You are here

Κάμψη στο λιανεμπόριο αλλά…

28/01/2003 17:02
… τεράστια αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων

Σε «μοτοράκι» της Κυπριακής Οικονομίας έχει μετατραπεί ο τομέας πώλησης αυτοκινήτων αφού εξακολουθεί να παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο παρά την ευρύτερη οικονομική κάμψη. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει στην τελευταία της έκθεση η Κεντρική Τράπεζα οι εγγραφές αυτοκινήτων το 2002 παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση 24.5%. Η ΚΤ αποδίδει την μεγάλη αυτή αύξηση στη δραστική μείωση των δασμών που προνοεί η φορολογική μεταρρύθμιση. Αυτό διαφαίνεται και από τις πωλήσεις αυτοκινήτων μετά την 1η Ιουλίου 2002, ημέρα που τέθηκαν σε εφαρμογή οι φοροαπαλλαγές. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο 46.2% του Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ενώ η αύξηση έφθασε το 72%(!) τον Δεκέμβριο, αφού οι καταναλωτές έσπευσαν να προλάβουν την αύξηση των φόρων από το 2003.

Αντίθετα η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώθηκε στο σύνολο της αφού οι πλείστοι κλάδοι ειδών λιανικής πώλησης παρουσίασαν μείωση σε σύγκριση με πέρσι. Δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμη για ολόκληρο το έτος αλλά τα στοιχεία πρώτου εννιαμήνου είναι ενδεικτικά της εικόνας που παρουσιάζει το λιανεμπόριο. Όπως φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα ο δείκτης του όγκου λιανικών πωλήσεων μειώθηκε το πρώτο εννιάμηνο του 2002 κατά 0.4% έναντι αύξησης 6.6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης οφείλεται κυρίως στην μείωση 8.2% που παρουσιάζουν οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού (2001: +6.6%) αλλά και η μείωση 6.4% στις πωλήσεις των υπεραγορών (2001: +0.5%).

Αντίθετα, αύξηση 6.3% παρουσιάζουν οι πωλήσεις ηλεκτρικών ειδών και συσκευών ανακάμπτοντας μερικώς από την μεγάλη κάμψη που είχε ο κλάδος την προηγούμενη περίοδο (2001: -7.2%). Ανάκαμψη παρουσιάζεται επίσης στις πωλήσεις ειδών ένδυσης και ρουχισμού αφού το πρώτο εννιάμηνο του 2002 αυξήθηκαν κατά 4.7% έναντι μείωσης 3.7% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο πιο κάτω πίνακας παρουσιάζει αναλυτικά την μεταβολή του δείκτη όγκου λιανικών πωλήσεων ανά κατηγορία.