You are here

Στην πρίζα για αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης

22/06/2022 06:48

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει και τα νοικοκυριά έχουν γονατίσει από την ακρίβεια, οι κοινωνικοί εταίροι ζητούν τη σύγκληση της συμβουλευτικής οικονομικής επιτροπής ώστε να τεθούν επί τάπητος όλες οι απόψεις και να ληφθούν οι σωστές λύσεις αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης που διέρχεται ο τόπος.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «σκοπός της σύγκλισης της συμβουλευτικής επιτροπής στην οποία εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και υπηρεσιακών παραγόντων συμμετέχουν και τα κόμματα και οι κοινωνικοί εταίροι, είναι να ανταλλάξουμε απόψεις με στόχο να καταλήξουμε σε άξονα μέτρων τα οποία μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα».

Ο κ. Μάτσας είπε ότι «πέραν του ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για λήψη μέτρων τα οποία θα έχουν άμεση εφαρμογή, θα πρέπει να υπάρξει και ένας σωστός στρατηγικός σχεδιασμός σε ότι αφορά τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα ώστε να γίνει η απαιτούμενη αναπροσαρμογή στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, του οικονομικού μοντέλου, της φορολογικής μεταρρύθμισης, της πράσινης ανάπτυξης για την οποία γίνεται προσπάθεια δαιμονοποίησης, κάτι όμως που θα βρούμε μπροστά μας. Χρειάζεται και ένας πιο συγκεκριμένος και συγκροτημένος στρατηγικός σχεδιασμός λαμβάνοντας υπόψη ότι σε πολλούς μεταρρυθμιστικούς άξονες προβλέπονται κονδύλια στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμη πιο δύσκολο δεδομένου ότι ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα ανέλθει σε διψήφιο αριθμό» και πρόσθεσε ότι «ένα μέτρο το οποίο θα ενισχύσει τα κρατικά ταμεία είναι η βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους με την επίσπευση των διαδικασιών διότι υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ανείσπρακτων φόρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος της οικονομίας».

Στα άμεσα μέτρα που ήδη έχει εισηγηθεί η ΣΕΚ και περιλαμβάνονται στο πακέτο που απέστειλε πριν ένα περίπου μήνα στον πρόεδρο Αναστασιάδη είναι ο μηδενικός φόρος κατανάλωσης σε είδη πρώτης ανάγκης και το πλαφόν στα καύσιμα.

Τώρα είναι η ώρα για μέτρα κοινωνικής πολιτικής

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε στη StockWatch, ότι «τώρα είναι η ώρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα κοινωνικής πολιτικής τα οποία θα έχουν άμεση απόδοση στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα» και επεσήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να συζητήσουμε στη συμβουλευτική οικονομική επιτροπή τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν με άμεση εφαρμογή».

Τόνισε ότι άλλωστε οι εισηγήσεις μας είναι καταγραμμένες και πολύ συγκεκριμένες. «Ζητούμε μεταξύ άλλων τη μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης έστω και για ένα προσωρινό διάστημα μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να ανακουφιστούν οι πολίτες από την τεράστια ακρίβεια», επεσήμανε.

Στοχευμένα μέτρα περιορισμένης διάρκειας

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, σε δηλώσεις στη StockWatch, τάχθηκε υπέρ της σύγκλισης της συμβουλευτικής οικονομικής επιτροπής λέγοντας ότι «είναι τέτοιες οι συνθήκες που χρειάζεται να γίνει μια εκτενής συζήτηση και ένας προβληματισμός για το πώς διαχειριζόμαστε αυτή την κατάσταση η οποία όπως φαίνεται χειροτερεύει και δεν αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση τους επόμενους μήνες, αντίθετα θα δούμε διψήφιο αριθμό πληθωρισμού».

«Ως εκ τούτου», σημείωσε ότι «θα πρέπει να ληφθούν στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα περιορισμένης διάρκειας για να ξεπεραστεί η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον πληθωρισμό».

Όσον αφορά το μηδενικό φόρο κατανάλωσης σε κάποια προϊόντα είπε ότι αυτός θα πρέπει να εφαρμοσθεί σε προϊόντα άμεσης κατανάλωσης όπως το γάλα, το ψωμί και τα φρέσκα φρούτα ή λαχανικά και όχι σε προϊόντα που θα δώσουν την ευκαιρία σε κάποιους να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες για να τα αποθηκεύσουν αντί να επωφεληθούν οι ευάλωτες ομάδες και οι χαμηλοεισοδηματίες».

Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα περιορισμένης διάρκειας «για να ξεπεραστεί η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον πληθωρισμό».

Υπάρχει δρόμος ακόμη μέχρι να ξεμπερδέψουμε

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι στοχευμένα για στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Επεσήμανε ότι «τόσο η ΟΕΒ όσον και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις στείλαμε γραπτώς τις εισηγήσεις μας προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως εκ τούτου αυτό που επείγει τώρα είναι η λήψη κάποιων μέτρων στήριξης διότι δεν φαίνεται να ξεμπερδεύουμε σύντομα απ’ αυτή την κρίση».

Τρέχει και η Βουλή τις διαδικασίες για μέτρα

Στο μεταξύ τα κοινοβουλευτικά κόμματα αποφάσισαν χθες την κατάθεση κοινής πρότασης νόμου με στόχο την προώθηση μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία προνοούν φοροελαφρύνσεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό και άλλα βασικά αγαθά ενώ ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης συγκάλεσε εθνικό συμβούλιο για την οικονομία.

Της Ηρώς Ευθυμίου