You are here

Εντείνονται οι πιέσεις για μέτρα λόγω πληθωρισμού

17/05/2022 07:46

Εντείνονται οι πιέσεις από τους παράγοντες της αγοράς για μέτρα ανακούφισης από την εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και των αγαθών πρώτης ανάγκης, την ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί τη χρυσή τομή για αντιμετώπιση των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων που γονάτισαν τα νοικοκυριά.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου δήλωσε στη StockWatch, ότι ο επίσημος αριθμός της στατιστικής υπηρεσίας είναι συνολική αύξηση 9% το τετράμηνο του 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021 στην κατηγορία τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά.

«Το παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Εμπορίου βασίζεται σε συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία παρακολουθεί από μήνα σε μήνα, σίγουρα είναι καλοδεχούμενο όμως δεν βασίζεται στα πιο φθηνά προϊόντα διότι στην κάθε κατηγορία των τροφίμων υπάρχει το προϊόν με την πιο ακριβή τιμή, τη μέτρια και τη πιο φθηνή, συνεπώς δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα», αναφέρει.

Ο κ. Αντωνίου, τόνισε εντούτοις ότι αυξάνονται οι τιμές των αγαθών και κανένας δεν γνωρίζει που θα σταθεροποιηθούν επισημαίνοντας ότι είναι γεγονός πως υπάρχουν προϊόντα που έχουν αυξηθεί κατά 20% και άλλα κατά 7%, ως εκ τούτου ο μέσος όρος είναι στο 9%.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Αντωνίου, για να καταλήξουμε να λέμε ότι υπάρχει έλλειψη αγαθών στην αγορά θα πρέπει να μην υπάρχουν υποκατάστατα στην ίδια κατηγορία ενός προϊόντος που παρατηρείται έλλειψη.

Υποστήριξε επίσης ότι «το κράτος θα πρέπει να λάβει κάποια μέτρα για αναχαίτιση της ακρίβειας στο καλάθι ενός νοικοκυριού όπως η μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στα τρόφιμα που σήμερα είναι στο 5% έτσι ώστε να δοθεί μια ανακούφιση προς τα νοικοκυριά».

Διευκρίνισε ότι «όσον αυξάνονται τόσο περισσότερα εισπράττει η κυβέρνηση από την καταβολή του ΦΠΑ, γι’ αυτό θα πρέπει να επεξεργαστεί στοχευμένα μέτρα ή μείωση του συντελεστή στα τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης στο 2% ή ακόμη και μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ».

Τιμές που καίνε στα καύσιμα

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι από την αρχή του έτους η βενζίνη μέχρι σήμερα ανέβηκε κατά 29 σεντ, 39 σεντ το πετρέλαιο κίνησης και 33 σεντ το πετρέλαιο θέρμανσης.

Δηλαδή είπε ότι «οι καταναλωτές πλήρωσαν επιπρόσθετα έσοδα ΦΠΑ προς το κράτος πάνω στις αυξημένες τιμές εντός του τρέχοντος χρόνου €42 εκατ. Οι αυξημένες τιμές κυμάνθηκαν στα €31 εκατ. από τα οποία το κράτος έδωσε πίσω στους καταναλωτές €15 εκατ. μέσω της μείωσης του φόρου κατανάλωσης από τις 8 Μαρτίου 2022 μέχρι τέλος Μάιου 2022 κατά 8,3 σεντ στη βενζίνη ανά λίτρο, 8,3 σεντ στο πετρέλαιο κίνησης ανά λίτρο και 6,2 σεντ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

«Εμείς ζητούμε να παραταθεί η μείωση του φόρου κατανάλωσης για ακόμη τρεις μήνες δίνοντας ακόμη €15 εκατ. προς τους καταναλωτές διότι εάν δεν μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης τότε αυτόματα από την 1η Ιουνίου οι τιμές θα αυξηθούν κατά 8 σεντ στις αυξημένες τιμές που θα ισχύουν από την 1η Ιουνίου.

Εφιάλτης η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση με τις συνεχόμενες αυξήσεις ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αρτοποιών, Λάκης Σαββίδης, ο οποίος σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «παρότι από την αρχή του χρόνου η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε πάνω από 10%, οι αρτοποιοί δηλώνουν αναγκασμένοι να επιβάλουν νέες αυξήσεις λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στα βασικά προϊόντα».

Τόνισε επίσης ότι «το αλεύρι από την αρχή του έτους, πήρε μια αύξηση της τάξης του 65%, ενώ τα υπόλοιπα βασικά υλικά συσκευασίας ενός ψωμιού 30%. Οι συγκεκριμένες αυξήσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στη ραγδαία άνοδο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που έγινε πλέον ο εφιάλτης των αρτοποιών», επεσήμανε.

Συναγερμός και στην κυβέρνηση 

Σημειώνεται ότι λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων στις τιμές βασικών αγαθών και της ενέργειας με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός τον Απρίλιο να σκαρφαλώσει στο 8%, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε σύσκεψη την ερχόμενη Παρασκευή στο Προεδρικό, στην οποία θα παρευρεθούν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, ώστε να μελετηθούν τρόποι αντιμετώπισης των πληθωριστικών τάσεων που παρατηρούνται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στη σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, αναμένεται πως θα αποφασιστεί η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% σε 9% για τους οικιακούς χρήστες αλλά και η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα ενώ ανάμεσα στα μέτρα που εισηγούνται οι παράγοντες της αγοράς είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που σήμερα κυμαίνεται στο 5% και άλλα στοχευμένα μέτρα που θα πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση.

Της Ηρώς Ευθυμίου