You are here

Μηδενική ανάπτυξη το 2ο τρίμηνο

08/10/2003 20:23
Μηδενική ήταν η ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2003 σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία. Η διολίσθηση των τουριστικών εισοδημάτων, η αρνητική πορεία του κλάδου μεταποίησης και η κάμψη στο λιανικό εμπόριο μπλόκαραν το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 0% το δεύτερο τρίμηνο έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης έπεσε στο 0.7% και είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων ετών.

Η ταχύρυθμη ανάπτυξη που παρουσιάζει η κτηματαγορά δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τις αλυσιδωτές επιδράσεις της διεθνούς οικονομικής επιβράδυνσης, με αποτέλεσμα το κυπριακό ΑΕΠ να κολλήσει στα ίδια επίπεδα που ήταν και το πρώτο τρίμηνο.

Μάλιστα, η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε προς τα κάτω και τις εκτιμήσεις του προηγούμενου τριμήνου. Με βάση τις νέες εκτιμήσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2003 το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0.6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο αφού η οικονομική δραστηριότητα επηρεάστηκε από την αβεβαιότητα που δημιούργησαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η αρνητική εικόνα των δύο πρώτων τριμήνων ήταν ως επί το πλείστον αναμενόμενη και είχε διαφανεί τόσο από τα στοιχεία των τουριστικών εισοδημάτων (-17.1%) όσο και από αυτά των λιανικών πωλήσεων (-3.2%). Δεδομένης της σταδιακής ανάκαμψης των τουριστικών αφίξεων το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι μέχρι το τέλος του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης θα πλησιάσει τα επίπεδα του 2%.

Την Πέμπτη η Στατιστική Υπηρεσία αναμένεται να ανακοινώσει τις λιανικές πωλήσεις Ιουλίου από τις οποίες θα φανεί εάν οι ενισχυτικές τάσεις στις τουριστικές αφίξεις έχουν επιδράσει θετικά και στο λιανεμπόριο.

Α.Ε.