You are here

Thumps up για στόχευση φοιτητικής

21/05/2010 15:11
Τη στόχευση της φοιτητικής χορηγίας στηρίζει το ΑΚΕΛ, όπως διαφάνηκε από δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Σταύρου Ευαγόρου. Σε διάσκεψη τύπου, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι το ΑΚΕΛ, «υποστηρίζει την προσπάθεια που γίνεται για στόχευση των κοινωνικών παροχών από την κυβέρνηση, προσπάθεια που αποσκοπεί στο να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από ένα σύστημα που θα στηρίζει περισσότερο αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

«Η δική μας η φιλοσοφία είναι ότι δεν αποτελεί κοινωνική δικαιοσύνη η αντιμετώπιση με τον ίδιο τρόπο πλουσίων και φτωχών».

Πρόσθεσε ότι «στη βάση αυτής της φιλοσοφίας, το ΑΚΕΛ συμφωνεί με την προσπάθεια στόχευσης της φοιτητικής χορηγίας ούτως ώστε αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να στηρίζονται περισσότερο και αυτοί που πραγματικά δεν έχουν ανάγκη».

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «το ΑΚΕΛ, μελετώντας σε βάθος την πρόταση (για την φοιτητική χορηγία) και λαμβάνοντας υπόψη όπως πάντα τις απόψεις της νέας γενιάς και των φοιτητών μας, έχει απόψεις για την ουσιαστική βελτίωση της πρότασης ούτως ώστε αυτή να καταστεί περαιτέρω ευεργετική για τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και των φοιτητριών μας».

Σημείωσε ότι «τις απόψεις μας αυτές θα τις μεταφέρουμε στην Κυβέρνηση και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ούτως ώστε στα πλαίσια ενός δημιουργικού διαλόγου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι, γνωρίζοντας τις απόψεις και τις ευαισθησίες της Κυβέρνησης και του ιδίου του προέδρου της Δημοκρατίας, θα καταλήξουμε σε ένα πολύ δικαιότερο και αντικειμενικό σύστημα το οποίο θα αποδίδει πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο κ. Ευαγόρου.

Πρόσθεσε ότι «οι ιδιαίτερες ευαισθησίες άλλωστε του προέδρου Χριστόφια για τους φοιτητές μας έχουν αποδειχτεί με την παροχή του γενναιόδωρου πακέτου φοιτητικής μέριμνας ύψους €12 εκ., από το οποίο ήδη επωφελούνται χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες».

Επί του ιδίου θέματος, ο ΓΓ της ΕΔΟΝ Χάρης Καράμανος είπε ότι η οργάνωση νεολαίας της Αριστεράς, «θεωρεί ότι η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για κοινωνική στόχευση της φοιτητικής χορηγίας έχει αδυναμίες και κενά και ως έχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Όπως είπε ο κ. Καράμανος, «θεωρούμε ότι η προσπάθεια για απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης είναι ορθή ως φιλοσοφία για να στηρίζονται περισσότερο αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ωστόσο έχουμε την εκτίμηση πως για να πετύχουμε το στόχο της δικαιότερης κατανομής χρειάζεται να γίνουν μια σειρά από διορθωτικές αλλαγές στην πρόταση που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών».

Πρόσθεσε ότι «την ώρα που κάποιοι άλλοι έχουν ως στόχο τη δημιουργία θορύβου και αναταραχής μέσα στο φοιτητόκοσμο με στόχο όχι την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των φοιτητών αλλά να πλήξουν με όποιο τρόπο μπορούν την κυβέρνηση, εμείς εργαζόμαστε μεθοδικά και στοχοπροσηλωμένα, αναλύοντας την πρόταση και τεκμηριώνοντας τις θέσεις μας με πειστικά στοιχεία, ούτως ώστε να πετύχουμε αλλαγές προς όφελος των φοιτητών».

Ο ΓΓ της ΕΔΟΝ είπε πως, «σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση Χριστόφια αύξησε τη φοιτητική χορηγία με το φοιτητικό πακέτο των €12 εκ., δίνοντας τη δυνατότητα σε φοιτητές στην Κύπρο που έχουν ανάγκη να λαμβάνουν σήμερα ποσά που για κάποιους αγγίζουν τις €5000».

Αναμένονται επίσης «αυτή την περίοδο και οι γενναιόδωρες υποτροφίες του ΙΚΥΚ για τους φοιτητές του εξωτερικού τις οποίες θέσπισε η κυβέρνηση Χριστόφια που για κάποιους φοιτητές μας θα σημαίνουν συνολική στήριξη €5500».

«Αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη της ευαισθησίας της κυβέρνησης Χριστόφια για τους φοιτητές μας», είπε ο κ. Καράμανος.

Καταλήγοντας, επανέλαβε την προσήλωση της ΕΔΟΝ «στην προσπάθεια να πραγματοποιηθούν εκείνες οι αλλαγές που θα εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των φοιτητών ταυτόχρονα με την ανάγκη για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη».