άλλοι 14 έκτακτοι υπάλληλοι για την εφαρμογή 30 νομοθεσιών και 15 κανονισμών. Υπάρχουν 76 κενές θέσεις στο ΥΠΕΜΠ και ευελπιστούμε ότι αρκετοί από αυτούς να καταλήξουν στο τμήμα προστασίας του καταναλωτή».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Πέτρος Μάρκου αναφέρθηκε στη διασφάλιση που πρέπει να γίνει αναφορικά με το ελεύθερο της αγοράς. «Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δούμε σε βάθος αν λειτουργούν σωστά τα θεσμικά όργανα προστασίας του καταναλωτή».

Τέλος, ο Χρίστος Καρύδης του Σωματείου Εργαζομένων Καταναλωτών Κύπρου (ΣΕΚ) μίλησε για την αισχροκέρδεια που γίνεται στις καντίνες των γηπέδων και τα τεράστια κέρδη που ανέρχονται σε 400% των υπεραγορών που αγοράζουν προϊόντα από παραγωγούς. «Πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες άλλων χωρών, να στελεχωθεί ικανοποιητικά η ΕΠΑ και η υπηρεσία ανταγωνισμού και προστασίας καταναλωτή του ΥΠΕΜΠ και να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές, να καταγγέλλουν είτε στις οργανώσεις καταναλωτών, είτε στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα τις παραβιάσεις της νομοθεσίας και επίσης να αυξηθούν οι ποινές που επιβάλλονται στους παραβάτες της νομοθεσίας» κατέληξε.

Του Σωκράτη Ιωακείμ