You are here

Κεντρική: Πληθωρισμός 6,8%, ανάπτυξη 2,3% το 2022

20/05/2022 16:01

Πληθωριστική έκρηξη και χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, αναμένει για το 2022 η Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρει σε εισαγωγική του τοποθέτηση στην ετήσια έκθεση της ΚΤ ο διοικητής Κωνσταντίνος Ηροδότου, η μετάλλαξη Όμικρον καθώς και η Ουκρανική κρίση εντείνουν την αβεβαιότητα και περιορίζουν τις προοπτικές περαιτέρω ανάκαμψης μέσα στο 2022.

Σε σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας κατά το 2022 και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις, αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ γύρω στο 2,3% έναντι αύξησης 3,6% που είχε εκτιμηθεί το Δεκέμβριο 2021.

Όσον αφορά τον εγχώριο πληθωρισμό, και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις, αναμένεται άνοδος του πληθωρισμού γύρω στο 6,8%, έναντι 2,5% που είχε εκτιμηθεί το Δεκέμβριο 2021.

Σημειώνεται ότι σημαντικό ρόλο στη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να έχει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €1,2 δισ.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο αυτό, εφόσον υλοποιηθούν επαρκώς, θα ενισχύσουν τόσο την ανθεκτικότητα της οικονομίας απέναντι σε κρίσεις όσο και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα», τονίζεται.

Επίσης, αναφέρεται ότι εξαιρετικής σημασίας για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πορεία της Κυπριακής οικονομίας αποτελούν επίσης οι δράσεις που αφορούν στην πράσινη μετάβαση αλλά και στην υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατεθούν συνολικά πέραν των €280 εκατ. για την ψηφιακή μετάβαση, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% του συνολικού προϋπολογισμού του εν λόγω Σχεδίου.

Προκλήσεις τραπεζών

Για τις τράπεζες, αναφέρει ότι κατά το 2021 είχαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας που ενδεχομένως θα επηρέαζαν τα δανειακά χαρτοφυλάκια, καθώς η αναστολή καταβολής δόσεων έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Το μεγάλο στοίχημα για τα πιστωτικά ιδρύματα ήταν η διαχείριση εκείνων των δανειοληπτών που θα αντιμετώπιζαν προβλήματα στην επανέναρξη πληρωμής των δόσεων τους, δεδομένου ότι το ύψος των πιστωτικών διευκολύνσεων που εντάχθηκαν κάτω από το μορατόριουμ πληρωμών ήταν €11,8 δισ. περίπου, ποσοστό που αντιπροσώπευε το 47% του συνόλου των εξυπηρετούμενων πιστωτικών διευκολύνσεων.

Όπως τονίζεται, η Κεντρική Τράπεζα είχε κατ’ επανάληψη επισύρει την προσοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων για την ανάγκη της λειτουργικής τους ετοιμότητας ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν αναδιαρθρώσεις σε βιώσιμους δανειολήπτες, χωρίς καθυστερήσεις ή πρόσθετες χρεώσεις, μέσα σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας.

Ο όγκος των αναδιαρθρώσεων κατά τη διάρκεια του 2021 έχει αυξηθεί σημαντικά με το συνολικό ύψος των χορηγήσεων που έχουν τύχει αναδιάρθρωσης να ανέρχεται γύρω στα €1,7 δισ. σε σύγκριση με €480 εκατ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επισημαίνεται ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του έτους 2021, η πορεία των χορηγήσεων που ήταν ενταγμένες κάτω από το μορατόριουμ ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Συγκεκριμένα, κατά την 31 Δεκεμβρίου 2021 η επανέναρξη των πληρωμών έχει ξεκινήσει για το 91% περίπου των χορηγήσεων που ήταν κάτω από το μορατόριουμ και μόνο το 3% των χορηγήσεων που ήταν κάτω από το μορατόριουμ έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενες.

Σύμφωνα με την ΚΤ, άξιο αναφοράς μέσα στο 2021 είναι η αύξηση στο μέγεθος του τραπεζικού τομέα, η οποία οφείλεται στην αύξηση των ρευστών τους διαθεσίμων ως αποτέλεσμα της αύξησης των καταθέσεων γύρω στα €51,5 δισ. το 2021 που είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μετά την κρίση του 2013.

Όπως τονίζεται, ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν από τις κλιματικές αλλαγές και το στόχο/συμφωνία των κρατών για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ έχει εκδώσει το Νοέμβριο του 2020 κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου από τις κλιματικές αλλαγές, όπου τίθενται οι προσδοκίες της για το πώς τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να διαχειρίζονται του κινδύνους που προκύπτουν στους ισολογισμούς τους αλλά και στην ίδια την εικόνα τους από τις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές.

Επιπρόσθετα, τα σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα θα συμμετέχουν σε άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων μέσα στο 2022 που πραγματοποιεί ΕΚΤ σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από τις κλιματικές αλλαγές.

«Η διαχείριση των κινδύνων από τις κλιματικές αλλαγές έρχεται να προστεθεί στις ήδη υφιστάμενες προκλήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η επίλυση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, η ανάγκη για εξορθολογισμό του επιχειρηματικού τους μοντέλου και η ανάπτυξη και εφαρμογή της ψηφιοποίησης στις εργασίες τους», υπογραμμίζεται.

Της Γεωργίας Χαννή