You are here

£1 δις για την Αμμόχωστο

03/02/2003 08:31
Οι δαπάνες για την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο λίρες δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τάκης Κληρίδης. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο που οργάνωσε το Cyprus Society του London School of Economics ο κ. Κληρίδης επανέλαβε την πρόθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης να διαθέσει τις αμυντικές δαπάνες του κράτους για αναπτυξιακούς σκοπούς σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι προκλήσεις από πιθανή επανένωση του νησιού είναι τεράστιες και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να συνεισφέρει οικονομικά ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν οι οικονομικές ευκαιρίες από μια λύση.

«Χαιρετίζουμε την δέσμευση του Επιτρόπου Verheugen, που δήλωσε ότι η ΕΕ θα δώσει 206 εκατομμύρια Ευρώ σε περίπτωση λύσης» είπε ο κ. Κληρίδης. «Χαιρετίζουμε επίσης την πρωτοβουλία της ΕΕ και των ΗΠΑ να οργανώσουν διάσκεψη δωρητών για να συζητηθεί το θέμα της οικονομικής βοήθειας» πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Κληρίδης χαρακτήρισε τις εν λόγω πρωτοβουλίες ένα θετικό «πρώτο βήμα» αλλά επισήμανε ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Στοιχεία για το οικονομικό κόστος πιθανής επανένωσης του νησιού έδωσε σε χθεσινή συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αλήθεια» και ο διαπραγματευτής της Κύπρου με την ΕΕ κ. Γιώργος Βασιλείου. Ο κ. Βασιλείου συνόψισε τα συμπεράσματα μελέτης του Γραφείου Προγραμματισμού ως εξής:

· Χρηματοδοτικές ανάγκες για την ανοικοδόμηση της περιοχής Αμμοχώστου £800 εκατομμύρια
· Ανακαίνιση/ανέγερση κατοικιών που θα επιστραφούν £830 εκατομμύρια
· Επανεγκατάσταση Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στην Τουρκοκυπριακή συστατική πολιτεία £1,200 εκατομμύρια
· Έργα υποδομής άμεσης ανάγκης £200 εκατομμύρια

Ο κ. Βασιλείου παραδέχθηκε πάντως ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μελέτη για τις συνέπειες από την ενοποίηση της Τουρκοκυπριακής και της Ελληνοκυπριακής οικονομίας. Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι το κατά κεφαλή εισόδημα μιας ενοποιημένης Κύπρου θα είναι «σίγουρα χαμηλότερο από ότι είναι σήμερα» αλλά επισήμανε ότι αυτό θα θέσει την Κύπρο σε ευνοϊκότερη θέση όσο αφορά την εξασφάλιση μεγαλύτερων κονδυλίων από την ΕΕ.

Την ανάγκη για διεξοδική και εμπεριστατωμένη μελέτη τόνισε σε πρόσφατη του συνάντηση με εκπροσώπους των ΜΜΕ και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε τρεις βασικές παραμέτρους που θα καθορίσουν το τελικό κόστος: το κόστος αποζημίωσης, το κόστος ανοικοδόμησης και το κόστος λειτουργίας της νέας πολιτειακής οντότητας.