You are here

Οι διμερείς συμφωνίες με Ιορδανία

16/01/2018 11:53

Στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπογράφηκαν διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιορδανίας, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου και του Βασιλιά και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπεγράφησαν τα ακόλουθα:

Μνημόνιο συναντίληψης για οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας. Το Μνημόνιο υπεγράφη από τους υπουργούς εξωτερικών των δύο χωρών.

Συμφωνία για αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση προσόντων ανώτερης εκπαίδευσης για τη συνέχιση σπουδών σε ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης. Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό παιδείας της Δημοκρατίας και τον υπουργό εξωτερικών της Ιορδανίας.

Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της δημόσιας υγείας και της ιατρικής επιστήμης. Το πρωτόκολλο υπέγραψαν ο υπουργός υγείας της Δημοκρατίας και ο υπουργός εξωτερικών της Ιορδανίας.

Μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ των υπουργείων γεωργίας, αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος και του υπουργείου γεωργίας της Ιορδανίας για συνεργασία στους τομείς της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης. Το μνημόνιο υπέγραψε ο υπουργός γεωργίας της Δημοκρατίας και ο υπουργός εξωτερικών της Ιορδανίας.

Σε εξέλιξη η συνάντηση τριών ηγετών

Αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη στο Προεδρικό Μέγαρο η κατ` ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα B`, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας.

Με βάση το πρόγραμμα, στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των τριών χωρών.

Αργότερα οι ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, τις οποίες θα ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα στις τρεις χώρες. Ακολούθως οι ηγέτες και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Μετά το γεύμα θα πραγματοποιηθεί κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Βασιλιά της Ιορδανίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.