You are here

Μελέτη για επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής στο ΑΕΠ

19/12/2022 13:46

Την υπογραφή συμφωνίας ερευνητικής συνεργασίας με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Επιπτώσεις στην Κυπριακή Οικονομία», ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Σκοπός της ερευνητικής αυτής εργασίας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο ΑΕΠ και στο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας (τουρισμό, γεωργία, ναυτιλία), δημόσια οικονομικά και γενικότερα στις προοπτικές και στο αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου.

Λόγω της σημαντικότητας του θέματος της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της, το Υπουργείο Οικονομικών στις βασικές του προβλέψεις θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τους ενδεχόμενους εξωτερικούς κλυδωνισμούς και κινδύνους, από την αβεβαιότητα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η διάρκεια της Συμφωνίας με το ΚΟΕ είναι τρία έτη (2023-2025), θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια και η τελική μελέτη θα παραδοθεί το Δεκέμβριο του 2025.

Σημειώνεται ότι στο επερχόμενο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026, θα περιληφθεί μια επιτελική έκθεση (υπό τη μορφή πλαισίου) στην οποία θα περιγράφονται εν συντομία οι στόχοι και η σημασία του ερευνητικού προγράμματος στα δημόσια οικονομικά και την κυπριακή οικονομία καθώς και η δημιουργία εργαλείων και σεναρίων για εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Γ.Χ.