You are here

Η αρχή των συγκρουόμενων συμφερόντων δυσκολεύει την εξεύρεση του προέδρου στο ΧΑΚ

25/04/2002 16:40
Τ. Κληρίδης: Την ερχόμενη εβδομάδα ο νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου

Τι λέει για την έκθεση της Κομισιόν και την έρευνα της Bουλής στην ΚΤ


Στη βασική Αρχή των συγκρουόμενων συμφερόντων, εντοπίζει τις όποιες δυσκολίες, ενδεχομένως υπάρχουν, για την αποδοχή της θέσης του Προέδρου του Συμβουλίου του ΧΑΚ, ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

«Το ότι υπάρχουν δυσκολίες στο να αποδεχθεί κάποιος, έχοντας υπόψη την βασική αρχή των συγκρουόμενων συμφερόντων, σίγουρα είναι ένας περιορισμός ο οποίος υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζουμε διάφορες πιθανότητες όσον αφορά τα δύο πρόσωπα τα οποία θα επιλεγούν για τις συγκεκριμένες θέσεις».

Απέφυγε πάντως, να απαντήσει στο ερώτημα αν ο ίδιος έχει δώσει κάποια ονόματα στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να προσεγγιστούν να αναλάβουν τη θέση του Προέδρου αλλά και της μίας θέσης που παραμένει κενή, μετά την ανάληψη της θέσης του αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από τον Άκη Χατζηπιερή. «Στόχος μας είναι μέχρι την επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου να διοριστούν τα νέα μέλη» είπε και πρόσθεσε, ότι το Συμβούλιο του ΧΑΚ «μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα αν δεν υπάρχει Πρόεδρος, διότι υπάρχει Αντιπρόεδρος και Διοικητικό Συμβούλιο».

«Γίνονται διαβουλεύσεις για το θέμα του διορισμού νέου Προέδρου του Χρηματιστηρίου, όπως επίσης και μιας κενής θέσης η οποία υπάρχει στο Διοικητικό Συμβούλιο και αναμένω ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα διοριστούν αυτά τα δύο άτομα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου», ανέφερε ο Τάκης Κληρίδης.

«Εγώ προσωπικά δεν έχω ακόμα πλησιάσει κανένα ακόμα ώστε να γνωρίζω ότι υπάρχει δυστοκία στο να δεχθούν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει δυστοκία στην αποδοχή από κάποιους προταθέντες για να αναλάβουν τη θέση.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν πάντως, ιδιαίτερα διαφωτιστικός για τα κριτήρια που θα μετρήσουν στο διορισμό του νέου Προέδρου του Συμβουλίου, τόνισε ωστόσο, ότι οι γνώσεις του για το συγκεκριμένο θέμα του Χρηματιστηρίου και της οικονομίας γενικότερα είναι ένα από τα προσόντα στα οποία κάποιος θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία». Πρόσθεσε όμως ότι «υπάρχουν και άλλα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη έτσι ώστε να γίνει η πιο σωστή επιλογή για το μακροπρόθεσμο μέλλον του χρηματιστηριακού θεσμού», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.

Επεσήμανε πάντως, ότι ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου, θα πρέπει να αποδέχεται την πορεία ιδιωτικοποίησης του Χρηματιστηρίου, διαφορετικά όπως τόνισε αν δεν το πιστεύει και αν είναι κάτι «το οποίο δεν ασπάζεται, νομίζω ότι είναι θέση την οποία δεν πρέπει να αποδεχθεί».

Έρευνα βουλής για συνάλλαγμα

Κληθείς να απαντήσει αν η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με τα 380 εκατομμύρια λίρες που εξήχθησαν από την Κύπρο, για επενδύσεις στο εξωτερικό, την τριετία 1999-2001, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε, ότι το σημαντικό είναι «αν αυτά έγιναν σύμφωνα με τους κανονισμούς που προβλέπονται για την εξαγωγή συναλλάγματος. Υπάρχουν κανονισμοί για κάποια εταιρεία ή και ξένους, που έχουν επενδύσει στο Χρηματιστήριο στην Κύπρο, αν μπορούσαν να εξάγουν τα χρήματα αυτά από την Κύπρο. Εκεί έγκειται το γεγονός», ανέφερε.

Και σημείωσε ότι με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, φεύγουν οι συναλλαγματικοί περιορισμοί που έχουμε στην Κύπρο, ενώ και η πορεία προς την Ευρώπη «που δεν μπορεί να σταματήσει», είναι αντίθετα με τους περιορισμούς.

Παράλληλα, τόνισε, ότι η εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που λαμβάνουν οι βουλευτές από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας «θα πρέπει να παραμείνει σε ένα σωστό επίπεδο, διότι επηρεάζουν μυστικά εταιρειών όσον αφορά τις επενδύσεις τους, τις πράξεις τους και τις προθέσεις τους, και θα πρέπει να διαφυλάττεται.

Έκθεση Κομισιόν

«Πολύ θετικά» χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης τα σχόλια που αναγράφονται στην έκθεση της Commission για το 2003, επιφυλάχθηκε ωστόσο, αν προβεί σε σχόλια επί της ουσίας της έκθεσης.

«Θα πρέπει να τις μελετήσουμε και θα επανέλθουμε με ανακοίνωση όσον αφορά τις
προβλέψεις και την έκθεση της Κομισιόν. Ετοιμάζουμε κάποια σχόλια. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα σχόλια είναι πολύ θετικά στην έκθεση του Συμβουλίου της ΕΕ και για ορισμένα θέματα έχω ήδη αναφερθεί στις προβλέψεις τις οποίες εμείς έχουμε κάνει για το 2002» κατέληξε.

Του Κυριάκου Κυριακίδη