You are here

Αποζημιώσεις €6 εκατ. σε πυρόπληκτους

29/07/2022 11:27

Στα €6 εκατ. ανέρχονται οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ορεινής περιοχής Λάρνακας και Λεμεσού το 2021 την ώρα που οι πυρκαγιές το 2022 παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, το συνολικό ύψος πληρωμών ανέρχεται στα €6,376,481,48 εκατ. για όλες τις δημόσιες δαπάνες ανά υπουργείο.

Ποσό €2,027,926,74 εκατ. καταβλήθηκε από το Ταμείο Γεωργικής Προστασίας και Ασφάλισης, ενώ €1,058,05,14 εκατ. συγκεντρώθηκ εαπό τις εισφορές 1,115 φυσικών και νομικών προσώπων στο λογαριασμό που δημιουργήθηκε για εισφορές προς τους πληγέντες από το γενικό λογιστήριο.

Οι συγκεκριμένες δαπάνες αφορούν αναλυτικά:

-  €1,194,498,02 εκατ. από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους πληγέντες στη βάση των ζημιών που προκλήθηκαν,

-  €69,014,00 χιλ. από το Υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργεία νέου τμήματος στο δημόσιο νηπιαγωγείο Ιαματικής και επιδόματα για τους μαθητές της δημοτικής, μέση, τεχνικής και ανώτερης εκπαίδευσης,

-  €589,208,00 χιλ. από το Υπουργείο Εργασίας με τις €425,414 χιλ. να προέρχονται από το Τμήμα Εργασίας και τις €163,794 χιλ. από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την κάλυψη μισθών, εισφορών στο ΤΚΑ και άλλα συναφή έξοδα διαβίωσης και στέγασης των εργαζομένων σε εργοδότες που έχουν πληγεί,

-  €1,875,834,92 εκατ. από το Υπουργείο Γεωργίας για δαπάνες των διαφόρων σχεδίων και στρατηγικών πλάνων,

-  €620,000,00 χιλ. από το Υπουργείο Εξωτερικών ως οικονομική βοήθεια για τους τέσσερις νεκρούς από την Αίγυπτο, και

-  €2,027,926,74 εκατ. από το Ταμείο Γεωργικής Προστασίας και Ασφάλισης ως αποζημιώσεις προς τους πληγέντες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γραφείου τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμη εκκρεμούν αποζημίωσης στην επαρχία Λεμεσού.

Σε κάποιες περιπτώσεις εκκρεμεί η άδεια οικοδομής ή η πολεοδομική άδεια, σε άλλες περιπτώσεις υπήρξε θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις οι οποίες αποζημιώθηκαν από τις ασφαλιστικές τους εταιρείες.

Στην τελευταία περίπτωση, το κράτος δεν υποβάλλει αποζημίωση.

Για την επαρχία Λάρνακας, υπήρξαν περιπτώσεις όπου δεν υποβλήθηκαν τραπεζικά στοιχεία – IBAN και περιπτώσεις όπου δεν υπόγραψαν οι αιτητές.

Στην πλειοψηφία τους οι αιτήσεις έχουν ήδη πληρωθεί με την προκαταβολή, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που αναμένουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών όσον αφορά τα σχέδια και τις άδειες – όπου χρειάζεται, ώστε να πάρουν την πρώτη δόση και αργότερα τη δεύτερη δόση.

Το κόστος των πυρκαγιών

Ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου και δημοσίων σχέσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής, αναφερόμενος στα κόστη των πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια αλλά και φέτος, ανέφερε στη StockWatch πως για την φετινή χρονιά δεν υπάρχει ακόμη εικόνα από την υπηρεσία.

Από τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας τα οποία αφορούν εκτιμήσεις των πυρκαγιών, ο κ. Κεττής εξήγησε ότι υπάρχουν και τα επιπλέον κόστη καταστολής του κόστους της υπηρεσίας.

Μ.Κ.