You are here

Σχέδιο REPowerEU για την πράσινη μετάβαση

05/07/2022 16:05

Διάλογος με ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα της ενέργειας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σε διαδικτυακή εκδήλωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο σε σχέση με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του σχεδίου REPowerEU για πράσινη μετάβαση και υλοποίηση των ενεργειακών και κλιματικών στόχων.

Οι εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρθηκαν στους πυλώνες με τους οποίους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η ΕΕ θα πετύχει την απεξάρτηση από τη Ρωσία και τη Κίνα μέχρι το 2027 και την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Η Melina Boneva μέλος της ειδικής ομάδας για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα, αναφέρθηκε σε ενέργειες όπως, μικρές χειρονομίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, στη διοχέτευση της ενέργειας δημιουργώντας πλατφόρμες για εναλλακτικές πηγές ενέργειας με έξυπνες επενδύσεις και στη δυνατότητα διοχέτευσης του REPoweringEU τα επόμενα πέντε χρόνια με κόστος γύρω στα €105 εκατ.

Κύριος στόχος μέχρι το 2030 είναι η μείωση χρήσης από τα ρωσικά καύσιμα, δημιουργώντας ευέλικτα μέτρα για την κοινωνία και τις συγκοινωνίες, και συνδυάζοντας επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Οι δράσεις, πρόσθεσε η κ. Boneva θα μπορούν να επιτευχθούν μέσω του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου γύρω στα €2,5 δισ. και μέσω δανειοδότησης.

«Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η εσωτερική ενεργειακή μετάβαση», κατέληξε.

Ο Ignacio Asenjo από την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας μίλησε για την επιτάχυνση ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με επίκεντρο τις δράσεις που πρέπει να λάβει η Κύπρος.

Αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή ηλιακή στρατηγική, μπορεί να επιταχυνθεί η ηλιακή στρατηγική στην Κύπρο, χρησιμοποιώντας τα συστήματα θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκών, σημείωσε.

«Στόχος να περάσουμε από 136 GW σε 600 GW μέχρι το 2030», ανέφερε ο κ. Asenjo, με τον Δρ Βενιζέλο Ευθυμίου, Πρόεδρο της Ερευνητικής Μονάδας Ενεργειακής Αειφορίας – FOSS του Πανεπιστημίου Κύπρου να λέει ότι ο στόχος είναι πέντε φορές πάνω από τα υφιστάμενα κυπριακά δεδομένα αλλά όχι απλησίαστος.

Η ανάπτυξη είναι ευρείας κλίμακας, συμπλήρωσε ο κ. Asenjo, αναφέροντας ότι σημειώθηκαν επιτυχίες τα τελευταία δύο χρόνια σε άλλα κράτη, με τη διαμόρφωση νέων τρόπων επίτευξης των στόχων και τη δημιουργία αγοράς φωτοβολταϊκών πινάκων.

Σημαντικό κεφάλαιο, κρίθηκε η αδειοδότηση αλλά και οι τεχνικές δεξιότητες των επαγγελματιών εγκατάστασης, καθώς παρατηρείται έλλειψη τεχνίτων.

Τα φωτοβολταϊκά μπορούν ακόμη να αξιοποιηθούν για την καταπολέμηση της ακρίβειας και στην βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Οι πίνακες φωτοβολταϊκών θα μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα, με ηλιακές υποχρεώσεις που θα οδηγούν στην σταδιακή εφαρμογή τους όπως σε εμπορικά κτίρια, ενώ η αδειοδότηση θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε τρεις μήνες για να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση στην εγκατάσταση, επιλύοντας παρών φραγμούς.

Από μεριάς της η ΕΕ, δίνει συστάσεις και νομοθετικές προτάσεις για την σωστή επισήμανση στα κράτη για το σχέδιο, αλλά και στην διευκόλυνση αξιολόγησης του αντικτύπου στο περιβάλλον, ενώ οι τρεις συμμετέχοντες από την ευρωπαϊκή επιτροπή, τόνισαν την σημαντικότητα για μια αυξημένη βιομηχανική συμμαχία.

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εμπλοκή όλων των φορέων από τους τομείς της ενέργειας μέχρι την ανακύκλωση», δήλωσε ο κ. Asenjo για την αύξηση χρηματοδότησης στις χώρες που το χρειάζονται.

