You are here

Υπομονή συστήνει ο ΥΠΟΙΚ για το σχέδιο Περιουσιών

22/03/2004 17:15
Υπομονή διότι χρειάζεται αρκετή μελέτη, συστήνει ο ΥΠΟΙΚ Μάρκος Κυπριανού, για το νέο σχέδιο για τις αποζημιώσεις που κατέθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη. «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, χρειάζεται αρκετή μελέτη και θα πρέπει να μη βιαστούμε να δώσουμε τη θέση μας ή τις παρατηρήσεις μας», τόνισε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «μπορεί να μην είναι ένα απλό ναι ή ένα απλό όχι, αλλά να χρειαστούν και εισηγήσεις για διαφοροποιήσεις».

Ερωτηθείς τι προνοεί το νέο σχέδιο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή διότι είναι στο στάδιο της διαμόρφωσης, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά, «λόγω της πίεσης του χρόνου», θα είναι έτοιμη να δώσει τη θέση της επί του Σχεδίου στις διευρυμένες συνομιλίες στην Ελβετία.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της εναρκτήριας συνόδου του 4ου ετήσιου Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως «δουλεύουμε πυρετωδώς αλλά ενόψει του ότι ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες των τεχνικών Επιτροπών πιθανώς να μεταφερθούν οι θέσεις μας στην επόμενη φάση» των συνομιλιών. Μόλις μελετηθεί θα δοθεί και στη δημοσιότητα, πολύ πριν το δημοψήφισμα για να μπορέσει η κοινή γνώμη να τοποθετηθεί, συμπλήρωσε. Σε ερώτηση εάν είναι πιο βιώσιμο αυτό το σχέδιο από το προηγούμενο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτή είναι η επιχειρηματολογία των εμπειρογνωμόνων των ΗΕ, προσθέτοντας ότι «φαίνεται εκ πρώτης όψεως είναι πιο βιώσιμο οικονομικά».

Περί δικαιοσύνης...

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει», ανέφερε «είναι να δούμε αν καλύπτει και την αναγκαία δικαιοσύνη, εάν εξασφαλίζονται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα δικαιώματα των δικαιούχων που δεν θα καταφέρουν αύριο να πάρουν τις περιουσίες τους πίσω».

Ως προς την φιλοσοφία του σχεδίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η αποζημίωση θα καλυφθεί με ένα ποσό με χρεόγραφα και το υπόλοιπο με ένα είδος μετοχών που θα δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στα έσοδα από την πώληση των περιουσιών. «Εξασφαλισμένα, εγγυημένα θα είναι τα ποσά που θα περιλαμβάνουν τα χρεόγραφα σε 25 χρόνια», είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «το Συμβούλιο Περιουσιών θα μπορεί να τα εξαργυρώνει μετά τον πέμπτο χρόνο όποτε έχει τα αναγκαία χρήματα».

Σημείωσε ότι «μετακινείται ένα μέρος του κινδύνου, του ρίσκου, αντί στους φορολογούμενους στους κατόχους των πιστοποιητικών» και ότι «η εγγύηση, η εξασφάλιση των εσόδων θα αφορά το ποσό που θα καλυφθεί από τα χρεόγραφα». Κληθείς να πει την προσωπική άποψή του για τα 25 έτη που απαιτούνται για εξαργύρωση των χρεογράφων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν θα εκφράσει άποψη «κατά πόσον είναι θετικό ή αρνητικό γιατί χρειάζεται να γίνει η σωστή μελέτη».

Χαρτιά χωρίς αντίκρισμα... το προηγούμενο σχέδιο περιουσίων...

«Η επιχειρηματολογία των ΗΕ είναι ότι αυτό το κάνει πιο βιώσιμο διότι το προηγούμενο σχέδιο θα κατέληγε σε κατάρρευση και του ίδιου του σχεδίου αλλά και του κράτους που θα το εγγυόταν με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να έμεναν με απλά χαρτιά χωρίς κανένα αντίκρισμα», είπε ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι «οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από διάφορες πλευρές τον τελευταίο χρόνο αποδείχθηκαν τελικά λανθασμένες».

Σε ερώτηση για την απαίτηση της τ/κ πλευράς για νέο νόμισμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η ε/κ πλευρά ουδέποτε δέχθηκε την αντικατάσταση του νομίσματος, προσθέτοντας ότι «πρέπει να συνεχίσει να είναι η κυπριακή λίρα το νόμισμα της ενωμένης Κύπρου, θέση», όπως είπε, «που υποστηρίζεται από την ΕΕ και την Κεντρική Τράπεζα».

Ερωτηθείς εάν θα μειωθεί το βιοτικό επίπεδο των ε/κ μετά τη λύση, ο κ. Κυπριανού, αφού σημείωσε ότι αυτό είναι ένα πολύπλοκο θέμα, παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θα υπάρξει μία δραστηριότητα ανάπτυξης των επενδύσεων και μία ανάπτυξης της οικονομίας που μπορεί να έχει θετικό όφελος προς τον κόσμο».

Σε ερώτηση εάν το ομόσπονδο κράτος θα αντέξει όλο αυτό το βάρος των εγγυήσεων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θέση της ε/κ πλευράς είναι ότι «οι εγγυήσεις αυτής της μορφής θα πρέπει να ληφθούν από τη διεθνή κοινότητα».

ΚΚΚ