You are here

Κονδύλι €20 εκ. στις τοπικές αρχές για «Pay as you throw»

22/06/2019 06:30

Σημαντική χρηματοδότηση ύψους €20 εκ. προς τις τοπικές αρχές σχεδιάζει να διαθέσει η κυβέρνηση την περίοδο 2019-2024, για την εφαρμογή του προγράμματος Pay as you throw (πληρώνω όσο πετώ-ΠΟΠ ) στο πλαίσιο της προσπάθειας διαχείρισης αποβλήτων.

Σε απάντησή του προς τον πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, ο υπουργός γεωργίας Κώστας Καδής αναφέρει ότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα σε κανένα δήμο με χρηματοδότηση από το κράτος.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι το υπουργείο θεωρεί το πρόγραμμα ΠΟΠ σημαντική πρακτική/μέθοδο υποκίνησης του κοινού για ανταπόκριση στη διαλογή στη πηγή και τη χωριστή συλλογή αποβλήτων.

Το όλο θέμα, όπως αναφέρεται εξετάζεται ως μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων λαμβάνοντας υπόψη την ετοιμότητα των τοπικών αρχών να προτείνουν, να οργανώσουν και να λειτουργήσουν τέτοιο πρόγραμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Καδής αναφέρει ότι θα παρασχεθεί σημαντική χρηματοδότηση προς τις τοπικές αρχές σχετικά με την εφαρμογή ΠΟΠ γεγονός που ενισχύεται από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 21.11.2018 για την αναθεωρημένη χάραξη σχεδιασμού στη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων στην οποία τέθηκαν συγκεκριμένες δράσεις που περιλαμβάνουν και την ενίσχυση προς τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις αυτές αφορούν παραχώρηση επιδοτήσεων προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για υποβοήθηση τους στην ετοιμασία και εφαρμογή των τοπικών σχεδίων δράσης πρόληψης δημιουργίας και διαχείρισης των δημοτικών τους αποβλήτων.

Στο παρόν στάδιο, έγινε εισήγηση για χρήση κονδυλίου ύψους €20 εκ., το οποίο θα διατεθεί για τη χρονική περίοδο 2019-2024 ενώ, το πλάνο επιδοτήσεων χρήζει ακόμα επεξεργασίας σε ότι αφορά στις διαδικασίες και προϋποθέσεις χρηματοδότησης, σημειώνει ο υπουργός.

Προγράμματα για μείωση στερεών δημοτικών αποβλήτων

Όπως αναφέρεται, έχει ήδη υλοποιηθεί το έργο «Μείωση στερεών δημοτικών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και πλησίον συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων», με σκοπό την εγκαθίδρυση συστημάτων χωριστής συλλογής μέσω της προώθησης της διαλογής στη πηγή σε τοπικές αρχές με τουριστικό παραλιακό μέτωπο.

Προς το παρόν, το έργο έχει προωθηθεί στο παραλιακό μέτωπο Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Λάρνακας, όπως αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεννόηση με τη ΓΔ ΕΠΣΑ, προωθεί το πρόγραμμα «Μείωση στερεών δημοτικών αποβλήτων», μέσα από το οποίο θα υλοποιηθούν διάφορα έργα με βασικό άξονα την προώθηση της διαλογής στη πηγή και της χωριστής συλλογής.

Μ.Χ.