Μεγάλες προοπτικές για την Κύπρο

Οι ευρωπαίοι φορείς, τόνισαν την μεγάλη προοπτική και δυναμική που έχει η Κύπρος για τα συστήματα φωτοβολταϊκών εξηγώντας πως μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτοκίνητα και κτίρια, με οδηγίες που αναμένονται από την ΕΕ.

«Δεν μπορείτε να βασίζεστε στο diesel», ανέφερε ο κ. Asenjo χαρακτηριστικά.

Η Feodora Petit επικεφαλής της ομάδας για τις αγορές φυσικού αερίου στην ΓΔ Ενέργειας μίλησε για τον ρόλο του ΦΑ στο REPowerEU, αναλύοντας την ανοδική αύξηση των τιμών ξεκίνησε από το 2021 λόγω της πανδημίας και εν τέλει με το ουκρανικό.

Στόχος παραμένει η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο μέχρι το 2027, με διοχέτευση των πηγών ενέργειας και επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, είπε, μέσω αξιολόγησης των τρέχων συμφωνιών, μέτρων για την θέσπιση υποδομών υδρογόνου στις μεταφορές, αναθεώρηση του δικτύου στις ΑΠΕ και υδρογόνου μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023 και με ένα σχέδιο δράσης βιομεθανίου για την διοχέτευση νέων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030 σε αγροτικές περιοχές.

Κυπριακό παρασκήνιο

Τη σημαντικότητα της ενεργειακής μετάβασης κατέδειξε ο Δρ Βενιζέλος Ευθυμίου, εξηγώντας ότι οι συνθήκες που ζούμε είναι πολύ πιεστικές και οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ δεν επιτρέπουν πισωγυρίσματα.

«Δίνεται μεγάλη ευκαιρία στην Κύπρο για καινοτόμες λύσεις σε ηλεκτρικά δίκτυα, στην ηλεκτρική κίνηση, στην εξοικονόμηση ενέργειας», πρόσθεσε.

Ο Ντίνος Νικολαΐδης, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΕΤΕΚ, υπογράμμισε την σημαντικότητα της ανάλυσης της Κύπρου στις μεταφορές και στον κτιριακό τομέα και την ανάγκη προώθησης της πράσινης κίνησης για απαλλαγή από τα συμβατικά καύσιμα.

«Πρέπει να αξιοποιηθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες και το κτιριακό απόθεμα των 300 χιλ. κτιρίων που χρειάζονται θερμομόνωση», ανέφερε. Η Κύπρος έχει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην ΕΕ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φωτοβολταϊκά, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις, ο κ. Νικολαΐδης συμφώνησε ότι πρέπει να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία και να μελετήσουμε τα πράσινα πάρκα και το πράσινο υδρογόνο.

Για την απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα, ο κ. Νικολαϊδης είπε πως η Κύπρος πρέπει να στηριχθεί για την διασύνδεση αγωγού Κύπρου-Ισραήλ ώστε να επιταχυνθεί ο στόχος της ΕΕ.

Ο Χάρης Κορδάτος, συντονιστής της τοπικής υλοποίησης των Σχεδίων Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα από το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου επισήμανε ότι το σχέδιο δίνει πολλές ευκαιρίες στην οικονομία και την ενέργεια, ενώ θα έπρεπε να μελετούμε και την περίπτωση της πράσινης φορολογίας σε τοπικό επίπεδο.

«Αυτό θα επιφέρει ουσιαστική επίδραση στην πράσινη ενέργεια και την ενεργειακή κοινότητα», εξήγησε, τονίζοντας ότι χρειαζόμαστε υποστήριξη σε νομοθετικό επίπεδο από την ΕΕ.

Ο καθηγητής Θεόδωρος Ζαχαριάδης από το Κυπριακό Ινστιτούτο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, αναφέρθηκε στη τεχνική βοήθεια που προσφέρει η ΕΕ για το σχέδιο ανάλογα με το τι έχει ζητήσει το κάθε κράτος, εξηγώντας πως η Κύπρος ζήτησε τεχνική βοήθεια για το υδρογόνο.

Της Μαρίας Κυριακίδου