You are here

Η «πράσινη» οικονομία στην Κύπρο

30/05/2016 15:06
Το μέλλον της απασχόλησης, της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μια «πράσινη» οικονομία, θα τεθούν επί τάπητος στην εκδήλωση «Investing for a Greener Future in Cyprus».

Η εκδήλωση, την οποία διοργανώνει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, εμπίπτει στο πλαίσιο εκδηλώσεων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο ανά την Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την «Πράσινη Εβδομάδα» στις αρχές Ιουνίου, αναφορικά με ένα περιβαλλοντικό θέμα.

Το θέμα της ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας 2016 είναι «Επενδύοντας για ένα Πράσινο Μέλλον».

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Ζαχαριάδη, κοσμήτορα της σχολής γεωτεχνικών επιστημών και διαχείρισης περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ, οι «πράσινες επενδύσεις» δεν αφορούν μόνο χρήματα και κέρδη αλλά, σχετίζονται και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε καιρούς ανεργίας.

«Αφορούν επίσης την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της Ευρώπης και τη μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλή κατανάλωση φυσικών και ενεργειακών πόρων, χαμηλές εκπομπές ρύπων και την ελάχιστη δυνατή παραγωγή αποβλήτων» σημειώνει ο κ. Ζαχαριάδης.

Ομιλητές στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 10 το πρωί στη Λευκωσία θα είναι ο Libor Krkoska, επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD) στην Κύπρο, η Jean Lambert, Ευρωβουλευτή των Πρασίνων και ειδική σε θέματα πράσινων θέσεων εργασίας, ο Richard Spencer, επικεφαλής του τομέα Αειφορίας στο Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών της Αγγλίας και της Ουαλίας (ICAEW) και ο Simon Webb, από την πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων Procter&Gamble.

Οι ξένοι ομιλητές θα μιλήσουν για το μέλλον της απασχόλησης, της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε έναν κόσμο που αλλάζει και καθορίζεται όλο και περισσότερο από την ανάγκη για περιορισμό των εκπομπών και των αποβλήτων.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και φορείς της κυπριακής οικονομίας όπως ο Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, η ΟΕΒ, η Deloitte Κύπρου και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου.

Την εκδήλωση υποστηρίζει και το ICAEW (Institute of Chartered Accountants of England and Wales).