You are here

Economist: Ανάπτυξη λόγω λύσης

29/11/2002 00:49
Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στο νησί και οι αυξημένες πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος οδήγησαν το Economist Intelligence Unit (EIU), την θυγατρική εταιρεία του Βρετανικού περιοδικού Economist, σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2003. Στην μηνιαία του έκθεση για την πορεία της Κυπριακής οικονομίας το EIU εκτιμά ότι το 2003 το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 4% έναντι 3.1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του EIU η αναθεώρηση κρίθηκε αναγκαία λόγω των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων που αυξάνουν τις πιθανότητες επίλυσης του προβλήματος μέχρι τον Απρίλιο του 2003 στο 60%. Σε περίπτωση λύσης, εκτιμούν οι αναλυτές του Economist, θα ενισχυθεί το επιχειρηματικό κλίμα, κάτι που ήδη φάνηκε από την μεγάλη άνοδο που είχε το ΧΑΚ. Η 9-σέλιδη έκθεση του EIU αναφέρει ότι σε περίπτωση επανένωσης του νησιού οι Ελληνοκύπριοι επιχειρηματίες θα επωφεληθούν από τις ευκαιρίες εργοδοσίας Τουρκοκυπρίων και από τις νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στα βόρεια.

Για φέτος, το Economist εμμένει στην πρόβλεψη του για ανάπτυξη της τάξεως του 1.7%, εκτίμηση που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη από τις αντίστοιχες προβλέψεις του αρμόδιου Υπουργείου. Οι εκτιμήσεις του ξένου οίκου δεν συνυπολογίζουν την ιδιαίτερα μεγάλη μείωση που παρουσίασαν τα εισοδήματα από τον τουρισμό τον Αύγουστο.

Λόγω της χαμηλής εκτίμησης για την ανάπτυξη το 2002 το Economist προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα ξεπεράσει το σχετικό κριτήριο του Μάαστριχτ φθάνοντας το 3.2%. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να φθάσει το 3.1% το 2002 και το 4.2% το 2003.