You are here

Στα €11 εκατ. τα έσοδα ΚΟΑΓ από «χρυσά» διαβατήρια

22/09/2022 13:10

Συνολικά σε €11 εκατ., ανέρχονται τα έσοδα του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) από το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα (ΚΕΠ), από την επιβολή οικονομικών κριτηρίων που έπρεπε να πληρούν οι μη κύπριοι πολίτες, για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας με την κατ΄ εξαίρεση πολιτογράφηση.

Αυτό ανέφερε, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία συνέχισε τη συζήτηση του θέματος της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων παγκύπρια και τα προβλήματα που επηρεάζουν, κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπισή τους, η Πρόεδρος του ΚΟΑΓ, Έλενα Κούσιου.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ των κριτηρίων που καθορίστηκαν ήταν και η καταβολή δωρεάς ύψους τουλάχιστον €100 χιλ., προς τον ΚΟΑΓ, για προώθηση στεγαστικών σχεδίων για προσιτή κατοικία, αλλά και για υλοποίηση άλλων στεγαστικών σχεδίων και μέτρων.

Η κ. Κούσιου, εξήγησε ότι τα έσοδα του ΚΟΑΓ από το ΚΕΠ το 2022 ανήλθαν σε €2,575.181, από 27 επενδυτές που κατέθεσαν αιτήσεις για κατ΄ εξαίρεση πολιτογράφηση, το 2021 το ποσό ανήλθε σε €5,975.160 από 66 αιτήσεις επενδυτών, το 2020 τα έσοδα του ΚΟΑΠ ήταν €1,775.062 και το 2019 στις €900 χιλ..

Ανέφερε, ότι ο συνολικός αριθμός των επενδυτών που κατέθεσαν αίτηση πολιτογράφησης και κατέβαλλαν το ποσό της δωρεάς στο ΚΟΑΠ, ανήλθε στους 128, ενώ όσον αφορά τον τρόπο διάθεσης τους, είπε ότι θα διατεθούν υπό μορφή στεγαστικών λύσεων, σε χαμηλά και μέτρια αμειβόμενους.

Ερωτηθείσα για τα ποσά που θα έπρεπε να είχε εισπράξει ο ΚΟΑΓ από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα η κ. Κούσιου ανέφερε ότι ο ΚΟΑΓ είχε την υποχρέωση να εκδίδει μόνο απόδειξη στον αιτητή. «Από εκεί και πέρα δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση», είπε.

Άμεσα μέτρα ζητούν οι φοιτητές

Αναφορικά με το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών, εκπρόσωποι των φοιτητικών οργανώσεων, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ζήτησαν την άμεση λήψη μέτρων στήριξης των φοιτητών, οι οποίοι αναγκάζονται ακόμα και να παρατήσουν τις σπουδές, λόγω των υψηλών τιμών των ενοικίων.

Εκπρόσωποι των φοιτητών, τόσο του ΤΕΠΑΚ, όσο και του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρία, ακούγοντας εκπροσώπους υπουργείων, οργανισμών και πανεπιστημίων να αναλύουν τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς τους για να ανάπτυξη προσιτής κατοικίας και φοιτητικών εστιών, ζήτησαν τη στήριξη της Βουλής για τη λήψη άμεσων μέτρων.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι τα ελάχιστα μηνιαία έξοδα ενός φοιτητή ανέρχονται στα €800, για την πληρωμή ενοικίου και λογαριασμών ρεύματος, νερού, κοινόχρηστων κτλ, με αποτέλεσμα πολλοί από τους φοιτητές που κατοικούν εκτός των πόλεων, να αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται με το λεωφορείο ή να εργάζονται για να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες.

Σημείωσε, ότι ως αποτέλεσμα αυτού, αρκετοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

Πρότειναν, όπως εφαρμοσθούν άμεσα μέτρα για στήριξή τους, όπως η καταβολή στεγαστικού επιδόματος στους ευάλωτους φοιτητές ή και στους φοιτητές, που δεν εξασφαλίζουν δωμάτια σε φοιτητικές εστίες.

Της Ελένης Χαραλάμπους